Pfizer’ın Hamilelerin, Hamile Kalmayı Düşünenlerin, Emzirenlerin Aşı Olmaması Gerektiği Yönünde Açıklama Yaptığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Geçtiğimiz günlerde Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının 16 yaş ve üzeri bireyler için ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) onay almasının ardından Pfizer firması, resmî internet sitesi üzerinden bir açıklama paylaşmıştı. İlgili açıklamada yer alan bazı maddelerin kamuoyunda kafa karışıklıklarına yol açtığını görüyoruz.

Pfizer’ın açıklamasını hamilelerin aşı olmaması gerektiği şeklinde yanlış anlayan sosyal medya kullanıcılarının paylaşımları karşımıza çıkmakta:

“Üretici firma, hamilelerin, hamile kalmayı düşünenlerin, emzirenlerin aşı olmaması gerektiğini, Nejm ise hamileler için güvenli olduğunu söylemek için tam bir işaret olmadığını söylerken siz hangi veriden söz ediyorsunuz?”

 

 

Cemil Barlas, açıklamayı yanlış anlamak ile kalmamış, üstüne bir de hekimleri hedef göstermişti:

“nerede o hamileler aşı olmalı diyen dingil doktor bozmaları??? “aşı” firması açıkladı hamileler ve süt verenler olmasın diye.. bir sürü yan etkiden ve “aşı” olunmaması gerek başka durumlar da var,. ben hamile olarak aşı olsam yaptıranı dava ederdim.”

 

 

Notkon:

“Aşı üreticisi Pfizer: Kişiler aşağıdaki durumlarda aşı yaptırmamalıdır; ‘

‘-Hamileyseniz aşı yaptırmayın,

-Çocuk düşünüyorsanız aşı yaptırmayın,

-Çocuk emziriyorsanız aşı yaptırmayın,

-Başka bir Covid aşısı olduysanız aşı yaptırmayın.”

Kaynak: https://pfizer.com”

 

pfizer aşı hamile emziren

 

İddiaların aksine Pfizer’ın açıklamalarında hamile kadınların aşı olmaması gerektiği yönünde bir ibareye rastlanmamaktadır. İddialar, bazı kişilerin İngilizce metinleri yanlış anlamaları ya da bilerek çarpıtmaları sonucu ortaya çıkmış gözüküyor.

Pfizer’ın açıklamasının, aşı karşıtı sosyal medya paylaşımlarında da iddialara dayanak olarak sunulan kısmını şu şekilde Türkçeye çevirebiliriz:

Şu kişiler Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısını olmamalıdır:

• Aşının önceki dozunu olduktan sonra şiddetli alerjik reaksiyon geçirenler

• Aşının bileşenlerinden birine karşı şiddetli alerjik reaksiyon göstermiş olanlar

 

Kaynak: www.pfizer.com

 

Yazının devamında şu ifadeler yer almakta:

Aşağıdakiler dahil olmak üzere tüm tıbbi durumlarınızı aşınızı yapan sağlık çalışanına bildiriniz:

• Herhangi bir alerjiniz varsa

• Miyokardit ya da perikardit geçirdiyseniz

• Ateşiniz varsa

• Bir kanama bozukluğunuz varsa ya da kan sulandırıcı kullandıysanız

• İmmün yetmezliğiniz varsa ya da immün sisteminizi etkileyen ilaçlar kullandıysanız

• Hamileyseniz, hamile kalmayı planlıyorsanız ya da bebek emziriyorsanız

• Başka bir COVID-19 aşısı olduysanız

• Daha önce enjeksiyon sonrası bayıldıysanız

 

Kaynak: www.pfizer.com

 

Metinden de anlaşılacağı üzere aşı olmaması tavsiye olunan kişiler aşı bileşenlerinden birine karşı alerjisi olanlar ve ilk doz aşıdan sonra alerjik reaksiyon gösterenler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunların dışında aşı olmamaları tavsiye edilen bir grup yoktur. Hamilelerin de yer aldığı diğer gruplara aşı olmamaları değil; yalnızca aşıyı uygulayacak sağlık çalışanlarına durumlarını bildirmeleri tavsiye edilmiştir.

Erken doğum ve ölüm oranlarının COVID-19 geçiren hamile kadınlarda iki kat arttığı bilinmektedir. Hamilelere ve emziren kadınlara COVID-19 aşısı olmaları tüm dünyada uzmanlarca tavsiye edilmektedir:

ABD Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Derneği, hamilelerin COVID-19 aşısı olmalarının güvenli olduğunu açıklamıştır.

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu da COVID-19 aşılarının hamilelerdeki kullanımının güvenli olduğunu açıklamıştır.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Pfizer-BioNTech aşısının hamilelerde güvenli olduğunu ve hamilelerin mutlaka aşı olmaları gerektiğini belirtmiştir.

ABD’de yer alan Jackson Laboratuvarları’ndan immünoloji uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz da gebe, doğum yapan ve emziren annelerin COVID-19 aşısı olmalarının güvenli olduğunu ve COVID-19 geçirmenin hem hamile kadınlar hem de bebekleri için oldukça büyük bir risk olduğunu söylemiştir.

Twitter’da Angina Pectoris ismi ile bilinen kardiyoloji uzmanı da yaptığı paylaşımlar ile konuya açıklık getirmişti.

“Yahu bu ingilizce de bilmiyor ; bırak ingilizceyi , başlık nedir , iki nokta nedir nerde kullanılır onu da bilmiyor. Bak şimdi üzüldüm sana ve altta senin gibi yorum yapan cahil kitlene şimdi. Dur biraz aydınlatayım sizi. Bir kez anlatacam iyi dinleyin ama:

 

 

“Önce şurda anlaşalım; Kırmızı başlığın altındaki iki madde o başlığa ait maddeler, yeşil başlığın altındaki maddeler yeşil başlığa ait maddeler. Burayı anladınız değil mi? Gerisini Google translataya yazın yaa yormayın beni. Taam taam orayı da ben açıklayım”

 

 

“Kırmızı başlıkta bu kişiler aşağıdaki durumlarda biontech aşısını olmasın diyor

1- Bu aşının önceki dozuna karşı ciddi allerji gelişti ise

2-Bu aşının herhangi bir bileşenine karşı şiddetli alerjik reaksiyon gösterdi iseniz

 

Yeşil olan ikinci başlıkta ise “Bireyler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere tüm tıbbi durumlarını aşı tedarikçisine söylemelidir” diyor.

1- Allerjisi olmak

2- Miyokardit veya perikardit geçirmiş olmak

3- Ateş olması

4- Kanama bozukluğu varsa veya kan sulandırıcı kullanıyor iseniz

5-Bağışıklık sistemi baskılanmış veya bağışıklık sistemini etkileyen bir ilaç kullanıyor olmak

6- Hamileyseniz, hamile kalmayı planlıyorsanız veya emziriyorsanız(yeşil başlıkta bu bak)

7- Başka bir COVID-19 aşısı olduysanız (Bak bu da yeşil başlığın maddesi)

 

Özetle: Gebe iseniz aşı olmadan önce doktorunuza gebe olduğunuzu söyleyin diyor sadece. Aşı olmayın demiyor. Daha önce başka COVİD aşısı olduysanız onu da söyleyin diyor. Her hastalığınızı her tıbbi durumunuzu söyleyin diyor.”

 

 

COVID-19 aşılarının hamilelerde düşük yapmaya sebebiyet verdiği iddialarını incelediğimiz yazımıza da buradan erişebilirsiniz.

 

Özetle, Pfizer’ın 23 Ağustos 2021 tarihli açıklamasında hamilelerin aşı olmaması gerektiği yazmamaktadır; yalnızca hamilelerin aşı yapacak sağlık çalışanına hamile olduklarını bildirmeleri tavsiye edilmektedir. Hamile bireylerin COVID-19 enfeksiyonuna yakalanmaları hem anne hem de bebek için çok ciddi sıkıntılar yaratabileceğinden ötürü hamilelerin aşılanması, sağlık otoritelerince şiddetle önerilmektedir.

 

Yorumunuzu yazınız...