Yere izmarit atanların 3D baskıyla elde edilen yüzleri”  ya da “Yere sakız attınız. 1 ay sonra suratınızı bir sergide görmeye başladınız” gibi vurgularla sosyal medya platformlarında ve çeşitli internet internet sitelerinde paylaşılan görsellere değineceğiz…

Heather Dewey-Hagborg adlı ABD’li sanatçı, “Stranger Visions” adlı projesiyle sokağa atılan sigara izmaritlerindeki DNA’ları toplayıp analiz ederek sahiplerinin yüzlerinin yaklaşık olarak neye “benzeyebileceğini” 3 boyutlu yazıcıyla portrelemişti.

 

stranger visions

 

Sigara izmaritleri ve sakız gibi sokağa atılan maddeleri kullanarak, sahibinin genetik profiline dayalı maskeler oluşturmak için DNA izlerini çıkaran ve 3 boyutlu heykellemeye dönüştüren Dewey-Hagborg, kişisel internet sitesinde bu projesi hakkında şu yorumda bulunmuştu:

“Stranger Visions’da New York şehrinin sokaklarından, umumi banyolarından ve bekleme odalarından saç, sakız ve sigara izmaritleri topladım. Onlardan DNA çıkardım ve genomik araştırmalara dayalı olarak bu bireylerin neye benzeyebileceğini temsil eden 3 boyutlu basılı gerçek boyutlu tam renkli portreleri hesaplamalı olarak oluşturmak için analiz ettim. Yabancıların farkında olmadan geride bıraktıkları izlerle çalışan proje, gelişen adlî DNA fenotipleme teknolojisine, biyolojik gözetim kültürünün potansiyeline ve genetik determinizme yönelik dürtüye dikkat çekmeyi amaçlıyordu.”

 

sigara izmariti dna 3 boyutlu insan yuzu

 

sigara izmaritinden dna analizi

 

sigara izmaritinden dna analizi yuz

 

Çalışma sonucu elde edilen heykeller farklı sergilerde ziyarete açılmıştı:

 

 

 

Söz konusu çalışmanın çıktıları sosyal medya paylaşımlarında ve çeşitli internet sitelerinde sokağa sigara izmariti atanların yüzlerinin aynen 3 boyutlu modellenebildiği ve sergilendiği iddiasıyla aktarılmış.

 

Dijifi.org:

 

“Amerika’da, yere sigara izmariti atanları, artık bunu yapmadan önce iki kere düşündürecek bir gelişme yaşandı. Ülkede düzenlenen ilginç bir sergide, yerlere izmarit atanların yüzleri sergilenmeye başlandı.”

 

alın bu bilgiyi ne yapıyorsanız yapın (@ortamdasatarsin):

 

“Sigaranızın izmaritini sokağa atıyorsunuz. Sonra yaratıcı bir kadın gelip o izmariti alıyor ve DNA analizi yapıyor. Ve final ; o analiz sonuçlarıyla 3D yazıcıdan çıkan senin yüzün artık bir serginin duvarında.”

 

izmarit dna analizi

 

Anılan paylaşıma sosyal medya kullanıcıları tarafından sigara izmaritinden DNA analizi yoluyla sigarayı içen kişinin suretinin tespit edilemeyeceği yönünde yorumda bulunulduğu görülmüştü.

DNA analizi yoluyla birebir “suret” dökümü yapılamasa da fenotip analiziyle bazı özellikleri tespit etmek mümkün.

Adli soruşturmalarda DNA fenotipleme teknolojisinin kullanımına dikkat çekmeyi amaçlayan mezkûr çalışmada Parabon NanoLabs‘in ABD’de kolluk güçlerine sunduğu belirtilen “Snapshot” adlı soybilim ve fenotipleme hizmetinden istifade edilmiş.

İddia ve ilgili sergiden görsel sosyal medyada “yerlere izmarit atanların yüzleri sergilenmeye başlandı” notuyla aktarılsa da 3 boyutlu çıktılar DNA analiziyle sigara izmariti ve sakız gibi maddeleri sokağa atan kişilerin nasıl görünebileceğine dair genetik profil oluşturma kodu ve  kullanılarak yapılan çıkarımlara dayanmaktadır. Bir çizim programı aracılığıyla detaylandırılan bulgular 3D yazıcılarla basılmıştı.

Ulaşılan çıktı, sigara izmariti sahibinin birebir görünümü değil, genel yüz hatlarını yansıtıyor. Sokakları kirletenlerin suratları birer heykele dönüşse de, sergilenen heykeller sadece, bu kişilerin yüzlerinin yaklaşık olarak neye benzediğini işaret ediyor. Bu portrelerin orijinal sahibiyle ne kadar yakından eşleştiğini belirlemenin güç olduğu, projeyi gerçekleştiren sanatçı tarafından da dile getiriliyor.

Adlî DNA fenotipleme teknolojisine, biyolojik gözetim kültürünün potansiyeline ve genetik determinizme yönelik dürtüye dikkat çekmeyi” amaçlayan bu projenin, sigara izmaritinden kullanıcının suretini keşfetme ve aynen yansıtma kabiliyetine sahip olunduğu yönünde bir iddiası bulunmuyor.

Genetik bilimi henüz sanıldığı kadar ilerlemiş değil…

 

Yorumunuzu yazınız...