Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın (15 Ağustos 1769 – 5 Mayıs 1821) Mustafa Kemal Atatürk (1881- 10 Kasım 1938) hakkında bir görüş belirtmiş olması anakronik bir durum elbette. Ancak yine de ünlü Fransız siyasetçi ve komutanın vefatından 60 yıl sonra dünyaya gelen Cumhuriyetimizin kurucusu hakkında dile getirdiği iddiasıyla (“Bana savaşlarda çok başarılısın diyorlar. Bunu söyleyenler demek ki Atatürk’ü hala tanımamışlar” ve “Dünya bana hayrandı ben de Atatürk’e”  gibi) bazı sözlerin sosyal medyada paylaşıldığı görülüyor. Bu gibi sözlerin oluşumunun ve yayılmasının sebebi ilk başta ihmâl olarak değerlendirilebilir. Ancak aslında daha önce Ters Trolleme İfşaları başlıklı yazımızda dile getirdiğimiz durumun geçerli olduğu anlaşılıyor. Yani bu kurgu sözlerin aslında amacı Atatürk’ü övmek olmayan, siyasî hasmına pejoratif dille hakaret için tuzağa çekme amacı güden sosyal medya profillerinin kurgusu olduğu söylenebilir (Kitlesel ithamın aksine şüphe duymayıp “Napolyon’un Atatürk hakkındaki sözleritrollemesine düşen bir elin parmağını geçmeyecek sayıda sosyal medya kullanıcısına rastlanabiliyor).

Youtube’te konuyla ilgili bir videoda izlenen üslup durum hakkında daha net fikir sunabilir:

 

Napolyon, Atatürk’ü görmediği duymadığı hâlde hazin bir bekleyişle ve bununla büyük bir gurur duyarak O’nun dünyaya gelişini beklemekteydi. Ve O’nun hakkında O hâlen bu dünyaya gelmediği hâlde çok büyük sözler söylemiştir.

 

İşte karşınızda birkaçı:

 

– “Savaşlardaki üstünlüğüm kaçınılmaz bir gerçek. Bunu söyleyenler demek ki Atatürk’ü hiç tanımamışlar.”

 

– “Eğer Avrupa’da 100 gram akıl varsa, bunun 80 gramı Atatürk’te 10 gramı bende ve diğer 10 gramı diğer Avrupalı liderlerde.”

 

– “Şöhretimden ve saltanatımdan vazgeçerim. Fakat Atatürk’e karşı olan inancımdan asla vazgeçmem.”

 

Napolyon savaştaki ilk 2 mağlubiyetini Mustafa Kemal’den almıştır. Ve bu yüzden O’na karşı bu inancı besliyordur. Milano, Paris, Berlin dahi düşse de bir Atatürk’ün işgal ettiği İzmir kadar değer kazanmaz. Eğer Atatürk komutanı olsaydı şüphesiz onun zırhı olurdu.”

 

 

Öte yandan, Atatürk’ün verdiği demeçlerde Napolyon’la karşılaştırılmaktan memnuniyet duymadığını ve Napolyon’a karşı olumlu hisse sahip olmadığını dile getirdiği rivayet edilmektedir.

 

“12 Haziran 1922, Mustafa Kemal Paşa’nın bir misafiri vardır. Bu misafir İngiliz Generali Townshend’ır. Mustafa Kemal Paşa Townshend’ın; ‘siz Napolyon’a benziyorsunuz’ benzetmesini reddeder ve:

 

“Napolyon, arkasına bir sürü, çeşitli milliyetteki insanları toplayarak macera aramaya çıktı. Ve bunun içindir ki yarı yolda kaldı. Ben bir anadan, bir babadan gelen kardeşlerimle kendi vatanımı kurtarmak davası yolundayım. Ve bu kesinlikle başarılı olacağım!” cevabını verdi.”

 

Atatürk’ten Gençliğe Unutulmaz Anılar, Ahmet Gürel, Mayıs 2009

 

– Size parlak tarihî zaferiniz hakkında kutlamalarımdan başka bir şey getirmedim. Keşke Napolyon’a ait bir eser getirseydim.

– Ne diye getirecektiniz. Napolyon, beni diğer askerlerden daha başka ilgilendirmez.

– Sizin Napolyon’a çok sevginiz olduğunu söyleniyor.

– Bu garip söylenti nereden çıktı? Napolyon ve stratejisi hakkında araştırmalarda bulundum. Ancak diğer herkes hakkında aynı araştırmaları yaptım. Sakarya Savaşını Osterliç ile karşılaştırmak bir övgü sayılmaz. Ben Napolyon’u hiç sevmiyorum. Çünkü Napolyon her şeye kendi kişiliğini sokardı. Mücadelesi belli bir dava için değildi, kendi kişiliği içindi. İşte bu nedenle bu gibi adamlar için kaçınılmaz olan yıkıma uğradı.

 

(Morning Post Yazarı Grace Ellison’a demeç / Vakit: 23.1.1923, s.2)

 

1 Yorum

  1. DünBugünYarin Reply

    mal mısınız Atatürk 1881 de doğdu Napolyon 1821 de öldü göre bilme şansı bile olamamış nasıl böyle bir söz yazmış olabilir

Yorumunuzu yazınız...