Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın Koronavirüsün İlacını / Aşısını Bulduğu İddiası Doğru Değil

Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalar kamuoyunda koronavirüse karşı etkili ilaç ve aşı geliştirdikleri algısını oluşturmuştu. Zaman içerisinde yaptığı paylaşımlarda 23 Nisan’da koronavirüse karşı ilaç ve aşı açıklaması yapacağı müjdesinde bulunan Prof. Dr. Ovalı, 16 Nisan günü halihazırda klinik kullanımda olan bir ilacın ismini zikretmiş ve 17 Nisan günü de koronavirüse karşı ilaç bulmadığını, yanlış anlaşıldığını belirtmişti.

İLAVE: Ercüment Ovalı, 23 Nisan günü yaptığı paylaşımda ise koronavirüs aşısının hayvan deneyi aşamasına geldiğini açıkladı. Ancak yaptığı duyuru, Ercüment Ovalı ve ekibinin aşı geliştirme çalışmalarının erken seviyelerinde olduğunu ortaya koymaktadır.

Yanlış İddia

 

Koronavirüs (Covid-19) salgınının hayatımızı abluka aldığı günlerde virüsün (SARS-COV-2) etkisini azaltmayı hedefleyen ilaç ve aşı çalışmalarına ilişkin dünyanın dört bir yanından haberler geliyor. Ancak (Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Sağlık Bakanlığımız tarafından da aktarıldığı üzere) henüz koronavirüs enfeksiyonunu önlemek veya tedavi etmek için kullanılabilecek virüse etkili bir ilaç ya da aşır henüz bulunmuş değil. Bazı ilaçların virüs üzerindeki etkinliğini tespit adına araştırmalar sürdürülmektedir. Virüse etkili bir ilacın henüz geliştirilememiş olması nedeniyle koronavirüs hastalarının genel durumuna göre destek tedavisi uygulanmaktadır.  Teknolojideki gelişmelere rağmen güvenle kullanılabilecek bir aşının en erken bir yılda üretilebileceği bildirilmektedir.

Hâl böyle iken yaşanan süreçte çevrim içi haber platformları ve sosyal medyaya hematoloji uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın koronavirüs ilacını / aşısını bulduğuna yönelik iddiayı içeren haberler ve paylaşımlar yansımaya başladı.

 

ercüment ovalı koronavirüsün ilacını
Tele1’in “Ercüment Ovalı koronavirüsün ilacını buldu” iddiasını içeren haber paylaşımı

 

Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalar kamuoyunda koronavirüse karşı etkili ilaç ve aşı geliştirdikleri algısını oluşturmuştu. Zaman içerisinde yaptığı paylaşımlarda 23 Nisan’da koronavirüse karşı ilaç ve aşı açıklaması yapacağı müjdesinde bulunan Prof. Dr. Ovalı, 16 Nisan günü halihazırda klinik kullanımda olan bir ilacın ismini zikretmiş ve 17 Nisan günü de koronavirüse karşı ilaç bulmadığını, yanlış anlaşıldığını belirtmişti.

Covid-19’un ilacını / aşısını bulduğu iddia edilen / sanılan Ercüment Ovalı’nın paylaşımlarında aşı ve ilaç üretimi için verdiği müjdelerin ve yanlış anlaşıldığını belirttiği paylaşımların bazılarının ana hatları ve tarihleri ise şöyleydi:

  • 31 Mart 2020: “Aşı üretimi için 45 gün karantinaya giriyoruz
  • 3 Nisan 2020: “Aşı üretimi için son hazırlıklar
  • 15 Nisan 2020: “23 nisanda dünyanın 6 ayda ne yaptığını bizim 4 haftada her seye ragmen neler yapabildigimizi anlatacagiz
  • 16 Nisan 2020: “Çalıştığımız ilaç ismini 23 Nisanda açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki“, “Bu Müjdeyi…
  • 17 Nisan 2020: “Yanlış anlaşıldım

 

İlaç Çalışmadığını Belirtip İlaç Açıkladı

Ovalı’nın koronavirüse karşı ne geliştirdiği de aslında kafalarda soru işareti oluşturmuştu. Bazı paylaşımlarında Ovalı’nın koronavirüse karşı ilaç geliştirdiğine, bazı paylaşımlarda ise ilaç geliştirmediklerini, aşıya odaklandıklarına yönelik ifadelerin yer aldığı görülmektedir.

Örneğin, 3 Nisan 2020 tarihli paylaşımında aşı üretiminin bahsi geçmişti:

“Aşı üretimi için son hazırlıklarımızı yaptık ve içeri girdik. @YurtseverBulut, @Gözde, @utkuseyis, Derya, Recai, Mülazım ile. Risk nedeniyle bu hafta sadece ben çalışacağım. Sonra yerini kavramlarıma bırakacağım. Ve 23.00 da ancak karantina alanımıza geri dönebildik.”

 

ercüment ovalı koronavirüs aşısı üretimi

 

31 Mart 2020 tarihli paylaşımında ise ilaç çalışmadığını belirtmişti:

“Sizlere haftada 2 kez bilgilendirme yapacağız. Sorunları, iyi giden yönleri fotoğrafları.. Adeta aşı üretimini adım adım canlı izliyor gibi olacaksınız. Bunu birazda konuya ilgi duyanların eğitimi için yapacağız”

[Bir takipçinin “Hocam aşı dışında ilaç konusunda bir çalışmanız var mı?” sorusuna yanıt olarak]

“Malesef biz ilaç çalışmıyoruz”

 

ercüment ovalı koronavirüs aşı değil ilacı

 

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, koronavirüsün ilacını bulduğu yönündeki iddianın doğru olmadığını, ilacı bulmak için kurduğu sistemin güvenliğinden emin hâle geldiğini, ekip arkadaşlarını çalışmaya dahil ettiğini ise şöyle duyurmuştu:

“Medyada covid19’un ilacını bulduk gibi paylaşımlar görüyorum. Bu dogru değil. Uzun suredir emek verdiğimiz projelerimizde nerelere geldiğimizi açıklayacağız.

7 gün 16 saat laboratuarda çalıştıktan sonra artık kurduğumuz sistemin güvenli olduğu, kanıtlandı şimdi kahmanlarım içeri giriyor. Kaldığım yerden onlar devam edecek. Ilk ekip @YurtseverBulut , Gözde ,Recai, sonra sayıları kademeli olarak artacak.23 Nisan için sözleştik….”

 

ercüment ovalı koronavirüs ilacı

 

ercüment ovalı koronavirüs açıklaması

 

23 Nisan’da Müjde Açıklaması Beklenen Ovalı, 16 Nisan’da Bilinen Bir İlacı İşaret Etti

Nihayetinde Prof. Dr. Ovalı, 23 Nisan tarihini beklemek yerine 16 Nisan 2020 günü ise koronavirüse karşı bir aşı yerine daha önce ilaç üzerinde çalışmadıklarını belirtmesine rağmen bir ilacı, “dornaz alfa”yı işaret etti:

“1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan’da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim”

 

ercüment ovalı dornaz alfa

 

Ovalı, “Bu müjdeyi aslında Tübitak’ in düzenlediği konuşmamda ilacin ismini vermeden soylemistim.. Youtube da izlerseniz göreceksiniz” sözleriyle günlerdir vatandaşların beklediği müjdeyi açıkladığını belirtmişti. Ancak dornaz alfa uzmanların ve ilgililerin yabancısı olmadığı, koronavirüs salgını ile mücadelede müjde sayılamayacak bir ilaçtı.

Dornaz alfa, akciğerinde sorun olan hastaların solunum yolunu rahatlatmak ve enfeksiyonlarının sıklığını/şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak amacıyla kullanılan bir ilaç (etken maddesi) olarak bilinmektedir.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Ercüment Ovalı’nın Sosyal Medya Paylaşımlarını Eleştirdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, basın toplantısında Prof. Dr. Ovalı’nın paylaşımları hakkında kendisine yöneltilen soruya yanıt olarak “Sözü edilen ilaç uluslararası bir firmanın patentli ilacı… Türkiye’de ruhsatlı bir ilaç… Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir ve sosyal medya üzerinden insanların umutlarıyla oynanamaz” yanıtını sunmuştu.

 

Ercüment Ovalı Koronavirüse Karşı İlaç Bulmadıklarını İkrar Etti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasının ardından Prof. Dr. Ovalı, ilave paylaşımlarda bulunarak koronavirüse karşı bir ilaç bulmadıklarını ikrar etmişti.

“Dornaz Alfa ve Covid19 tweetime yönelik açıklamamdır: 16.04.2020 tarihinde gece yarısı attığım tweet mesajımın yanlış anlaşılması beni fazlasıyla üzmüştür. Kullandığım ifadeden bir ilaç-molekül bulduğumuz manası çıkartılmıştır, bu doğru değildir.

 

Biz ilacın firma ve marka ismi vermemek için farmakolojik ismini kullandık. Amacımız molekülü biz bulduk demek değildi. Bizim acilen test edilmesini istediğimiz ve öngördüğümüz şey, bu ilacın Covid-19 hastalığı tedavi sürecinde yararlı olabileceği idi.

 

Özetle biz bir ilaç bulmadık, biz bir ilacın Covid-19 tedavisinde kullanılabileceğini öngördük, ayrıca bugünlerde dünyada başka araştırmacıların da benzer düşünceleri olduğu görülmektedir.

 

Bu ilacın Covid-19 tedavisinde kullanımı ile ilgili klinik araştırma gerçekleştirme talebimiz TUSEB’ e iletilmiştir. Bu noktada bizce önemli olan tartışmaların bir kenara bırakılıp acilen bu ve benzeri çalışmaların gerçekleştirilmesidir.

 

Saygılarımla.”

 

ercüment ovalı koronavirüs aşı

 

Halbuki bir sosyal medya kullanıcısının “Sayın Ovalı, insanlar yanlış beklenti icinde. Yeni bir aşı yapmadığınızı,çünkü aşı sürecinin çok uzun ve zor olduğunu, Sizin yaptığıniz calışmanın 100 yildır bilinen bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyiniz.” sitemine yanıt olarak Ovalı, “23 nisanda dünyanın 6 ayda ne yaptığını bizim 4 haftada her seye ragmen neler yapabildigimizi anlatacagiz.” ifadelerini kullanmıştı.

 

ercüment ovalı 23 nisan

 

Ercüment Ovalı’nın Paylaşımları Sosyal Medyada Tepki Çekti

23 Nisan için kamuoyunu büyük bir beklenti içine sokan Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın klinik çalışmada halihazırda kullanılan bir ilaç olan “Dornaz Alfa”yı işaret etmesi sosyal medyada tepki çekti. Birçok bilim insanı da Prof. Dr. Ovalı’nın paylaşımlarını bu ilacın Covid-19 tedavisinde zaten kullanıldığını söyleyerek eleştirdi.

Bu isimlerden bazı örnekler paylaşacak olursak…

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Demirer:

“Dornase alfa 27 Mart tarihinden beri Yeni Zelanda’da ve bir çok yoğun bakım ünitesinde Kovid19 tedavisinde zaten kullanılıyor. Bu tedavi ile ilgili makale 16 Nisan 2020 de Journal of Experimental Medicine da yayınlandı”

 

ercüment ovalı koronavirüs ilacı açıklaması

 

Sinir bilim ve genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl:

“Umut tacirliği her devir yaşanan şey. “Klinik çalışma yapılsın” deniyor. Fransa’da COVID için klinik çalışmada zaten kullanılan bir ilaç bu. Üzerine yayınlar var. Labda çalışılan şey etkili olsa da ilaç anlamına gelmez”

 

ercüment ovalı koronavirüs ilacı açıklama

 

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) proje yürüten Doç. Dr. Urartu Şeker:

“Fransa ilgili DNAaz enzimi ilgili 10 Nisan’da klinik çalışmaları başlatmıştı, umarız hali hazırda “repurpose” edilen ilaçlar süreci atlatma da faydalı olurlar, bilimsel süreçlerden sonra”

 

ercüment ovalı koronavirüs ilacı açıklaması

 

NöroBlog’un kurucularından Doktor Onur Arpat:

“1) İlaç yeni değil, kistik fibroz hastalarında kullanılan ve yabancılar tarafından geliştirilmiş pahalı bir ilaç.

2) Bu ilacın koronavirüse karşı etkili olabileceği bu twitten çok önce ortaya atıldı, hakkında çalışma da yapıldı.

Sonuç: Balon Balonoğlu”

 

profesör ercüment ovalı koronavirüs

 

İfrat İle Tefrit Arasında Yaklaşım

Tüm bu gelişmeler olurken çevrim içi haber kaynakları da Ercüment Ovalı hakkında bazı git-geller yaşadı.

Ensonhaber.com’un sadece 17 saat içerisinde “Büyüksün Ercüment Hoca” başlığından “Ercüment Balonunu Sağlık Bakanı Patlattı” başlığına geçiş yapması bu hususta güzel bir örnek teşkil ediyor.

 

Büyüksün Ercüment Hoca
Ensonhaber’in “Büyüksün Ercüment Hoca” başlıklı haberi

 

ercüment ovalı balon
Ensonhaber’in “Ercüment Balonunu Sağlık Bakanı Patlattı” başlıklı haberi

 

GÜNCELLEME: Ercüment Ovalı 23 Nisan’da Geliştirdikleri Aşının Hayvan Testi Aşamasına Geldiğini Duyurdu

23 Nisan günü Ercüment Ovalı, koronavirüs aşısının hayvan deneyi aşamasına geldiğini şöyle duyurdu:

“Egemenlik kayıtsız şartsız millentindir! 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun! Covid-19 a karşı 2 farklı aşı üretiminin laboratuvar kısmını tamamladık. Sıra hayvan deneylerinde.”

 

“Son 1 aydır gece gündüz çalışarak 6 proje 4 ürün ve 3 makale çıkaran kahramanlarıma teşekkür ediyorum. Canım ülkem artık Covid-19 a karşı aşı geliştirebilen az sayıdaki ülkeler arasında.”

 

ercüment ovalı koronavirüs aşısı

 

ercüment ovalı koronavirüs aşısı

 

Dünya Sağlık Örgütü‘nün aşı geliştiren kurumlar listesinde ise bu çabanın bir izine 23 Nisan 2020 tarihi itibarıyla rastlanamamıştır.

Ercüment Ovalı’nın bu duyurusuyla aşı geliştirme çalışmalarının erken seviyelerinde olduğu anlaşılmaktadır.

 

aşı klinik çalışma dönemleri

aşı klinik çalışma dönemleriaşı klinik çalışma dönemleri

aşı klinik çalışma dönemleri

aşı klinik çalışma dönemleri

 

GÜNCELLEME 2: Covid-19’a Yakalanan Ercüment Ovalı’ya Atfedilen Açıklama

Covid-19’a yakalanan Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın geliştirdiği bir antikor kokteyli ile ciğerlerine inen virüsten 72 saatte kurtulduğunu söylediği iddiasına dair Hürriyet’e verdiği demeçte “bir toplantıda yaptığım bu konuşma da sanki basına demeç vermişim gibi servis edilmiş” ifadelerini kullanmış.

 

Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın Koronavirüsün İlacını Bulduğu İddiasını Aktaran Yazarlar

Ercüment Ovalı’nın koronavirüs aşısı ya da ilacı geliştirdiğini belirten bir yazara rastlayamadık.

Ancak, Hürriyet Gazetesi yazarı Nedim Şener, Ercüment Ovalı’nın açıklamasından 1 gün önce 15 Nisan 2020 tarihinde “Ercüment Ovalı: Çalışmalarımızı 23 Nisan’da tüm dünya görecek” başlıklı yazısında Ovalı’nın “23 Nisan’da müjde” iddiasını aktarmıştı.

"Plazmanın tedavide kullanılması yanında asıl önemli çalışmalarından biri de koronavirüse karşı önleyici aşının bulunması. Ercüment Ovalı bu konuda oldukça mütevazı, “Sadece bir ay içinde tüm dünya çalışmalarımızla nereye vardığımızı 23 Nisan’da görecek” diyor."

 

Son İlave:

Ercüment Ovalı’nın koronavirüs aşısı çalışmaları hakkında basında aktarılan haberlerin gelişimi şu başlıklarla özetlenebilir:

– “Ercüment Ovalı koronavirüs ilacını buldu! İşte hedeflenen tarih

– “Sağlık Bakanlığı’nın Ercüment Ovalı’nın aşısına onay vermediği öğrenildi.

– “Ercüment Ovalı’nın korona aşısını bulamadığı ve vazgeçtiği öğrenildi.

 

 

 

Yorumunuzu yazınız...