Reuters Gazetecilik Enstitüsü’nün “2020 Dijital Haber Raporu”nda Yer Alan Türkiye İle İlgili Temel Bulgular

 

Reuters Gazetecilik Enstitüsü’nün 2020 Dijital Haber Raporu bugün (16 Haziran 2020) yayımlandı. Raporda Türkiye’de medyanın durumu, basına olan güven, yeni medya trendleri ve okurların habere erişim alışkanlıklarının aktarıldığı bölümde yer alan bulguları Türkçemize çevirerek özetleyelim istedik.

 

reuters raporu türkiye sonuçları

 

2020 itibarıyla katılımcıların habere erişim sağladığı kaynaklar şöyle sıralanmış: çevrim içi kaynaklar % 85, TV % 68, sosyal medya % 58, basılı % 42.

 

reuters raporu türkiye haber kaynakları

 

Geçtiğimiz yıla kıyasla habere olan güvende (açıklanamayan) bir artış gözlemlenmiş. Medyada çıkan haberlere güven oranı %9 artışla %55’e yükselmiş. Katılımcıların %57’si arama sonucunda ulaştıkları haberlere güvendiklerini belirtirken, sosyal ağlardan erişilen haberlere güven oranı %51’de kalmış.

 

reuters raporu türkiye habere güven

Habere erişim konusunda geleneksel medyada FOX TV’nin lider konumda olduğu, dijital medyada ise CNN Türk ve NTV’nin web sitelerinin başı çektiği görülüyor.

 

reuters raporu türkiye haber erişim

 

En çok güvenilen kaynaklarsa şöyle sıralanmış: Fox TV, NTV, Sözcü, Habertürk, Cumhuriyet, CNN Türk, TRT, Anadolu Ajansı, Kanal D, Hürriyet, Milliyet, Show TV, Oda TV, Sabah, A Haber.

 

reuters raporu türkiye güven duyulan haber kaynakları

 

En yaygın kullanılan sosyal medya ve sohbet uygulamaları şöyle sıralanmış: Facebook, Youtube, Instagram, Whatsapp, Twitter.

 

reuters raporu türkiye sosyal medya uygulamaları

 

Katılımcıların % 57’si sosyal medya, e-posta ya da mesajlaşma uygulamalarıyla haber paylaştığını söylemiş.

 

reuters raporu türkiye haber paylaşım

 

Reuters’in raporunun Türkiye ile ilgili bulgularının yurt sathını temsil edebilecek yetkinlikte olmadığını, daha çok kentli nüfusa odaklandığını kabullendiğini de vurgulamakta fayda var.

 

Raporun tamamı hakkında Türkçe özet bir değerlendirme için Sarphan Uzunoğlu’nun NLTR’deki “Reuters Gazetecilik Enstitüsü’nün 2020 raporunda neler var?” başlıklı yazısına göz atabilirsiniz.

 

Yorumunuzu yazınız...