Fotoğrafın Japonya’da Bir Mezar Taşındaki QR Kodunu Tarayan Bir Kişiyi Yansıttığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Japonya’da yer alan mezar taşları üzerindeki QR kodlarını cep telefonu ile taratarak mezar sahibi hakkında bilgi alındığı iddiasıyla aşağıdaki görselin sosyal medyada paylaşıldığına şahit olunuyor…

 

mezar tasi qr kodu

 

Mezar taşları üzerindeki QR kodunu tarayan kişilerin görüntüsünü Japonya’dan olduğu iddiasıyla aktaran paylaşımlar şu şekilde örneklenebilir:

 

İncelikler:

“Japonya’da her mezar için bir QR kodu ile donatılmış mezarlar varmış, Ölen kişinin resimlerini, bilgilerini ve hayatının kısa bir biyografisini gösteriyormuş Bu uygulama gittikçe daha çok yaygınlaşacak ve hakkında bilgi olan her mezar için yapılacak imiş.”

 

 

japonya mezar taslari qr kodu

 

Hayrettin Yıldırım:

“Japonya’da mezar taşlarına, merhumun kısa bir biyografisini (görsellerle birlikte) içeren QR kodu ile işliyorlar. Biyografiyi cep telefonuyla görebiliyorsun. Bu bizde de olsa ne güzel olurdu. Ben ölmeden kendi biyografimi de hazırladım, kimseye yük olmazdım.”

 

japonya mezar tasi qr kodu

 

Mezar taşına benzeyen yapıtlar üzerindeki kare alan içerisindeki siyah motiflerden oluşan matris barkodu mobil cihazıyla taramaya çalışan kişilerin yer aldığı görüntü orijinal.

Japonya’da -henüz ülke genelinde yaygın şekilde olmasa da- bazı mezarların taşlarına QR kodu yerleştirildiği, ziyaretçilerin mezar taşları üzerindeki QR kodlarını okutarak merhum ve merhumeler hakkında bilgi alabildiği biliniyor.

Ancak sanılanın aksine bu görüntü Japonya’dan değil, Çin Halk Cumhuriyeti’nden.

Tersine görsel arama yoluyla fotoğrafı arama motorlarında taradığımızda üzerinde (Çin Haber Ajansı’nın İngilizce portalına ait internet sitesi adresi olan) “ecns.cn” notunun yer aldığı görülüyor. Bu da bize, fotoğrafın kaynağının Çin Halk Cumhuriyeti olabileceğini işaret ediyor.

Mezar taşına benzeyen yapının üzerindeki metnin Japonca değil Çince olduğu ve “Nanjing Katliamı Kurbanları” anlamını ihtiva ettiği anlaşılıyor.

Fotoğraftaki QR kodlu mezar taşları, Japonya’da değil, Çin’in güneybatı bölgesinde yer alan Chongqing (ya da Çongçing) şehrindeki “Yabancılar Caddesi” adlı bir tema parktan.

Mezar taşına benzeyen bu yapılar, İkinci Dünya Savaşı sırasında Çin’de Japon birlikleri tarafından işlenen Nanjing Katliamı ve Chongqing Bombalaması kurbanların anısına dikilmiş.

 

nanjing chongqing mezar

 

Bahsi geçen görsel Ensn.cn ve Chinadaily.com.cn adlı internet sitelerinde 1 Nisan 2015 tarihinde aşağıdaki notla paylaşılmış:

“Visitors scan QR codes to commemorate victims of the Nanjing Massacre and Bombing of Chongqing, both committed by Japanese troops in China during World War II, at the theme park Foreigner Street in Southwest China’s Chongqing municipality, March 31, 2015.”

“Ziyaretçiler, 2. Dünya Savaşı sırasında Çin’de Japon birlikleri tarafından işlenen Nanjing Katliamı ve Chongqing Bombalaması kurbanlarını anmak için Güneybatı Çin’in Chongqing belediyesindeki Yabancılar Caddesi tema parkında QR kodlarını 31 Mart 2015 tarihinde tarıyorlar.”

 

nanjing katliami mezarlari

 

Politifact, Africa Check, India Today, Doğruluk Payı gibi girişimler de daha önce bahse konu görselin gerçek arka planını aktarmıştı.

 

Sosyal medyada paylaşmadan önce benzer görsellerin izini arama motorlarında tersine görsel arama yoluyla kolayca sürebilirsiniz.

 

1 Yorum

  1. graliontorile Reply

    Its wonderful as your other posts : D, thanks for posting.

Yorumunuzu yazınız...