Sahibinden.com ve Hurriyetemlak.com Gibi Emlak Satış Sitelerinde Sahibinden Ev İlanı Vermenin Yasaklandığı İddiası Doğru Değil

Sahibinden satılık / kiralık ev ilanı vermek yasaklanıyor! 25 bin TL para cezası var” şeklinde aktarılan iddia, taşınmaz alım ve satımına aracılık edenler için yürürlükte olan yasağı içeren yönetmelik üzerinde yapılan yürürlük tarihi değişikliğinin yanlış anlaşılmasına dayanıyor.

5 Haziran 2018 tarihli 30442 Resmi Gazete’de yayınlanan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik”te öngörülen düzenlemeler için belirlenen yürürlüğe giriş tarihi daha önce birkaç kez ertelenmişti. Resmi Gazete’de 11 Aralık 2019 tarihinde yayınlanan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi 31 Ağustos 2020 olarak belirtilmişti.

Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârlar, işletmeleri adına yetki belgesi almak zorundadır. Bu işle uğraşmayan vatandaşlar ise Yönetmelik kapsamında olmadıklarından kendi adına tescilli taşınmazları satarken ya da kiralarken yetki belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Yapılan düzenleme yetki belgesi olmayan emlakçıları ilgilendirmektedir, kendi taşınmazı için satış ilânı verenleri değil. Yetki belgesi taşınmaz satışı ya da kiralaması için aracılık yapan gerçek ya da tüzel kişi tacirler ve esnaflar için gerekmektedir. Kendi taşınmazını satmak ya da kiralamak için sahibinden / doğrudan ilân verenler için herhangi bir yasak söz konusu değil.

Yanlış İddia

 

Sahibinden.com ve Hurriyetemlak.com gibi popüler emlak satış sitelerinde ev ilanı vermenin yasaklandığına dair yanlış iddia, emlak odaklı bir internet sitesinin yanlış aktarımının ardından Ekşi Sözlük gibi platformlarda “sahibinden ev ilanı vermenin yasaklanması” başlığıyla yansıtılması ve haber sitelerinde “Kiralık ve satılık ev ilanı vermek yasaklanıyor; cezası 25 bin lira!” şeklinde haberleştirilmesiyle birlikte viral hâle geldi.

Sahibinden taşınmaz ilanı vermenin yasaklandığına yönelik asılsız iddia, Emlak365.com adlı sitede “Bu Tarihten Sonra Sahibinden Satılık ve Kiralık Ev İlanları Verene 25 Bin TL Para Cezası ve Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Geliyor!” başlığıyla şöyle aktarılmıştı:

“Resmi Gazete ile yayımlanan son düzenlemeye göre Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik için verilen son tarih 31 Ağustos 2020 olarak duyurulmuştu. Yani 31 Ağustos 2020 tarihi itibari ile yeni bir erteleme kararı çıkmadığı takdirde taşınmaz ticareti yetki belgesi resmi olarak yürürlüğe girmiş olarak kabul edilecek.”

 

“Yapılan düzenlemenin ardından internetten sahibinden satılık ve kiralık daire ilanları da bu kişilerin yetki belgesi olmaması nedeni ile otomatik olarak yasaklanmış olacak.”

 

“Bundan sona vatandaş internet üzerinden kendine, babasına, kardeşine, eşine ait olan konut, daire, işyeri ve arsa gibi taşınmazlar için hiçbir şekilde satış işlemi yapamayacak. İnternet üzerinden verilen ilanlar üzerindeki tüm yetki emlakçılara geçecek.”

 

“İnternetten kiralık daire ya da satılık ev gibi sahibinden satılık ilanları sadece yetki belgesi olan emlakçılar tarafından verilecek. İnternet üzerinden ilan verme yetkisi sadece belgeye sahip olan emlakçılara ait olacak.”

 

sahibinden ev ilanı vermek yasak
Emlak365.com adlı sitede yayınlanan sahibinden satılık / kiralık ev ilanı vermenin yasaklandığına dair asılsız iddiayı içeren metin

 

T24 de Emlak365.com’un metnini aynen kullanarak “Kiralık ve satılık ev ilanı vermek yasaklanıyor; cezası 25 bin lira!” başlığıyla okuyucularına sunmuş.

 

kiralık ve satılık ev ilanı vermek yasak
T24’ün kiralık ve satılık ev ilanı vermenin yasaklandığına dair asılsız iddiayı içeren haber paylaşımı

 

Ancak, “sahibinden satılık / kiralık ev ilanı vermek yasaklanıyor! 25 bin TL para cezası var” vurgusuyla sunulan bu iddia, taşınmaz alım ve satımına aracılık edenler için yürürlükte olan yasağı içeren yönetmelik üzerinde yapılan yürürlük tarihi değişikliğinin yanlış anlaşılmasına dayanıyor. Yapılan düzenleme yetki belgesi olmayan emlakçıları ilgilendiriyor, kendi taşınmazı için satış ilânı verenleri değil.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çıkardığı 5 Haziran 2018 tarihli 30442 Resmi Gazete’de yayınlanan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik“te taşınmaz ticareti aracılık faaliyetlerini meslek edinmiş kimselerin yetki belgesi olmadan işlem yapmalarının önüne geçilmesi hedeflenmişti. Bunun için de taşınmaz ticareti için aracılık yapan gerçek ya da tüzel kişi tacirler ve esnaflar için yetki belgesi zorunluluğu belirlenmişti.

İlgili yönetmeliğin “tanımlar” başlıklı 4. maddesinde “taşınmaz ticareti” ve “yetki belgesi” şöyle tanımlanmıştı:

h) Taşınmaz ticareti: Tapu kütüğüne kayıtlı olsun ya da olmasın taşınmaz alım satımı, pazarlanması ve kiralanmasına aracılık ile taşınmaza ilişkin danışmanlık ve yönetim faaliyetleri bütününü,

 

ı) Yetki belgesi: Taşınmaz ticaretiyle iştigal edilebilmesi için ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkâr işletmeleri adına düzenlenen belgeyi,

 

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik
5 Haziran 2018 tarihli 30442 Resmi Gazete’de yayınlanan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik”

 

Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârlar, işletmeleri adına yetki belgesi almak zorundadır. Bu işle uğraşmayan vatandaşlar ise Yönetmelik kapsamında olmadıklarından kendi adına tescilli taşınmazları satarken ya da kiralarken yetki belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Yani, yürürlüğe konulan düzenleme emlakçılar odaklı olup, emlakçıların yetki belgesi olmadan taşınmaz ticareti ile iştigâllerinin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

5 Haziran 2018 tarihli yönetmelikte öngörülen düzenlemeler için belirlenen yürürlüğe giriş tarihi daha önce birkaç kez ertelenmişti. 11 Aralık 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme de bunlardan biriydi.

Resmi Gazete’de 11 Aralık 2019 tarihinde yayınlanan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik“te Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihi 31 Ağustos 2020 olarak şöyle belirtilmişti.

MADDE 1 – 5/6/2018 tarihli ve 30442 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren durumlarını on sekiz ay içinde” ibaresi “31/8/2020 tarihine kadar durumlarını” şeklinde değiştirilmiştir.

 

MADDE 2 – Bu Yönetmelik 5/12/2019 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

 

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Resmi Gazete’de 11 Aralık 2019 tarihinde yayınlanan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”

 

Yapılan bu (son) değişiklikle birlikte yönetmelik kapsamında alınan kararların 31 Ağustos 2020 tarihi itibari ile hayata geçirilmesi bekleniyor. Yani, vatandaşın sahibinden emlak ilânı vermesinin önüne geçecek yeni bir düzenleme kabul edilmiş değil.

Ticaret Bakanlığı da Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik hakkında sorulara yanıt verdiği sayfada 31 Ağustos 2020 tarihinin taşınmaz ticaretiyle ilgilenen gerçek veya tüzel kişi TACİRler ile ESNAF ve SANATKÂRlar odaklı olduğunu şöyle aktarmıştır:

“Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârlar, işletmeleri adına yetki belgesi almak zorunda olup Yönetmelik kapsamında olmadıklarından, bu işle uğraşmayan vatandaşlarımızın kendi adına tescilli taşınmazları satarken ya da kiralarken yetki belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.”

 

“Hâlihazırda taşınmaz ticaretiyle iştigal eden gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların faaliyetlerine devam edebilmesi için durumlarını Yönetmelikte öngörülen şartlara uygun hale getirerek 31 Ağustos 2020 tarihine kadar yetki belgesi almaları gerekmektedir.”

 

Hülasa, yetki belgesi taşınmaz satışı ya da kiralaması için aracılık yapan gerçek ya da tüzel kişi tacirler ve esnaflar için gerekmektedir. Kendi taşınmazını satmak ya da kiralamak için sahibinden / doğrudan ilân verenler için herhangi bir yasak söz konusu değil.

 

sahibinden satılık kiralık ilan vermenin yasaklandığı iddiası

 

Kapak görseli: freepik

2 Yorumlar

  1. cengiz demirli Reply

    T24 haberinin içinde zaten en az 4 kez “yetki belgesi olmayan emlakçılar” yazıyor. Türkçe’yi biraz daha anlarsanız, işinizi yapmaya başlarsınız….

    • malumatfurus Reply

      Cengiz Bey, T24 haberinin arşivlenmiş kaydını ve alınmış ekran görüntüsünü inceleyebilirseniz, yazımızın ardından düzeltme geçtiklerini idrak etmeye başlayabilirsiniz.

Yorumunuzu yazınız...