Almanya’nın Köln Kentinde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a Özenen İmamın Minbere Kılıçla Çıkmaya Çalışınca Kendisini Yaraladığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

Müzeden camiye çevrilmesinden sonra Büyük Ayasofya Camii’nde (resmî adıyla Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi) 24 Temmuz 2020 günü kılınan ilk Cuma namazında Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın hutbe okumak için minbere elinde kılıçla çıkması toplumun farklı kesimlerinin ilgisini, dikkatini ve tepkisini çekmişti.

Oluşan tepkinin yansıması 31 Temmuz 2020 günü kılınan Kurban Bayram namazındaki hutbe ile ilgili bir iddiada da görüldü.

İMChaber24 adlı haber sitesinin sosyal medya hesaplarında minbere kılıçla çıkmaya çalışan imamın kendisini yaraladığı iddiası büyük ilgi topladı. İddiaya göre Almanya’nın Köln kentinde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a özenen imam, minbere kılıçla çıkmaya çalışınca kendisini yaralamıştı.

İMChaber24 adlı profil tarafından 31 Temmuz 2020 günü (TSİ ile 14:59’da) yapılan paylaşım şu şekilde idi:

“Minbere kılıçla çıkmaya çalışan imam kendisini yaraladı

Almanya’nın Köln kentinde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a özenen imam, Minbere kılıçla çıkmaya çalışınca kendisini yaraladı.”

minbere kılıçla çıkmaya çalışan imam

Ali Erbaş’ın hutbeyi elinde kılıçla okumasının toplumun bazı kesimlerinde uyandırdığı tepkinin hemen ardından Almanya’da bir camide bu tip bir olayın meydana geldiği iddiası, özellikle kaynaksız biçimde ve Almanya’da yaygın muhabir ağına sahip olmayan bir haber sitesi tarafından dile getirilince dikkatimizi çekti.

Türkçe ve Almanca yaptığımız taramada Almanya’da bayram namazının (yerel saat ile saat 06:39’da, TSİ ile 07:39’da) kılınmasının ardından İMChaber24’ün bu iddiayı (saat 11:59’da) aktarması arasında geçen sürede başka bir haber kaynağında bu iddianın yer almadığını gördük.

Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nın ilk gününde sosyal medyada yaygın şekilde paylaşılan bu iddianın kaynağı İMChaber24’tü ve diğer haber siteleri ve sosyal medya profilleri bu iddiayı İMChaber24’ün 2 satırlık aktarımına dayanarak paylaşmıştı.

Almanya’dan bir ambulans fotoğrafı, adı ve soyadı ile görev yaptığı cami alıntılanmayan bir imama atıf, Almanya’nın Köln kenti. İddia ile herhangi bir kaynak sunmayan bu haberin aktardığı detaylar sadece bunlardı. İMChaber24 bahse konu iddiayı sadece sosyal medya hesabından paylaşırken, internet sitelerinde bu iddiaya yer vermemişti.

İMChaber24’e sosyal medya üzerinden ulaşarak imamın adı, soyadı, görev yaptığı cami gibi detayları paylaşmasını rica ettik; ancak, bir yanıt alamadık. Malumatfurus.org’a ilaveten diğer sosyal medya kullanıcıları tarafından yöneltilen kaynak ve bilgi taleplerini İMChaber24’ün yanıtsız bıraktığına da şahit olduk.

Kurban Bayramı boyunca sosyal medyada ve haber sitelerinde (Almanca ve Türkçe) yaptığımız taramada minberde kendini kılıçla yaralayan imam iddiasına ilişkin ilave herhangi bir detay paylaşımına rastlayamadık.

Akabinde, yurt dışı din hizmetleri sorumluluğu kapsamında Kurban Bayramı esnasında Almanya’nın Köln şehrinde bu yönde bir hadise yaşanıp yaşanmadığı hususunda Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan bilgi talebinde bulunduk.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafımıza sunduğu yanıtta sosyal medyada yer alan Almanya’da minbere kılıçla çıkmaya çalışan imamın kendini yaraladığına yönelik iddianın doğru olmadığını belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’ne bağlı Yurt Dışı Türkler Daire Başkanlığı’nın CİMER vasıtasıyla sunduğu yanıt şu şekilde idi:

“Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine göndermiş olduğunuz başvurunuz incelenmiştir.

Başvurunuzda belirtilen konu hakkında ilgili birimlerden alınan bilgiye göre; sosyal medyada yayımlanan haberin doğru bilgi içermediği ve böyle olayın vuku bulmadığı bildirilmektedir.”

Özetle, gündemden istifade etmek maksadıyla rastgele bir ambülans fotoğrafı ile sunulmuş, kaynaksız, delilsiz, uydurma bir haber.

Yalan haber paylaşan ekip için not: (İhtimâl vermiyoruz ancak) aksini ispat edecek bilgi ve belge sunulması hâlinde bu yazıyı revize edip özür dileyeceğimizi beyan ederiz.

Almanya’da Minbere Kılıçla Çıkmaya Çalışan İmamın Kendisini Yaraladığı İddiasını Paylaşan Yazarlar

Bekir Coşkun ve Can Dündar, 1 Ağustos 2020 tarihinde sosyal medya hesaplarında bahse konu iddiayı paylaşmıştı.

Yorumunuzu yazınız...