Merve Kavakçı’nın 1999 Seçimlerinde Milletvekili Seçilmesinden Önce Türbanlı Olmadığı, TBMM’ye Emrivaki Yaparak Türbanlı Geldiği İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Merve Kavakçı, 18 Nisan 1999 tarihinde gerçekleşen Genel Seçimde Fazilet Partisi’nden İstanbul milletvekili olarak seçilmesinin ardından 2 Mayıs 1999 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurul salonuna yemin töreni için başörtülü girmesinin akabinde yaşananlarla ülkemiz siyasi tarihinde yer etmiş bir isim. Fazilet Partisi milletvekilleri dışındaki vekillerin protesto ettiği Merve Kavakçı hakkında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit “Bu hanıma haddini bildirin!” ifadelerini kullanmıştı. Milletvekilliği için ant içemeyen Merve Kavakçı protestolar eşliğinde TBMM dışına çıkmaya zorlanmıştı. İlerleyen süreçte milletvekilliğine son verilmiş ve vatandaşlıktan çıkarılmıştı.

Bugün ele alacağımız hata, bir hayli eskiden…

Merve Kavakçı’nın ant içmek için katıldığı oturum öncesinde başörtüsü takmadığı, Fazilet Partisi’nden kimsenin haberi olmadan o gün emrivaki ile Meclis oturumuna başörtüsüyle geldiği iddia edilmişti.

Can Ataklı, Vatan gazetesindeki 2 Temmuz 2011 tarihli “O yazıyı bugün de yazardım” başlıklı yazısında bu iddiayı şöyle aktarmıştı:

"Merve Kavakçı o zamanki Fazilet Partisi’nin “türbanlı” adayı değildir. Kavakçı sadece resmi başvurusunu “türbanlı” fotoğrafla yapmıştı.

Seçim propagandasında da seçimden sonra da, aralarında bugünün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de bulunduğu Fazilet Partililer “bir milletvekillerinin türbanlı olduğunu” söylememişlerdi. Kavakçı emrivaki yaparak Meclis’e o kılıkla gelmişti.

Fazilet Partililerin de durumdan haberi olmadığı biliniyordu. Nitekim Kavakçı Meclis’e geldiğinde hiçbir Faziletli milletvekili yanına gitmedi, görev tesadüfen o sırada eşiyle birlikte Meclis kapısından giren ve Merve Kavakçı’ya rastlayan Nazlı Ilıcak’a düşmüştü."

 

Ancak, Can Ataklı’nın iddiasının aksine Merve Kavakçı’nın türbanlı olduğu milletvekili seçildiği seçimlerden çok daha önce kamuoyunun bilgisi dahilindeydi.

 

Hürriyet’te 25 Şubat 1999 tarihinde yayımlanan “İlk türbanlıya Meclis yolu” başlıklı haberde Merve Kavakçı’nın türbanlı olduğu vurgulanmıştı:

Fazilet Partisi, listelerinde sakallı vekile ‘‘veto’’ uygularken, türbanlı vekile ‘‘vize’’ verdi. Milletvekili aday listesinde, 8’i türbanlı 17 kadın adaya yer veren FP, sakallı milletvekillerinin hemen hepsini liste dışına attı.

 

 

Prof.Dr. Oya Akgönenç (Ankara 1. bölge 1. sıra), Ayşenur Tekdal (Ankara 1. bölge 4. sıra), Şenay Çağlar (Ankara 1. bölge 8. sıra), Nihal Atuk (Ankara 2. bölge 10. sıra), Nuran Altunbaş (Ankara 2. bölge 12. sıra), Ayşe Gürbüz (Antalya 9. sıra), Şerife Akyüzlü (Aydın 5. sıra), Zeliha Karaca ((Giresun 4. sıra), Fadime Şendurmaz (Isparta 4. sıra), Merve Kavakçı (İstanbul 1. bölge 4. sıra), İnci Beşoğul (İstanbul 1. bölge 14. sıra), Nazlı Ilıcak (İstanbul 3. bölge 3. sıra), Serpil Akay (İzmir 1. bölge 4. sıra), Vildan Esmer (İzmir 1. bölge 7. sıra), Türkan Demirkollu (İzmir 1. bölge 11. sıra), Neşe Gürçay (İzmir 2. bölge 3. sıra), Sabiha Kam (İzmir 2. bölge 5. sıra).

 

Milliyet gazetesinde de 25 Şubat 1999 tarihli “FP’de sekiz aday türbanlı” başlıklı haberde Merve Kavakçı’nın türbanlı olduğu ve İstanbul 4. sıradan milletvekili adayı olduğu belirtilmişti.

 

merve kavakçı milletvekili adaylığı

 

Yorumunuzu yazınız...