Videoda Pillerinin Değiştirilmesi Pahalı Olduğu İçin Terk Edilen Elektrikli Scooterların Görüldüğü İddiası Gerçeği Yansıtmıyor

Pil ömrünün sonuna gelindiği ve pillerinin değiştirilmesi maliyetli olduğu için atılan elektrikli scooter bisikletlerin görüldüğü iddiasıyla paylaşılan videoda aslında iş modelindeki sorunlar, talep düşüklüğü ve arz fazlası nedeniyle piyasadan çekilen bisiklet paylaşım hizmeti veren Çinli şirketin terk ettiği bisikletler yer alıyor.

 

Malumatfurus.org‘da daha önce, Fransa’dan elektrikli araba mezarlığına ait olduğu iddiasıyla paylaşılan görüntünün gerçek arka planını aktarmıştık. Bu defa, terk edilmiş elektrikli bisikletlerin görüldüğü videoya değineceğiz.

 

 

Pil ömrünün sonuna gelindiği ve pillerinin değiştirilmesi maliyetli olduğu için terk edilen elektrikli bisikletlere (e-scooter, electric scooter bike, electric bike) ait olduğu iddiasıyla aktarılan video ve örnek paylaşımlar şöyle:

 

“Pil ömrünün sonuna ulaşmış elektrikli yeşil scooterlar. Pillerin değiştirilmesinin çok pahalı olması nedeniyle, elektrikli scooterlar terk ediliyor çünkü başka bir şekilde imha edilmesi tehlikeli ve pahalı. Yaaaa! İşte elektrikli ulaşım aldatmacası! “

 

 

Trükten Okumalar: “Pil ömrünün sonuna gelmiş elektrikli “yeşil” scooterlar. Pili değiştirmek çok pahalı ve onları atmak çok tehlikeli, bu yüzden onları terk ediyorlar. İklim değişikliği ile dünyamızı kurtarmak için çok başarılı değil mi?”

 

terk edilen scooterlar

 

Daha önce incelediğimiz “elektrikli araba mezarlığı” görselindeki araçların akülerinin değişiminin pahalı olduğu gerekçesiyle değil, Microcity adlı şirketin iş modeliyle ilgili sorunlar, pazardaki arz fazlası ve düşük talep nedeniyle araçların hizmet dışı bırakılmasına dayandığını aktarmıştık.

Bahse konu görüntüde de benzer bir durum söz konusu.

 

 

Tersine görsel arama ve arama motorlarında (“sarı elektrikli scooter bisiklet” gibi) anahtar kelime araması ile tarama yapıldığında karşımıza Çin Halk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren Meituan adlı firma çıkıyor.

Elektrikli bisiklet paylaşım hizmeti veren adı geçen firma gibi birçok şirketin, iş modeli ve arz / talep koşulları nedenleri ile piyasadan çekildiği biliniyor.

Piyasadaki arz fazlası ve talebin gerilemesi nedeniyle açığa düşen binlerce elektrikli bisikletin de Çin’in farklı bölgelerindeki alanlara terk edildiği görülüyor.

Elektrikli scooter bisikletlerin terk edilme gerekçesinin pil kaynaklı sıkıntı ya da değişim maliyetine dayandığı yönünde bir bulgu olmamakla birlikte, görülen bisikletlerin şahıslara değil paylaşım hizmeti veren firmalara ait olduğu anlaşılıyor.

Binlerce elektrikli scooter bisikletin terk edildiği farklı alanlardan görüntüler şöyle örneklenebilir:

 

elektrikli bisiklet mezarligi

 

 

 


Snopes da konuyla ilgili kapsamlı bir inceleme yayımlamıştı.

Yorumunuzu yazınız...