Kary Mullis’in PCR Testleri Hakkındaki Sözleri Çarpıtılmış

 

Aşı karşıtlarının sosyal medya paylaşımlarında sıklıkla paylaştığı bir iddia, Kary Mullis’in mucidi olduğu PCR testlerinin hastalık tanısı için kullanılmaması gerektiğini, PCR testleri ile herkeste her hastalığın tespit edilebileceğini söylediği yönünde.

Moleküler biyolojinin en önemli tekniklerinden Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR), DNA’nın canlı bir hücreye ihtiyaç duymadan enzimatik olarak deney tüpünde çoğaltılabilmesini mümkün kılan bir yöntemdir.

 

Polimeraz Zincir Reaksiyonu
Kaynak: Prof. Dr. Mustafa Özdoğan

 

1993 yılında Michael Smith ile birlikte Nobel Kimya Ödülüne layık görülen ABD’li biyokimyacı Kary Banks Mullis (1944-2019), 1985 yılında PCR testini geliştirerek tanı alanında önemli bir ilerleme sağlanmasına katkıda bulunmuştu.

Kary Mullis’in PCR testinin herhangi bir bulaşıcı hastalığı tespit edemeyeceğini, bulunma sebebinin bu olmadığını söylediğini ileri süren aktarımlar şöyle örneklenebilir:

Türkiye gazetesindeki “CHP’ye göre 1.000 kişiden 2’si koronadan ölüyor” başlıklı 8 Ekim 2020 tarihli yazısında Fuat Uğur:

“Oysa bu tartışma PCR’ın gerçek amacıyla tamamen ters. Çünkü PCR TEŞHİS AMAÇLI BİR CİHAZ DEĞİL. Bunu ben değil PCR testini bulan Karry Mullis söylüyor. 1993’te yaptığı bir konuşmada çeşitli sorulara cevap veren Mullis, öncelikle testin bir kişiye hasta olduğunu söyleyemeyeceğini ifade ediyor. Sorunun PCR testinin yanlış kullanımından değil yanlış yorumlanmasından kaynaklı olduğunu belirtiyor. Daha açık anlatmak için sözü Mullis’e bırakalım: “PCR’ın yaptığı bir molekülü gerçekten ölçebileceğin boyutta büyütebilmesidir. Eğer PCR’ı istediğiniz bir şekilde kullanabilirseniz, herkeste neredeyse her şeyi bulabilirsiniz. PCR sadece bir şeyden çok şey çıkarmak ve elde etmek için kullanılır. Bundan dolayı PCR testi size HASTA OLDUĞUNUZU SÖYLEMEZ. Yani ortaya çıkan bulgunun size zarar vereceği gibi bir sonuç çıkmıyor.””

Ufuk Coşkun:

“PCR testinin mucidi Kary Mullis, ‘bu test, bulaşıcı hastalığı teşhis etmek için kullanılmamalıdır’ demesine rağmen ısrarla Covid19’da bu testi kullandılar. Çünkü testin yaptığı şey zaten var olan genetik materyali test etmek. Bu işte bir iş var!”

Mehmet Ali Önel:

“#PCR testinin mucidi Nobel ödüllü Dr. Kary Mullis, PCR testinin hastalık teşhisinde kullanılamayacağını açıklamıştı.”

Ahmet Yıldız:

“Testi icad eden Kary Mullis’in hastalık tespit edemez dediği PCR testi ile Corona’yı tespit ettiler. Yetmedi alfa, o da yetmedi beta, o da kesmedi gamma, şimdi de delta varyantını tespit ediyorlar(mış). Yalanınızda boğulun emi!”

Hanif Human:

“Pcr testinin mucidi Kary Mullis testin her hangi bir bakteriyi veya virüsü tespit etmediğini ısrarla beyan etmişti sonrasında adam öldürüldü”

 

Koronavirüs salgınına ilişkin ilk vakanın gözlemlenmesi öncesinde vefat eden Kary Mullis’in PCR testinin Covid-19 teşhisinde kullanılmayacağını söylediğini sananlar da mevcut.

Bu yöndeki paylaşımlardan bazı örnekler:

Enis Arslan:

“Pcr testinin covid teşhisinde kullanılamayacağını mucidi kary mullis söylüyor. Aşı hakkında ise üreticisi garanti vermiyor. Aşı ve PCR testi zorunluluğu kararından acil olarak dönülmeli yoksa öğrenciler olarak hukuki yollara başvuracağız.”

Arda Bulut:

“1- Evet aynen öyle. Yalnz hem PCR testi diye bir şey yok ( mucidi Kelly Mulles ; bu test aracı değildir, gen toplamaya yarar, dediği için öldürülmştu) İstenilen kişiyi pozitf çıkartıp 8+8 ilaçlarla öldürüyorlar O yüzden yaptrma derim”

Oğuzhan Efe:

“Neye göre hastalık ve ne hastalığı? Zira C19 PCR testlerinin geçerli sayılamayacağını Dr. Mulles de who da açıkladı. Bir başka profesör grubuna göre ise aspirin ve parasetamol %100 tedavi. En ağırına ise zatürre tedavisi.”

 

Sosyal medyada paylaşılan Kary Mullis’in PCR testi hakkında sözlerini içeren video kayıt şu şekilde:

 

 

Paylaşılan kaydın ilk bölümünde Kary Mullis, öncelikle ABD Başkanı Joe Biden’ın baş sağlık danışmanı Dr. Anthony Fauci’ye yüklendiği ve akabinde PCR testine değindiği bölüm için şu alt yazı sunulmuştu:

“Nedir? İnsanlığın tüm detaylı şeylere inmesi ve (birilerinin bunu) dinlemesi meselesi de nedir? Bilirsin. Fauci gibileri çıkarlar ve konuşmaya başlarlar. Yani. Gerçekten hiçbir şey hakkında hiçbir şey bilmiyor. Bunu yüzüne söylerdim. Hiç. Adam kan örneği alıp elektron mikroskobuna takabileceğinizi, orada bir virüs olduğunu öğrenebileceğinizi düşünüyor. Elektron mikroskopisinden anlamıyor, tıptan anlamıyor, bulunduğu konumda olmamalı. Üstteki adamların çoğu sadece idari insanlar… Ve en altta neler olup bittiğini bilmiyorlar. Bilirsiniz, bu adamların bir gündemi var ki onlarda olmasını istemediğimiz bir şey. Çünkü bir şekilde onlara sağlığımızla ilgilenmeleri için para ödüyoruz. Kişisel bir gündemleri var. Zamanla kendi kurallarını oluştururlar. İstedikleri zaman değiştirirler. Ve Tony Fauci gibi kendini beğenmişçesine kameraların karşısına geçip maaşlarını ödeyen insanların önünde yalan söylemekten çekinmezler. Bir koyundan en iyi ve en akıllıya saygı duymasını bekleyemezsiniz. Farkı bilmezler. Gerçekten. Yani, insanları severim. Yanlış anlamayın. Temel olarak, hüküm verme yeteneğine sahip olmayanlar çoğunluktalar. Kim gerçekten iyi bilim adamı kim değil. Yani bu bir problem. Bu yüzyılda aslında bilimle ilgili temel sorun budur diyebilirim. Çünkü anlamayan insanlar tarafından bilime hükmediliyor ve finanse ediliyor. Tamam, kime güveneceğiz? Fauci= Fauci yeterince bilmiyor. Fauci bu konuda biraz bilgisi olan biriyle televizyona çıkıp onunla tartışmak isteseydi kolayca yapabilirdi. Çünkü kendisinden istendi. Yani bir sürü insan biliyorum. Güney Carolina Üniversitesi Rektörü Fauci’yi istedi. Oraya gelip benimle öğrenci birliğinin sahnesinde tartışsaydı çünkü karşı taraftan birinin oraya gelip denge kurmasını istedim. Çünkü şöyle hissettim. Bu adamlar beni dinleyebilir. Ama burada bana diğer tarafı anlatacak başka birinin olması gerekiyor.”

Soru: “Tüm o serbest viral RNA’ların miktarını tahmin ederken orada olan veya olmayan PCR’ı nasıl yanlış kullanıyorlar?”

Mullis: “Bence sorun tam olarak PCR’ın yanlış kullanımı değil, PCR’ı yanlış kullanabileceğinizi sanmıyorum. Sonuçların yorumlanması yanlış olabilir. Eğer sizde virüsü bulabilselerdi, PCR’ı iyi bir şekilde kullansalardı, herkeste neredeyse her şeyi bulabilirsin. Demek istediğim eğer tek bir molekülü gerçekten ölçebileceğin bir boyuta büyütebilirsen ki PCR’ın yaptığı şey bu, sonrasında vücudunuzda bunlardan en az bir tane bulunmayan çok az molekül var aslında. Bundan dolayı sonuçların anlamlı olduğunu iddia etmek yanlış kullanım olarak düşünülebilir. PCR bundan ayrı olarak sadece bir şeyden çok şey çıkarmak için kullanılır. Bundan dolayı PCR testi size hasta olduğunuzu söylemez. Sonuçta ortaya çıkan şeyin sana zarar vereceği gibi bir şey söylemiyor.”

 

12 Temmuz 1997 tarihinde Arizona’da kaydedilen bu konuşmada haliyle 2019 yılı sonunda ilk vakaları gözlemlenen Covid-19 salgını hakkında bir ifade geçmiyor.

Konuşmanın ilgili bölümünün İngilizce dökümü şu şekilde:

 

Q: “I want to ask this to carry how do they misuse pcr to estimate all these supposed free viral RNAs that may or may not be there”

 

Kary Mullis: “If it’s um I think misused PCR is not quite I don’t think you can misuse PCR no the results the interpretation of it see if you can say if they would if they could find virus in you at all and with PCR if you do it well you can find almost anything in anybody it starts you make believe in the sort of buddhist notion that everything is contained in everything else right I mean because if you can amplify one single molecule up to something you can really measure which PCR can do then there’s just very few molecules that you don’t have at lease one single one of them in your body okay so that could be thought of as a misuse of it just to claim that it’s meaningful. But the real misuse of it is that you don’t need to test for HIV you don’t need to test for the other 10.000 retroviruses that are unnamed also in the subject. See somebody that’s got HIV generally is going to have almost anything that you can test for because they have denifitely been HIV is fairly rare virus. There is only one million of us out 250 300 milion in America that have that virus. So you have to get around either your mother had to have it and pass it to you or you have to really be paying a lot of attention paying only attention to them and get a pretty good chance of getting it that way it’s hard to get it but it if you have it there’s a good chance you’ve also got a lot of other ones because you’ve been in the in the market for you’ve been it’s been possible for you to get a lot of it’s it’s so to test for that one and say that has any special meaning is what i think is the problem not that pcr has been misused it’s like it’s not an estimation it’s a real it’s a really quantitative thing it tells you something about nature and about what’s there but it allows you to take a very minuscule amount of anything and make it measurable and then talk about it in meetings and stuff like it is important see that that’s not a misuse that’s just sort of a misinterpretation”

 

Comment: “even after all the these uh pcr this quantitative pcr that if you just get down to a basic virological count it’s still one in a thousand to one in ten thousand uh HIV in one to one in a thousand one in five hundred to one in a thousand t cells it and”

 

Kary Mullis: “It is there’s very little of what they call HIVand what’s been brought out here by Phil Pott and measurement for it is not is not exact at all it’s not it’s not as good as our measurement for things like apples an apple is an apple you know you can get something that’s kind of like if you’ve got enough things that look kind of like an apple and you stick them all together you might think of as an apple but an hiv is like that those tests are all based on things that are invisible and they are the results are inferred in a sense pcr is separate from that it’s just a process that’s used to make a whole lot of something out of something that’s why it’s not it doesn’t tell you that you’re sick and it doesn’t tell you that the thing you ended up with really was going to hurt you or anything like that that’s what it’s not so even if you believe in hiv it can’t tell the difference between virus particles or active live virus there’s a lot of questions involved”

 

 

 

Videodaki sözleri, PCR testinin COVID-19’a neden olan virüs olan SARS-CoV-2’nin varlığını tespit edemeyeceği anlamına gelmiyor.

Videoda Kary Mullis, PCR testlerinin bulaşıcı hastalıkları tespit etmek için tasarlanmadığını söylememiş. PCR’nin mucidi, testin hastalık tanısı için kullanılmaması gerektiğini de anlatmamış. PCR testlerinin yanlış kullanımına dair yöneltilen soruya Mullis, PCR testlerinin yanlış kullanılamayacağını, ancak yanlış yorumlanabileceğini ve (“neredeyse herkeste her şeyin bulunabileceği” sözüyle) virüslerin birçok kişide bulunabileceğini aktarmıştır.

Mullis, PCR kullanımı ile viral genetik materyalinin belirli bölümlerinin varlığını tespit ederek kişinin ilgili anda ya da yakın zamanda enfekte olup olmadığının tespit edilebileceğini, virüs parçacıklarının aktif virüs varlığından ayırt edilemeyeceğini, enfektiviteyi ölçmek için kullanılmasında (spesifik virüs seviyelerini tespit etmek veya enfektiviteyi ölçmek gibi konularda) bazı kısıtlar bulunduğunu belirtmiştir.

PCR ile viral materyalin tespit edilmesi, virüsün tamamen bozulmamış ve bulaşıcı olduğunu, yani diğer insanlarda enfeksiyona neden olabileceğini göstermeyebilir. Viral materyalin varlığı enfeksiyondan sonra bir süre devam edebileceğinden, pozitif bir PCR testi her zaman devam eden enfektiviteyi işaret etmeyebilir. Konuşmasının ilgili bölümünde Kary Mullis, aslında bu hususu vurgulamaktadır.

Sağlık Bilimleri Enstitüsü Arş. Gör. Furkan Bölükbaşı, Mullis’in yanlış bağlamda sunulan sözlerinin gerçek mahiyetini şöyle aktarmıştı:

“Vaka ve hasta ne demektir, birbirlerinden farkı var mı?

 

Vaka, PCR testi ile vücudunda bilinmeyen sayıda virüs tespit edilmiş kişiye denir.

 

Hasta vücudunda onbinlerce virüs ile enfekte olmuş ve hastalık semptomları gösteren kişidir.

 

Kavramlar birbirinden tamamen farklıdır.

 

Her hasta aynı zamanda vakadır, ama her vaka hasta değildir.

 

Vakaların büyük çoğunluğu hasta olmadan virüsten kurtulur.

 

Bir vakanın hasta olduğu gösterdiği öksürük, ağrı, nefes darlığı gibi semptomlara ve akciğer grafisine bakılarak yapılır.

 

PCR testi ile hastalık tanısı yapılır mı?

 

PCR testi sizde virüsün var olup olmadığını söyler. Sizin hasta olup olmadığınızı tespit edemez.

 

PCR testi vakaların tespiti için kullanılır.

 

Zaten dünyanın hiçbir yerinde PCR testi hastalık tanısı için kullanılmamaktadır.

 

PCR testi hatalı sonuç çıkarır mı?

 

PCR testi hatalı pozitif sonuç çıkarmaz, fakat hatalı negatif sonuç çıkarabilir.

 

Yani sizde virüs var diyorsa kesin olarak vardır, yok diyorsa bu hatalı olabilir.

 

PCR testi neden hatalı negatif sonuç çıkarabilir?

 

Aslında bu testin hatası değildir, test bu konuda çok kararlı bir şekilde çalışır.

 

Hatalı sonucun sebebi kişinin hastalığın ilk günlerinde olması sebebiyle alınan örneğe virüsün gelmemesidir. Bundan dolayı virüsü tespit edemez.

 

PCR sistemlerini bulan Kary Mullis PCR testi çalışmıyor demiş midir?

 

Mullis 1993 tarihli bir konuşmasında PCR’ın hastalık tanısında kullanılamayacağını söylemiştir. Zaten şu anda hastalık tanısı koymak için kullanılmamaktadır. Mullis’in mevcut uygulamayla çelişen bir sözü yoktur.

 

PCR bir kişide kaç tane virüs olduğunu tespit edemez, dolayısıyla bir insanın hasta olup olmadığını söyleyemez, sadece virüsün olup olmadığını tespit eder. Mullis buna işaret etmiştir.

 

Günümüzde de PCR vaka tespitinde kullanılır, hastalık tanısı için ise semptomlara bakılır.

 

PCR testinde aynı günde hem pozitif hem negatif sonuçlar çıkması normal midir?

 

Evet normaldir. Enfeksiyonun ilk evresindeki insanların ağız ve burnunda yeterli virüs bulunmadığı için alınan salyaların bazısına virüs gelip bazısına gelmeyebilir. Bu da farklı sonuçlara sebep olur.”

 

Mullis’in söyleminin çarpıtıldığı hususuna daha önce Reuters, Full Fact ve AAP gibi girişimler de değinmişti.

Sağlık otoriteleri PCR testinin COVID-19’a neden olan virüs olan SARS-CoV-2’nin varlığını tespit edebildiği konusunda hem fikirdir.

PCR sistemini bulan Karry Mullis, HIV’in AIDS’e yol açmadığını ve iklim değişikliği diye bir şey olmadığını ileri sürmüş olup, astrolojiye inandığını belirtmişti.

 

kary mullis aids

 

Nobel Hastalığı olarak nitelenen bu duruma Hacettepe Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Ezgi Altınışık şöyle değinmişti:

“… Bir başka mesele ise Kary Mullis konusu. Kendisi DNA’yı enzimatik yollarla çoğaltmaya yarayan PCR yönteminin mucidi. 80’lerde bulduğu bu yöntemle sonraları Nobel aldı. Bu bilime oldukça büyük bir katkıydı.

 

Ancak daha sonra AIDS inkarcılığı gibi bilim karşıtı söylemlerle bilimsel itibarını kaybetti. Onun icat ettiği klasik PCR’ın üzerine çok fazla şey koyuldu, mesela yukarıda anlattığım multiplex PCR, qRT-PCR vb. Bilim kolektif bir eylemdir. Başlı başına bir kişiye mal edilemez.

 

Kendisi aynı zamanda iklim değişimini inkar eden, astrolojiye inanan, bir seferinde florasan bir rakun ile konuştuğunu iddia eden bir arkadaş. Nobellilerin bu tarz saçmalamalarına Nobel Hastalığı deniyor. Örneklerini şurada görebilirsiniz: Nobel disease

 

Artık PCR’ı Kary Mullis’ten iyi bilen onbinlerce araştırmacı bulunuyor. Çünkü yöntem 80’lerde bulunduğu şekliyle kalmadı. Mullis ve Watson itibarını kaybetmiş Nobelliler arasında en iyi örneklerdir, derslerde okutulur. Yine de söylediği şey virüs inkarcılığını desteklemiyor.

 

PCR testleri için örnek almakta kullanılan sürüntü çubuklarının beyindeki çeşitli yapılara zarar verdiği yönündeki asılsız iddiaya değindiğimiz yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz…

 

PCR Testleri İçin Kullanılan Sürüntü Çubuklarının Beyindeki Yapılara Zarar Verdiği İddiası

 

1 Yorum

  1. Şu yazıyı okuyup idrak edemeyenler gerçekten gerizekalı olmalı. Sağlık otoritelerinin dediğini değil de Twitter trollerinin peşine takılanlar özellikle. Yüz bin kez anlatsanız da anlamaz bunlar. iyi ki bu siteyi kurmuşsunuz dezanformasyonu ortaya çıkarıyorsunuz. Yazınızı aşı karşıtı mankurtlar tekrar okumalı, iyice saçmalıyorlar çünkü. mamalanıyorlar muhtemelen zehir zıkkım olsun en sevdiklerinden çıksın.

Yorumunuzu yazınız...