Rusya’nın Ukrayna’nın Mariupol Şehrindeki Kanuni Sultan Süleyman Camiini Vurduğu İddiası (İşbu Yazı Tarihi İtibarıyla) Doğru Değil

 

Rusya’nın içinde çocuk ve yetişkin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sığındığı Mariupol’deki bir camiyi bombaladığı iddia edilmişti. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, vurulan caminin Mariupol’deki Kanuni Sultan Süleyman Camisi olduğunu açıklamıştı.

 

ukrayna mariupol cami bombalama

 

Ukrayna Birinci Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Dzheppar, konuyla ilgili sosyal medya paylaşımında “Tam şu anda 🇷🇺 ordusu Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan anısına yapılmış Muhteşem Cami’yi bombalıyor. Camide Türk vatandaşları dahil birçok yetişkin ve çocuk bombardımandan saklanıyor.” ifadelerini kullanmıştı.

 

Emine Dzheppar kanuni camii

 

Ukrayna’nın Mariupol kentinde Türklerin sığındığı cami -çatışma bölgesinin yakınında olsa da- Rus ordusu tarafından vurulmamış.

Mariupol Kanuni Sultan Süleyman Camii Dernek Başkanı İsmail Hacıoğlu, caminin isabet almadığını, 700 metre yakınına bomba düştüğünü, 4 katlı, betonarme ve çok sağlam bir yapı olan camide Türk vatandaşlarının ve yakınlarının bulunduğunu belirtmişti.

Katıldığı bir canlı yayında Hacıoğlu şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ben Odesa’dayım, Mariupol’daki Türklerin tahliyesini buradan organize ediyoruz. tahliye bekleyen Mariupol’de 86 tane vatandaşımız var, bunların 34’ü çocuk 6 tanesi yaşlı, kadın. Camide de 30 civarında vatandaşımız var, diğerleri de sığınaklarda, evlerinde. 5 gündür tahliye otobüslerimiz gidiyor, Rusların tarafına geçtiğinde Ruslar salmıyorlardı, geri geliyordu. Bugün hem dışişleri bakanımızın hem savunma bakanımızın bir de büyükelçimizin çabalarıyla konvoyumuzu saldılar, konvoyumuz dün geçemediği yerlerden geçti, Mariupol şehrinee doğru devam ediyor. Yarına inşallah oradaki vatandaşlarımızı otobüslere bindirerek tahliyesini yaparız.

Dün de cami bombalandı diye bir haber çıktı, cami bombalanmamıştı, 700 metrelik yakınına bomba düşmüştü aslında camiye herhangi bir bombalama olmadı tabi ondan sonraki hedef cami olabilirdi. O korkumuz var. Çünkü orada savaşanların hedef gözetmediklerini biliyoruz. Acımasız bir savaş yaptıklarını. Daha önce Donetsk’teki camiyi de bombaladılar. Donetsk’te savaşırken oradaki caminin kubbesine roket düştü duvarına roket saplandı. Onun için öyle bir korkumuz vardı. Ama cami bombalanmadı.”

 

 

Hacıoğlu, bağlandığı diğer yayınlarda bu duruma da değinmişti:

“Rusların şehir merkezine yönelik saldırıları hava savunma sistemleriyle çoğu zaman havada engelleniyor. Çatışmalar camiye iki kilometre uzaklıktaki mahallede yaşanıyor. Dün bir roket caminin 700 metre yakınına düştü. Camide herhangi bir hasar yok. Orada kalanların sağlık durumlarında da herhangi bir sorun yok.”

 

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuyla ilgili açıklamasında caminin bombalandığı yönündeki haberleri cami imamının doğrulamadığını, bombanın cami yakınlarına düştüğünü söylediğini aktardığını belirtmişti. Çavuşoğlu ayrıca, camiye sığınan Türk vatandaşlarının tahliyesiyle ilgili olarak, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan destek istediklerini söylemişti.

Mariupol Belediye Başkanı Danışmanı Petro Andryuşçenko, 12 gündür kuşatma altında olan kentte çatışmaların camiye doğru ilerlediğini belirtmişti.

Rusya’nın kente saldırmasından sonra bölgede yaşayan Türkler söz konusu camiye sığınmıştı. Aralarında çocukların da bulunduğu vatandaşlar, yardım talebinde bulunmuştu. Caminin imamı Mehmet Yüce, “Buradan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum. Buradaki insanlar çok zor durumda. Su, yiyecek ve soğuktan dolayı çok zor durumdalar. Bir (insani) koridor kurulmasını istiyoruz. Sizden beklentimiz bu.”, camiye sığınan Yılmaz Ardıç, “Bombardıman var üzerimizde. Sürekli bomba atışları oluyor. Devamlı bomba atışlarının altında kalıyoruz burada. Bir an evvel koridorun açılıp buradan çıkmak istiyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.

 

Konuyla ilgili Faruk Bildirici, T24’teki köşesinde şu yorumda bulunmuştu:

“Ukrayna’da Türklerin sığındığı caminin bombalandığı haberleri, ilk olarak 11 Mart’ta medyaya yansıdı. Doğrulanmamış olmasına rağmen bazı internet sitelerinde yayımlandı. Şirin Payzın da Halk TV’de Ukrayna’dan yaptığı yayında “Mariupol’de camilerin de hedef alındığını” söyledi. Ardından “Ama bazen gelen haberler sonrasında farklı çıkabiliyor onun için temkinli olarak aktarıyorum” diye de ekledi.”

“Maalesef savaşta bile yanlış alışkanlıklar sürdürülüyor. “İddia” ya da “söylenti” demek, doğrulanmamış ve tek yanlı verileri yayımlamaya haklılık kazandırmaz. Haberin içinde yalanlanan bilgiyi başlıkta soru işaretiyle sunmak okuru yanıltmaktır. Umarım öğrenilir artık…”

 

Yorumunuzu yazınız...