Özkan Sapsağlam TÜİK’in Çocuk Suçlular Araştırması Yaptığını İddia Ederek Hatalı Bilgi Paylaşmış

Özkan Sapsağlam, Yenisöz Gazetesinde 27 Eylül 2018 tarihinde yayımlanan “Çocuklar ölürken insanlık en derin uykusundaydı” başlıklı yazısında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) çocuk suçlular konusunda araştırma yaptığını belirterek hatalı bir istatistikî veri paylaşmış:

"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her yıl düzenli olarak yapılan `çocuk suçlular' araştırmasına göre, 2016 yılında 333.435 çocuk hakkında suç teşkil eden çeşitli fiiller yüzünden güvenlik birimlerince işlem yapıldı. Aynı rakam 2010 yılında 188.044 idi."

Özkan Sapsağlam’ın TÜİK’in çocuk suçlular konusunda bir çalışma yaptığı iddiası yanlış. TÜİK, yayınladığı tekzip metninde çocuk suçlular başlıklı bir araştırma yapılmadığını duyurmuştu.

Kolluk tarafından 2016 yılında 333.435 çocuk hakkında suç teşkil eden çeşitli fiiller yüzünden  işlem yapıldığı iddiası da doğru değildir. TÜİK tarafından çocuk suçlular başlıklı bir çalışma yayınlanmasa da “Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri” yıllık bazda yayımlanmaktadır. Ancak, bu istatistik yayınında yer alan veriler de Sapsağlam’ın köşe yazısında aktardığı şekilde değildir.

“Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri”ne göre güvenlik birimlerine 2016 yılında 333.435 çocuk getirilmiştir. Bu veri, güvenlik birimine gelen veya getirilen toplam çocuk sayısını ifade etmektedir. Bahsi geçen sayıda çocuğun güvenlik birimlerine getirilme sebepleri ise “bilgisine başvurma, buluntu, evden kaçma, kabahat işleme, kanunsuz çalışma, kayıp (bulunan), kurumdan kaçma, madde kullanımı, mağdur, okula gönderilmeme, sokakta çalışma, sokakta yaşama, suça sürüklenme, terk ve diğer nedenler” olarak sıralanmaktadır. 2016 yılında suça sürüklenme nedeni ile güvenlik birimlerine 108.675 çocuk gelmişken bu rakam 2010 yılında 83.393 olmuştur

Güvenlik birimlerine getirilen her çocuğun suçlu olmadığını vurgulamakta fayda var. Özkan Sapsağlam, güvenlik birimlerine getirilen çocukların hepsini “suçlu” olarak etiketleyerek hatalı bilgi paylaşmış.

Yorumunuzu yazınız...