Momo Oyunu Gerçek Mi? Şehir Efsanesi Mi?

“Mavi Balina” adlı oyunun ardından sosyal medyada bir oyunun varlığı iddiası daha, ebeveynler başta olmak üzere toplumun önemli bir kesimini tedirgin etti. Ölümcül bir intihar oyunu olarak tanımlanan ve birçok gencin ölümüne yol açtığı belirtilen “Momo Challenge” (kısaca Momo) adlı oyun hakkında kamuoyu asılsız ve kaynaksız bir yığın bilgiye maruz kaldı.

Viral hâle gelen Momo hakkında yaratılan panik havası içinde atlanılan bazı gerçekler var: Momo bir şehir efsanesi.

  • Momo’nun aslında varolmayan bir ‘intihar oyunu’ olduğu ve basının sansasyonel haberler için gerçekleri çarpıttığı belirtiliyor. Momo’nun sanal dünyada paylaşılan asılsız “korkunçlu” hikâyeler anlamına gelen bir “creepypasta” örneği olduğu aktarılıyor. Bazı internet güvenliği ve yardım örgütü temsilcileri, Momo konusunda gereksiz panik havasının oluşturulduğunu ve basının bu konuda sahte haber yaydığını düşünüyor.
  • Momo, Arjantin, Filipinler, Meksika, Hindistan gibi az sayıda birkaç ülkeden yayılarak dünya genelinde fenomen bir söylentiye dönüşmüştür. Ancak, Momo hakkında günümüze değin herhangi bir görüntü ya da içeriğe rastlanamamıştır. Momo’nun verdiği fakat yerine getirilmeyen görevler olması durumunda kişileri kendileri, arkadaşları ve ailelerine zarar vereceğini söyleyerek tehdit ettiği iddia edilse de bu yönde bir mesaja şahit olunmamıştır.
  • Özellikle Momo’nun Youtube’e sıçradığı iddialarının oluşturduğu tedirginliğe yanıt olarak Youtube yetkilileri de Momo’nun sitedeki videolarda yer aldığına dair bir bulgu bulamadıklarını belirtmişti
  • Momo’nun etkisiyle fiziksel bir zarar gördüğü rapor edilmiş kimse bulunmuyor. Öte yandan, Mavi Balina’nın etkisiyle kendine zarar veren gençlere dair teyit edilebilir haberler bulunmaktaydı.
  • Momo’nun ilk varlığına Arjantin’de rastlandığı iddia edilmekteydi. Arjantin’de 12 yaşındaki bir kız çocuğun Whatsapp mesajlaşma platformu üzerinden yayılan oyunun etkisiyle intihar ettiği iddia edilmişti. Ancak, bu intihar iddiası doğrulanamamıştı.
  • Momo’nun simgesi olarak görünen ve korku filminden fırlamışa benzeyen, grotesk, şişkin ve siyah gözlü kadın karakter aslında Japon heykeltıraş Keisuke Aiso’nun 2016 yılında sergilediği ‘Kuş Kadın‘ adını verdiği heykele ait.

 

Viral hâle gelen Momo asılsız olsa da Mavi Balina gibi örnekler göz önünde bulundurulduğunda bu tip söylentiler karşısında özellikle ebeveynlerin dikkatli olmasında fayda var.

 

Konu hakkında iddiaları ve yukarıda aktardığımız hususları özetleyen Harware Plus‘tan bir video:

 

Momo Efsanesi Hakkında Kulaktan Dolma Bilgileri Teyit Etmeden Aktaran Köşe Yazarları

Basınımızın kaptan gemilerinin dahi “Momonun ardındaki gerçek ortaya çıktıbaşlıklı haberlerinde hiç görmedikleri, incelemedikleri, varlığına ve bir kişiyi kendine zarar vermeye yönelttiğine dair herhangi bir kanıt bulunmayan Momo efsanesi hakkında afaki ve kulaktan dolma bilgiler aktardığına şahit olmuştuk.

Sanal ölüm tuzağı olduğu iddia edilen Momo hakkında günümüze değin herhangi bir görüntü ya da içeriğe rastlanmamış olmasına rağmen, malumatfuruşluk yapan köşemenlerden tespit edebildiklerimiz şu şekilde:

Doç. Dr. Ali Murat Kırık’ın Milat Gazetesi‘ndeki 5 Ağustos 2018 tarihli “Momo’dan kurtuluş için dijital okuryazarlık!” başlıklı yazısından (şehir efsanelerinin varlığını kabul ederek Momo hakkındaki haber klişelerini aktarmış):

"Momo adı verilen bu oyun ise dünyada en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp üzerinden yayılmaya başladı. Başlangıçta Latin Amerika üzerinden yayılmaya başlayan ve etkilerini özellikle Fransa, Amerika Bileşik Devletleri ve Nepal gibi ülkelerde hissettiren Momo; özellikle çocukları tehdit ediyor."
"Ancak Momo hakkında birçok şehir efsanesi de mevcut. Şu ana kadar medyada Momo'ya yönelik herhangi bir görüntü ya da içeriğe rastlanmadı. Dolayısıyla rivayet ve dedikodular da en üst seviyeye ulaşmış durumda. Nitekim Momo'nun fotoğrafını Whatsapp profiline koyup arkadaşına şaka yapmaya başlayan çocukların sayısı şimdiden artmış bile. Yine de konuya tedbirli yaklaşmak gerekiyor. Geçmişteki intihar vakaları asla ama asla unutulacak nitelikte değil."

Nagehan Alçı’nın Habertürk Gazetesi‘ndeki “Momo kabusuna karşı ne yapmalı?” başlıklı 11 Mart 2019 tarihli yazısından (HT Video Sorumlu Editörü Emre Acar’dan aktarıyor):

"Bugün Momo’yu biliyoruz ancak yarın da dev ağızlı, çocuklara tehlikeli mesajlar veren bir Bobo çıksa yine aynı tehditle karşı karşıya kalacağız."

Şirin Sever’in Posta Gazetesi’ndeki 14 Mart 2019 tarihli “İşin gerçek uzmanları ebeveynleri uyarıyor: Momo tam bir kurgu!” başlıklı yazısından:

"Mavi Balina paniğinden sonra bu kez Momo çıktı başımıza. Bakın oyun falan demiyorum, çünkü değil!"

Filiz İçke Önal’ın Yeni Asır Gazetesi’ndeki “Momo ve benzerleri pusuda bekliyor” başlıklı 10 Mart 2019 tarihli yazısından:

"Neredeyse konuşmayı öğrenmeden tablet, telefon kullanmayı öğrenen çocuklarımız için yeni tehlike Momo..." "Krizler, beraberinde fırsatları da getirir... Bu Momo kabusu da, biz ebeveynler için bir fırsat aslında"

 

 

Yorumunuzu yazınız...