Aşık Daimi Tarafından “Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım” Türküsünün Oğlunun Ölümü Üzerine Eşine Yazıldığı İddiası Doğru Değil

“Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım” türküsü, söz yazarı Aşık Daimi (İsmail Aydın) tarafından oğlu Kâzım Aydın’ın ölümü üzerine eşine yazılmamıştır. Türkü, Aşık Daimi tarafından 1965 yılında, oğulunun ölümünden yıllar önce kaleme alınmıştır.

 

“Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım” adlı türkünün Aşık Daimi (İsmail Aydın) tarafından oğlu Kâzım Aydın’ın ölümü üzerine eşine yazıldığı iddia edilir. Ancak bu iddia asılsızdır.

Evet, türkünün sözleri Erzincan yöresinden Aşık Daimi tarafından kaleme alınmıştır. Âşık Daimi’nin kızı Yadigar Aydın Orhan, türkünün babası tarafından 1965 yılında annesi için kaleme alındığını belirtir.

Ayrıca, bu türkünün düzenleme tarihi net bir şekilde bilinmektedir. Türkü düzenlemesi, (aşağıda yer alan düzenleme kaydından da görülebileceği üzere) 3 Şubat 1979 tarihinde Mine Yalçın tarafından yapılmıştır.

Aşık Daimi’nin oğlu Kâzım Aydın ise 1981 yılında ölmüştür. 1965’te sözlerinin kaleme alınmış olması ve 1979’da TRT kayıtlarına girmesi nedeniyle, şiirin Aşık Daimi tarafından oğlunun ölümü üzerine yazıldığı iddiası asılsız hâle gelmektedir. 

 

ne-aglarsin-benim-zulfu-siyahim-derleme
“Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım” Türküsünün Nota Dökümü

 

İlave: Twitter’dan gelen bir yorumu da yansıtalım istedik:

“Zaten bir babanın çocuğunun ölümü üzerine “bu da gelir, bu da geçer ağlama” demesi gerçekten mantıklı değil.”

 

“Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım” Türküsüne Dair Bu Yanlış İddiaya Kananlar

Bu hataya köşesinde yer veren yazarlar şu şekilde:

Muharrem Sarıkaya’nın Habertürk Gazetesi‘ndeki 13 Mart 2014 tarihli “Kazım’dan Berkin’e…” başlıklı yazısından:

NE AĞLARSIN...
Oysa Türkiye bu olaylarla yeni de karşılaşmadı.
Tarih acı örnekleriyle dolu.
Her dinleyişimde içime hüzün dolduran türküde olduğu gibi...
Hikâyesi de türkü kadar acıdır.
Âşık Daimi'nin (İsmail Aydın) oğlu Kazım Aydın, duvara slogan yazarken güvenlik güçlerinin ateşi sonucu ölür.
Oğlunun ardından yasa bürünen, ağıtlar yakan eşi Gülsüm Aydın'ın acısı, Daimi'nin yüreğinde evlat acısının önüne geçer.
Dayanamaz, sazını alıp eşi Gülsüm Aydın için söyler:
...

Mine Alpay Gün’ün Milli Gazete‘deki 10 Nisan 2015 tarihli “Ne ağlarsın benim zülfü siyahım” başlıklı yazısından:

"Âşık Daimi, oğlu çatışmada öldürüldüğünde; baba yüreği yangın yeri, yaşam yoldaşının kanlı gözyaşları karşısında, her gün aynı acıyı yaşamakta ama çaresizdir. Daimi, bu türküyü acılı eşine yazmış"

Yeni Özgür Politika’dan Gulê Çınar Şahin’in 27 Nisan 2012 tarihli “Kritik: Ciwan Haco’nun Cem’in hikayesinden haberi var mı?” başlıklı yazısından:

"Sözünü ettiğim şarkı, Ozan Daimi‘nin ölümsüz eseri "Ne ağlarsın" şarkısı. Ozan Daimi 1981 yılında Türk ordusu tarafından katledilen oğlunun ardından, yasa boğulmuş eşi için yazmış bu şarkıyı. Şöyle sesleniyor büyük usta, kaybettiği oğlu için karalar bağlamış eşine"

Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Erkan Mumcu da verdiği bir röportajda bu hatalı bilgiye yer vermişti:

"Sonraki bir akşam rahmetli Aşık Daimi, Rıdvan amca, eniştem ve ben Fatih’te bir lokantaya gittik. Orada kafa çekecekler. Lokantaya Arif Sağ geldi, Aşık Daimi’ye hürmet gösterdi. Birden Daimi’nin ’Ne ağlarsın benim zülfi siyahım, bu da gelir bu da geçer ağlama’ türküsü çalınmaya başladı. Masada buz gibi bir hava esti. Herkes sustu. O gün pankarta adı yazılan Kazım, Daimi’nin oğluymuş ve çatışmada öldürülmüş. Bu türküyü de oğlunun ölümünden sonra eşine yazmış. Hala dinlerken tüylerim diken diken olur."

 

Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım Aşık Daimi
“Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım” Türkü Sözleri

 

Aşık Daimi’nin Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım Türküsünü Eşinin Vefatı Üzerine Yazdığı İddiası

Türkü ile ilgili bir yanlış iddia da Aşık Daimi’nin türküyü eşinin 1960’lı yıllarda vefat etmesi nedeniyle kaleme aldığı iddiasıdır. Bu iddia da yanlıştır. Aşık Daimi bu türküyü 1960’lı yıllarda eşinin vefat etmesinin ardından yazmış olamaz çünkü 32 yıllık evliliğinden 7 çocukları olan eşi Gülsüm Hanım 1960’lı yıllarda vefat etmemiştir. Aşık Daimi 1983 yılında vefat ettiğinde eşi Gülsüm Aydın hâlâ yaşamaktadır (Gülsüm Aydın’ın yaşam hikayesiyle ilgili detaylı malumata erişilememiş olup, 1997 yılında Aşık Daimi’nin mirasçısı olarak bir dava açtığı bilgisine erişebiliyoruz ancak).

 

Deniz Gezmiş’in Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım Türküsünü Söylediği İddiası

“Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım” adlı türkü ile ilgili bir diğer efsane de  Deniz Gezmiş’in bu türküyü söylediğidir.

Soner YalçınHürriyet Gazetesi’nde 11 Aralık 2010 tarihinde yayınlanan “68 kuşağını iyi tanıyor musunuz” başlıklı köşe yazısında Deniz Gezmiş’in “Ne Ağlarsın Benim Zülfü Siyahım” adlı türküyü söylediğini belirtmiş:

"Ya da hiç küfretmediklerini mi? En güzelini de bir ağız dolusuyla Deniz Gezmiş ederdi. Ve yine Deniz Gezmiş her fırsatta en sevdiği türküyü söylemez miydi: “Ne ağlarsın benim zülfü siyahım/ Bu da gelir bu da geçer ağlama/ Göklere erişti feryadım ahım/Bu da gelir bu da geçer ağlama...”"

Deniz Gezmiş, 6 Mayıs 1972’de idam edilmiştir. Haliyle, Deniz Gezmiş’in hayatta iken 1979’da düzenlemesi yapılan türküyü söylediği iddiası da havada kalmaktadır.

 

* Katkısı için Ekşisözlük’ten Zhang‘e teşekkürler

 

Yorumunuzu yazınız...