Narkotik Köpeklerinin Uyuşturucuyu Bulabilmeleri İçin Uyuşturucu Bağımlısı Haline Getirildikleri İddiası Asılsız

Narkotik madde arama köpeklerinin uyuşturucu maddeyi tespit etmelerini sağlayan özelliklerinin uyuşturucu bağımlısı olmaları olduğu iddiası doğru değildir. Uyuşturucu maddeleri koklayarak tespit etmeleri için özel eğitimden geçen narkotik köpekleri uyuşturucunun kokusunu öğrenebilecekleri oyunlar sayesinde bu maddeleri kolaylıkla tespit ederler. Narkotik eğitimli köpeklerin aslında aradıkları uyuşturucu değil, en sevdikleri oyuncaktır. Köpeklerin daha küçükken aldıkları eğitimler, bu oyuncağı uyuşturucu kokusuyla ilişkilendirmelerini sağlar. Narkotik köpeği eğitimi sürecinde köpeklerin narkotik maddelerin kokusu ile devamlı iç içe olsa da uyuşturucu madde ile doğrudan temaslarının engellendiği ifade edilmektedir.

Yanlış İddia

 

Narkotik madde arama köpeklerinin yardımıyla kolluğun düzenlediği operasyonlarda ele geçirilen uyuşturucu görüntülerine TV haber programlarından hepimiz aşinayız. Görev köpeklerinin uyuşturucu maddeyi tespit etmelerini sağlayan özelliklerinin uyuşturucu bağımlısı olmaları olduğu yönünde yanlış bir bilgi mevcut.

Kayda değer sayıda sosyal medya kullanıcısı, narkotik dedektör köpeklerinin uyuşturucu bağımlısı olduğunu ve gerçekleştirilen narkotik operasyonlarda köpeğin tüketmek için uyuşturucu aradığını sanmaktadır.

 

Narkotik dedektör köpeklerinin uyuşturucu bağımlısı yapıldığını öne süren paylaşım
Narkotik dedektör köpeklerinin uyuşturucu bağımlısı yapıldığını öne süren paylaşım

 

Narkotik dedektör köpeklerinin uyuşturucu bağımlısı yapıldığını ileri süren paylaşım
Narkotik dedektör köpeklerinin uyuşturucu bağımlısı yapıldığını ileri süren paylaşım

 

Narkotik köpeklerin uyuşturucu bağımlısı oldukları iddiası bir şehir efsanesidir. Uyuşturucu tacirlerinin korkulu rüyası narkotik dedektör köpeklerinin uyuşturucuya alıştırılarak arama yaptığı, yoksunluk krizleri içerisinde kendi uyuşturucu maddelerini bulmak hedefiyle uyuşturucu aradıkları iddiasının doğruluk payı bulunmamaktadır.

Uyuşturucu madde arama köpeklerinin eğitim süreçlerinde uyuşturucu maddeye alıştırma ve bağımlılık kazandırma gibi bir adım yoktur (Patricia Curtis (1989). Dogs on the Case : Search Dogs Who Help Save Lives and Enforce the Law. Lodestar, New York & Kat Albrecht (2007). Dog Detectives – Train Your Dog To Find Lost Pets. Dogwise Publishing). Polis  ve jandarma tarafından kullanılan görev köpeklerine tanımaları ya da bağımlılık kazanmaları için eğitimleri sırasında uyuşturucu madde verilmez.

Narkotik köpek eğitmenleri, köpeklerin bir miktar bağımlı hale getirilip yoksun bırakılarak uyuşturucuyu tespit etmelerinin sağlanması gibi bir yöntemin izlenmediğini belirtmektedir. Narkotik köpeği eğitimi sürecinde köpeklerin narkotik maddelerin kokusu ile devamlı iç içe olsa da uyuşturucu madde ile doğrudan temaslarının engellendiği ifade edilmektedir.

Koku alma duyusu insanlardan çok daha gelişmiş olan uyuşturucu madde tarama köpekleri, oyun kavramı içerisinde uyuşturucu kokusunun peşine düşer. Narkotik eğitimli köpeklerin aslında aradıkları uyuşturucu değil, en sevdikleri oyuncaktır. Köpeklerin daha küçükken aldıkları eğitimler, bu oyuncağı uyuşturucu kokusuyla ilişkilendirmelerini ve şartlanma yoluyla madde arayışına girmelerini sağlar. Böylelikle yetiştirilen uyuşturucu arama köpekleri, uyuşturucunun sadece kokusunu tanırlar ve oyun olarak düşündüğü arama faaliyeti sonucunda uyuşturucuyu bulduğunda ödülünü alırlar. Narkotik dedektör köpeklerinin uyuşturucuyu tespit etmeleri ise daha yavru iken yürütülen eğitim süreçlerinde köpeğin bir oyuncağı ya da maddeyi bulmasının ardından, içine uyuşturucu madde konularak kokuya alışkanlık kazanması yoluyla sağlanır.

Narkotik tarama köpeklerinin eğitim sürecinde oyunlarla uyuşturucu kokusuna aşina olmalarının sağlanma metodu şöyle aktarılmaktadır:

“En sık kullanılan oyuncak beyaz bir havlu. Polis köpekleri en sevdikleri havlu ile kuvvetli bir halat çekme oyunu oynamayı severler. Eğitime başlamak için, işleyici sadece kendi kokusu olmaması için dikkatlice yıkanmış köpek ve havlu ile oynar. Daha sonra, bir torba esrar havluya sarılır. Bir süre oynadıktan sonra, köpek en sevdiği oyuncağın kokusu olarak esrar kokusunu tanımaya başlar. İşleyici daha sonra havluyu çeşitli yerlerde ilaçlarla gizler. Köpek ilaçları kokladığında, oyuncağına gitmeye çalışırken kazar ve çizer. Yakında uyuşturucu kokusunu koklarsa, onları bulur bulmaz savaş römorkörü ile ödüllendirileceğini öğrenir.”

Türkiye’den narkotik köpek bakıcıları ve eğitim uzmanları da hayvanların eroin ve diğer uyuşturucuları bulabilmeleri için bu maddelere bilerek bağımlı yapıldıkları iddiasını yalanlamaktadır.

Metabolizması insandan oldukça farklı olan ve koku alma duyusu insanlardan kat ve kat daha yüksek seviyede bulunan narkotik eğitimli köpeklerin uyuşturucu madde tüketmeleri halinde sinir sistemi ve duyu organlarının bir insanın karşılaşacağından daha büyük zarar görecekleri bilinmektedir.

Öte yandan, eğitimleri esnasında uyuşturucuya bağımlı hâle getirilmeseler de, bazı köpeklerin görevleri esnasında uyuşturucuya maruz kalıp aşırı dozdan öldüğü basına yansımıştı.

İlgilenenler “Narkotik Köpekler Uyuşturucu Bağımlısı Mıdır?” sorusuna yanıt veren aşağıdaki Youtube kaydına da göz atabilir…

 

 

Konudan bağımsız ilginç bir not: Türkiye’de polis ya da jandarma bünyesinde görev yapan uyuşturucu madde arama köpeklerinin 10 yıllık görev süresine sahip olduğu bilinmektedir. Jandarma Genel Komutanlığı, Artvin İl Jandarma Komutanlığında 10 yıllık görev süresini tamamlayan Uyuşturucu Madde Arama Köpeği Vuslat için emeklilik töreni düzenlenlemişti.

 

Jandarma Genel Komutanlığı, 10 yıllık görev süresini tamamlayan uyuşturucu madde arama köpeği için emeklilik töreni düzenlenlemişti.
Jandarma Genel Komutanlığı, 10 yıllık görev süresini tamamlayan uyuşturucu madde arama köpeği için emeklilik töreni düzenlenlendiğini duyurmuştu

 

Yorumunuzu yazınız...