Malumatfuruş
  • Doğrulama / Yanlışlama
  • İnceleme
  • Doğrulama Teknikleri
  • Bizden
  • Anasayfa
  • Hakkında
  • Tüm Yazılar
  • Köşe Yazarları
  • Köşe Yazarlığı
  • Şehir Efsaneleri
  • İletişim
Malumatfuruş
  • Doğrulama / Yanlışlama
  • İnceleme
  • Doğrulama Teknikleri
  • Bizden
Doğrulama / Yanlışlama

Samsung’un Apple’a Kamyonla Bozuk Para Gönderdiği İddiası

Yazar: egitimci 11 Ocak 2021
Yazar: egitimci 11 Ocak 2021 0 yorum

Samsung’un Apple’a Karşı Kaybettiği Dava Nedeniyle Ödemesi Gereken 1 Milyar Dolar Tazminatı 30 Kamyona Yüklü 5 Centler Halinde Ödediği İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Bugün yine efsane trollemelerden birisini inceleyeceğiz. Konumuz, Samsung firmasının Apple’a tazminat ödemesini 30 kamyon dolusu bozuk para ile yaptığı iddiası.

İddianın kökeni aslında akıllı telefon üreticileri Apple ve Samsung arasındaki bir patent davasına dayanıyor. Samsung firmasının telefon ve tabletlerinde Apple ürünlerini taklit ettiği iddiası üzerine açılan dava 24 Ağustos 2012 tarihinde sonuçlanmış ve Samsung 1,05 milyar dolar tazminata mahkum edilmişti. Tahmin edileceği üzere bu son derece sansasyonel karar büyük ilgi topladı ve olayın üzerine çok sayıda yorum yapıldı.

Bu haberin elde ettiği büyük ilgiden mizah siteleri ve sosyal medya da büyük ölçüde yararlandı. Bunun güzel bir örneğini paperblog isimli internet sitesinin haberinde görmekteyiz. Site Samsung tarafından Apple’a tazminat ödemesinin bozu para ile yapıldığı yönünde mizahi bir haber yapmıştı. Ancak bu haber internet sitelerinde ve sosyal medyada büyük bir hızla yayıldı ve bir efsane haline gelerek “doğru bildiğimiz yanlışlar” arasındaki mümtaz yerini aldı.

 

samsung apple bozuk parayla tazminat ödemesi

 

Samsung’un Apple’a Kamyonla Bozuk Para Gönderdiğini Zannedenler

Bu tarz uçuk haberlerin doğruluğu araştırılmadan ve bir mantık süzgecinden geçirilmeden yayımlanması sık rastlanan bir durum. Ne yazık ki bu duruma ana akım olarak adlandırılabilecek medya kuruluşları da düşebiliyorlar. İlk örneğimiz Türkiye Gazetesi. Her ne kadar haber içeriğinde olaydan bir iddia olarak bahsetse de haberin başlığında, alt başlıkta ve haber fotoğrafında sansasyonel iddiayı tercih etmiş:

Samsung, 1 milyar dolarlık borcu böyle ödedi

Apple’a 1 milyar dolar ödemeye mahkum edilen Samsung, bu meblağı 5 sentlik madeni paralar halinde, 30 kamyonla Apple’a gönderdi.

Samsung, ABD’de görülen ve Apple’a karşı kaybettiği patent davasında bir milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti. İnternetteki çeşitli kaynaklarda Samsung’un söz konusu tazminatı 5 sentlik madeni paralar halinde, 30 kamyonla Apple’a gönderdiği öne sürüldü. Paperblog sitesi, ağzına kadar 5 sent dolu 30 kamyonun bu sabah Apple’ın California, Cupertino’daki merkezine ulaştığını iddia etti.

 

samsung apple bozuk para

Türkiye Gazetesi’nin Samsung ve Apple Arasındaki Patent Davasına İlişkin Haberi

 

Yine ana akım medya olmasa da ciddi bir teknoloji sitesi olan WebTekno sitesi de bu hataya düşenlerden. Site, her ne kadar doğrudan bu iddiayı haberleştirmese de gerçek olduğu varsayımıyla benzer bir olayın haberini şu şekilde vermiş:

Çin’de yer alan bir BMW satış ofisinden aldığı aracın 11 bin dolarlık peşinatını bozuk para ile ödeyen müşteri mağazayı birbirine kattı.

Geçtiğimiz gün, geçen yıllarda gördüğümüz Samsung-Apple olayını hatırlatacak bir olay yaşandı. Apple ile Samsung arasında yaşanan bozuk para ile ödenen tazminat durumuna benzer gibi görünen bu olay, farklı olarak içerisinde bir art niyet barındırmıyor. 60 bin dolarlık BMW almaya karar veren müşteri, ödemesi gereken 11 bin dolar değerindeki peşinatı, 400 bin yen bozuk para ile yapmak istediğini söyledi ve satış ofisi çalışanlarının bu ödemeyi onaylaması sonrasında koli koli bozuk parayla ödeme gerçekleşti.

 

samsung apple bozuk para

WebTekno Sitesinin Bozuk Para ile Ödeme Haberinde Kullandığı Görsel

 

Eğitim Tercihi isimli site, faaliyet alanı ile ilgisi olmayan gündem haberleri yaparken bu hataya düşmüş:

Samsung Apple’a 30 kamyon dolusu bozuk para gönderdi

Apple ile arasındaki patent davasında 1 milyar dolar ödemeye mahkum olan Samsung, inanılmaz bir ödeme yolu seçti.

Apple ile Samsung arasında dünyanın pek çok yerinde açılmış patent davaları bulunuyor. İki teknoloji devi ise bu davalar arasında en çok ABD’de açılanı önemsiyordu. Geçtiğimiz günlerde ABD’deki mahkeme dava sonucunu açıkladı ve Samsung Apple’a 1 milyar dolar ödemeye mahkum edildi.

Samsung yönetimi ise ödemeyi yapmak için akıl almaz bir yol tercih etti. Bozuk para halinde 1 milyar dolar doldurulan 30’dan fazla kamyon, geçtiğimiz sabah Apple’ın California’daki merkezine ulaştı. Kapıdaki görevlilerin ‘Bir yanlışlık olmuştur’ demelerine karşı gerçek, Apple CEO’su Tim Cook ile Samsung CEO’su Kwon Oh Hyun’un konuşmasından sonra ortaya çıktı.

Samsung, mahkemenin verdiği kararda bulduğu bir açığı değerlendirmişti. Verilen kararda 1 milyar doların nasıl ödeneceği belirtilmiyordu. Samsung da bu rekor tazminatı bozuk para olarak ödemeyi tercih etti. Yaklaşık 20 milyar adet 5 sent ile doldurulan kamyonları sabah saatlerinde şirket bahçesinde gören çalışanlar şaşkınlıklarını gizleyemezken Tim Cook, Samsung’un intikamını ‘adilik’ olarak yorumladı.

 

Bu şakaya inanan sayısı bir hayli fazla ve dolayısıyla sosyal medyadan da çok sayıda örnek getirmek mümkün. Ancak son örneğimizi sosyal medyada gördüğümüz farklı bir yaklaşım ile verelim. Milliyet gazetesi teknoloji servisi bu haberi, doğru olmadığının anlaşılmasından yıllar sonra bir “tık tuzağı” (“clickbait”) taktiği için kullanmış:

 

apple samsung bozuk para

Milliyet Teknoloji Servisinin “Tık Tuzağı” Haberi

 

Haberin Doğruluk Payı Nedir?

Samsung firmasının Apple’a tazminat ödemesini 30 kamyon dolusu bozuk para ile yaptığı yönündeki iddianın gerçekle ilgisi bulunmamaktadır.

Yazının başında da belirttiğimiz gibi, söz konusu haber paperblog isimli internet sitesinin mizah bölümünün eseri. Bu husus gözden kaçmış olsa da söz konusu haber mantık süzgecinden geçirildiğinde doğru olma ihtimalinin oldukça düşük olduğu anlaşılabilmektedir.

Bu tarz haber ve iddiaları ele alan snopes.com sitesinde yapılan analiz incelemeye değer:

  • Söz konusu haber, mahkeme kararının birkaç gün sonrasında ortaya çıktı. Ancak bilindiği üzere bu denli büyük davaların sonucunun kesinleşmesi oldukça uzun sürmektedir. Mahkemenin aldığı karara Samsung firması itiraz etmiştir. Kesin sonuç alınması ve tazminatın ödenmesi yıllar sürecek bir süreçtir.
  • 1 milyar doların 5 sentlik madeni para ile ödenebilmesi için 20 milyar adet bozuk para gerekmektedir. Bu kadar çok sayıda madeni paranın toplanabilmesi için ABD darphanesinin on yıllar boyunca bastığı bütün paraların Samsung tarafından elde edilmesi gerekmektedir. Örneğin 2011 yılında basılan toplam 5 sentlik para sayısı 1 milyarın altındadır.
  • 5 sentlik para yaklaşık 5 gramdır. 1 milyar dolarlık bir toplamın ağırlığı 110 bin tona ulaşmaktadır. Sırf ağırlık açısından bakıldığında bile bu miktarda bozuk paranın taşınabilmesi için yaklaşık 2755 adet kamyon gerekmektedir.

Görüleceği üzere söz konusu iddianın hiçbir mantıklı yönü de bulunmamaktadır.

 

samsung apple tazminat ödemesi

 

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz...

  • E-posta
  • WhatsApp
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Tumblr
  • Pinterest
  • Telegram
  • Yazdır
  • Pocket

İlgili Yazılar

Paylaş

Bunlara da bakınız

“Çay Var İçersen, Ben Var Seversen, Yol Var...

27 Ocak 2021

Milliyet Gazetesinin Atatürk Putu Kampanyasına Ait Sanılan Montaj...

27 Ocak 2021

Protestan Hristiyan Rockefeller Ailesinin Yahudi Olduğu Algısı

26 Ocak 2021

Besim Ömer Akalın’ın Bilet Aldığı Hâlde Titanik’e Binmeyen...

26 Ocak 2021

Kartondan Süper Mario Oyun Konsolü Geliştiren Çocuğun Nintendo...

25 Ocak 2021

Mahir Çayan’ın Açlık Grevindeyken Tuvalette Bisküvi Yediği İçin...

24 Ocak 2021

Devlet Bahçeli’ye Aşı Yapan Hemşirenin Darp Edildiği İddiası

23 Ocak 2021

Ben Efsaneyim Filmindeki Salgının 2021 Yılında ve Aşı...

23 Ocak 2021

Donald Trump’ın Joe Biden’a Bıraktığı Sanılan Mektup Görseli

21 Ocak 2021

Mikroskop Altında Kara Ait Sanılan Görsel

21 Ocak 2021

Yazı İçeriğiyle İlgili Yorum Yapmak İsterseniz Buyrunuz Cevabı iptal et

KÖŞE YAZARLARI

Şükrü Kızılot Ayşe Hür Engin Ardıç Hıncal Uluç Bülent Erandaç Yusuf Kaplan Halime Gürbüz Yavuz Bahadıroğlu Güneri Civaoğlu Yılmaz Özdil Fatih Altaylı Fuat Uğur Ergün Diler Mine G. Kırıkkanat Can Ataklı Ertuğrul Özkök İsmet Berkan Abbas Güçlü Nazlı Ilıcak Necati Doğru Yalçın Bayer Özgen Acar Reha Muhtar Rahmi Turan Mehmet Barlas Can Dündar Abdurrahman Dilipak Haşmet Babaoğlu Hilal Kaplan M. Necati Özfatura Hasan Karakaya Şeref Oğuz Melih Aşık Murat Yetkin Soner Yalçın Ahmet Yenilmez Ahmet Hakan Melih Altınok Dursun Seyis Emre Aköz Murat Bardakçı Rıdvan Bülbül Mehmet Y. Yılmaz Bekir Hazar Emin Çölaşan

Son Yazılar

  • Malumatfurus.org’da İnceleme Yayımlamak İçin…

    2 Aralık 2020
  • “Çay Var İçersen, Ben Var Seversen, Yol Var Gidersen” Şiirinin Aşık Veysel’e Ait Olduğu İddiası

    27 Ocak 2021
  • Milliyet Gazetesinin Atatürk Putu Kampanyasına Ait Sanılan Montaj Küpür

    27 Ocak 2021
  • Twitter’ın Platformundaki Yanlış Bilgi Sorunuyla Mücadele Adımı “Birdwatch” Özelliğine Dair…

    26 Ocak 2021
  • Protestan Hristiyan Rockefeller Ailesinin Yahudi Olduğu Algısı

    26 Ocak 2021
  • Besim Ömer Akalın’ın Bilet Aldığı Hâlde Titanik’e Binmeyen Tek Kişi Olduğu İddiası

    26 Ocak 2021

MALUMATFURUŞ NEDİR?

“Malumatfuruş“, köşe yazarı zabıtası “Muhtesip.com” kültüründen esinlenen bir “köşe yazarı yanlışlama” girişimidir. İşkembe-i kübrasına güvenerek bol keseden sallayan, bilmeyen, bilmediği hâlde aslını araştırıp doğrusunu öğrenme zahmetine girmeyen, yanlışını fark ettiği hâlde okurlarıyla doğrusunu paylaşmayan köşe yazarlarından haz etmeyenlerin ortak adresidir “Malumatfuruş”.

Bizden

  • Malumatfurus.org’da İnceleme Yayımlamak İçin…

    2 Aralık 2020
  • Infodemilab Podcast Yayınına Konuk Olduk

    12 Kasım 2020

Doğrulama / Yanlışlama

  • “Çay Var İçersen, Ben Var Seversen, Yol Var Gidersen” Şiirinin Aşık Veysel’e Ait Olduğu İddiası

    27 Ocak 2021
  • Milliyet Gazetesinin Atatürk Putu Kampanyasına Ait Sanılan Montaj Küpür

    27 Ocak 2021
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube
  • RSS
  • Ana Sayfa
  • Hakkında
  • Tüm Yazılar
  • Köşe Yazarları
  • Köşe Yazarlığı
  • Şehir Efsaneleri
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

@2019 - malumatfurus.org

loading Vazgeç
Yazı gönderilemedi - e-posta adreslerinizi kontrol edin!
E-posta kontrolü başarısız oldu, lütfen bir daha deneyin.
Üzgünüm, blogunuz yazıları e-posta ile paylaşamıyor.