Covid-19 Aşısını Geliştiren BioNTech Şirketinin Kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin Almanya’yı Terk Ederek İngiltere’ye Yerleştiği İddiası Gerçeği Yansıtmıyor

BioNTech firması, şirketlerinin Almanya’dan taşınacağı iddiasını yalanladı. Firmanın İngiltere’de kuracağı kanser araştırma merkezine dair haber, BioNTech kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in Almanya’yı terk ettiği iddiasıyla servis edilmiş.

 

Koronavirüs salgınına (Covid-19) karşı mRNA aşısını geliştiren, merkezi Almanya’nın Mainz kentinde bulunan biyoteknoloji firması BioNTech’in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in Almanya’yı terk ederek İngiltere’ye yerleştiği iddiası geçtiğimiz günlerde ileri sürüldü.

Basınımızda yaygın şekilde “Özlem Türeci ve Uğur Şahin Almanya’yı terk ediyor” başlığıyla sunulan bu haberi (İnternethaber.com gibi) bazı haber siteleri “Uğur Şahin ve Özlem Türeci ‘Almanya’dan kaçıyor!'” manşetiyle duyurmayı tercih etmiş.

İlgi çekici manşetlerle sunulan bu haberi okumaktan imtina eden bazı sosyal medya kullanıcıları ise fikir beyan etmekten geri kalmamış.

Örneğin, Cumhuriyet‘in haberini paylaşan İzzet Çapa şu yorumda bulunmuş:

“Ben size bu çiftte bir tuhaflık var dememiş miydim. Yaptıkları hiçbir şeye itimadım kalmadı da demiştim. Şimdi de bunca yıldır yaşadıkları, onca başarı kazandıkları Almanya’dan tası tarağı toplayıp İngiltere’ye gidiyorlar. Bunlarda kesin bir şey var.”

 

ugur-sahin-ozlem-tureci-almanyayi

 

Ancak bu aktarım yanıltıcı.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci Almanya’yı terk edip İngiltere’ye yerleşme kararı almış değil.

İddianın kökeni Almanya’dan Bild gazetesinde Covid-19 aşısını ilk geliştiren Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin, şirketleri BioNTech’i Almanya’dan taşıma kararı aldığı iddiasına yer verilen habere dayanıyor.

Türeci ve Şahin çifti, kanser aşısı geliştirme çalışmalarını ilerletmek adına, karşılaştıkları bürokratik engelleri aşmak için İngiltere’de bir kanser araştırma enstitüsü kurulması yönünde adım atmıştı. İngiltere’de kurulması planlanan kanser araştırma merkezi, Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin Almanya’yı terk ettiği şeklinde lanse edilmiş.

6 Ocak 2023 günü yapılan açıklamada, İngiltere’de kanser tedavisi için bir AR-GE merkezi kurulmasına dair İngiltere Sağlık Bakanlığı ile anlaşmaya varılarak bir protokol imzalandığı belirtilmişti.

Bu duyurunun ardından Bild’de 23 Ocak 2023 günü yayımlanan “Corona kahramanlarımız gidiyor” (“Jetzt gehen schon unsere Corona-Helden“) başlıklı haberde, BioNTech’in üretim ve AR-GE projelerini Almanya Mainz’den İngiltere’ye taşıma kararı aldığı öne sürülmüştü.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin Almanya’yı terk ettiği yönünde bir ifade yer almayan bahsi geçen haberde, kurucusu oldukları şirketleri BioNTech’i Almanya’dan taşıma kararı aldığı iddia edilmişti.

Bild’in haberinde, Almanya’nın yeni yetenekleri ve yükselen markaları ülkede tutmakta zorlandığı belirtilerek Berlin yönetimi eleştirilmişti.

Haberde, BioNTech’in yanı sıra Bayer gibi medikal devlerin de ilaç sanayilerini ABD ve Çin gibi ülkelere taşımayı düşündüğü belirtilmiş, Kimya devi BASF’ın da Çin’de yeni bir fabrika inşa ettiği ve Ludwigshafen’da yaklaşık 40 bin işçinin işini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu vurgulanmıştı.

Bild’in BioNTech’in Almanya’dan taşınacağı iddiası, firma sözcüsü tarafından yalanlandı.

BioNTech Kurumsal İletişim Başkan Yardımcısı Jasmina Alatovic, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bild gazetesinin haberinin doğru olmadığını” şu sözlerle aktarmış:

“(Haberin) Düzeltilmesini istedik. İngiltere’de ek yatırımlar planladığımız doğrudur. Bunun BioNTech’in Almanya veya dünya çapındaki merkezleri üzerinde hiçbir etkisi yoktur.”

 

Derya Unutmaz‘ın konuyla ilgili yorumuyla yazıyı sonlandıralım:

“Özlem Türeci & Uğur Şahin, İngiltere’de kanser aşısı geliştirmek için araştırma merkezi açıyorlar-Almanya’da bürokratik engellerden İngiltere’de kansere karşı bu çareyi daha hızlı geliştiririz düşündükleri için-bunu Almanya’yı terk ediyorlar diye manşet atmak…bu dünya böyle işte

 

Böyle gereksiz manşetler atacağınıza, “bu işin içinde bir şey var” gibi devamlı kötü niyet aramak yerine, bu bilim insanlarının Türkiye’de de böyle araştırma merkezleri açmaları için uğraşsanız, sanki memleketimize, insanlığa biraz daha faydalı olabilirsiniz diye düşünüyorum…”

 

Kapak görseli: Christoph Hardt

Yorumunuzu yazınız...