Mehmet Öz Kahvaltı Hakkında Söylemlerini Radikal Biçimde Değiştirmiş

Mehmet Öz, son dönemde verdiği bir demeçte “kahvaltıya ihtiyaç yok” beyanında bulunurken, geçmişte yayınlanan köşe yazılarında kahvaltı yapmadan güne başlanmaması gerektiğini belirtiyordu.

 

Dünyaca ünlü sunucu ve doktor Mehmet Öz, ABD’de yayınlanan TMZ Dergisi’nin internet sitesinde 10 Ocak 2020 tarihinde yayınlanan bir video röportajında kahvaltının gereksiz olduğu ve yasaklanması gerektiği yönünde ezber bozan bir demeç vermişti. Öz, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu yönünde çıkan dayatmaların ise tamamen reklam aldatmacası olduğunu “Kahvaltıya ihtiyacımız olduğunu sanmıyorum. Bu bir reklam aracı. Bu inanışların birçoğu sağlığımız hakkındaki gerçeklere dayanmadı” ve “en akıllıca şey kahvaltıyı iptal etmek ve ilk öğünü gerçekten açken yemek” sözleriyle ileri sürmüştü.

 

Mehmet Öz'ün kahvaltı hakkındaki demecine yer veren ABD'de yayınlanan TMZ Dergisi'nin internet sitesindeki 10 Ocak 2020 tarihli yazı
Mehmet Öz’ün kahvaltı hakkındaki demecine yer veren ABD’de yayınlanan TMZ Dergisi’nin internet sitesindeki 10 Ocak 2020 tarihli yazı

 

Mehmet Öz’ün kahvaltı hakkında verdiği bahse konu röportajın video kaydı ise şöyleydi:

https://www.youtube.com/watch?v=GIfge7YSMG0

 

Mehmet Öz’ün ABD’de son dönemde katıldığı TV programlarında, benzer şekilde kahvaltının atlanılması gerektiği yönünde beyanlarda bulunduğu görülüyor.

 

https://www.youtube.com/watch?v=H7PpqlrypWM

 

 

Son dönemde “kahvaltı yapmak yasaklanmalı” şeklinde kahvaltı karşıtı demeçler veren Mehmet Öz, geçmişte kahvaltı hakkında olumlu yorumlarda bulunuyordu ve kahvaltıyı tavsiye ediyordu.

Örneğin, Mehmet Öz’ün Hürriyet’te yayınlanan “İşte sihirli kahvaltı formüllerim” başlıklı 27 Ekim 2013 tarihli yazısında kahvaltı yapmadan güne başlanmaması gerektiğini belirttiği görülüyor:

"Kahvaltı, vücudumuz için tam anlamıyla bir uyandırma servisi. O yüzden her zaman ısrarla, güne kahvaltıyla başlamanızı tavsiye ediyorum. Sabah yapacağınız ufak bir atıştırmalık bile kilo alımı, yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı ve diyabet riskini azaltıyor. Güne kahvaltıyla başlamanız için daha fazla nedene ihtiyacım yoktu fakat şimdi daha da iyi bir sebep çıktı karşıma: “Kahvaltı yapmak kalp krizini önlüyor”..."

"Arkadaşlarımdan, sabahları neden kahvaltı yapmadıkları veya yapamadıkları hakkında birçok bahane duyuyorum. Sabahları aç olmuyor musunuz? Yumurta beyazından yapacağınız güzel bir omlet iştahınızı açabilir. Kahvaltılık gıdaları sevmiyorsanız başka şeyler de tüketebilirsiniz. Yumurta ve peynir kahvaltınızı tekdüzeleştirmek zorunda değil. Sevdiğiniz bir öğlen yemeğini de kahvaltıda tüketebilirsiniz."

 

Mehmet Öz'ün Hürriyet'te yayınlanan "İşte sihirli kahvaltı formüllerim" başlıklı 27 Ekim 2013 tarihli yazısı
Mehmet Öz’ün Hürriyet’te yayınlanan “İşte sihirli kahvaltı formüllerim” başlıklı 27 Ekim 2013 tarihli yazısı

 

Beş dakikada hazırlayabileceğiniz 6 kahvaltı önerisi” başlıklı 17 Eylül 2016 tarihli yazısında ise Öz, “Günlük hayat telaşının sizi kahvaltıdan mahrum bırakmasına izin vermeyin. Bu çabuk hazırlanan, sağlıklı kahvaltı önerileriyle güne başlayın, beslenme rutininize renk katın” diyerek kahvaltı önerileri paylaşmıştı.

 

Mehmet Öz'ün "Beş dakikada hazırlayabileceğiniz 6 kahvaltı önerisi" başlıklı 17 Eylül 2016 tarihli yazısı
Mehmet Öz’ün “Beş dakikada hazırlayabileceğiniz 6 kahvaltı önerisi” başlıklı 17 Eylül 2016 tarihli yazısı

 

Hafta sonu gerçekten dinleniyor musunuz?” başlıklı 24 Kasım 2012 tarihli yazısında Öz, kahvaltı güzellemesine yer vermiş ve kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu söylemişti:

"Kahvaltı: Uzun ve yorucu bir haftanın ardından, uyandığınızda hâlâ yorgun hissediyor olmanız gayet normal. Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlayarak yorgunluğunuzla savaşabilirsiniz. Tüm hafta yediklerinizden daha farklı bir şeyler hazırlayarak kendinize ekstra motivasyon sağlayın. Bu şekilde, metabolizmanız canlanacak ve güne daha iyi başlayacaksınız. Potasyum zengini muz ve az yağlı sütle tahıl gevreği, iyi bir başlangıç. Kahvaltı, günün en önemli öğünü. Bu önemli öğünü her gün yemelisiniz."
Mehmet Öz'ün "Hafta sonu gerçekten dinleniyor musunuz?" başlıklı 24 Kasım 2012 tarihli yazısı
Mehmet Öz’ün “Hafta sonu gerçekten dinleniyor musunuz?” başlıklı 24 Kasım 2012 tarihli yazısı

 

Öz, “Daha mutlu uyanmanın 9 yolu” başlıklı 3 Haziran 2018 tarihli yazısında ise kahvaltıyı yazının başlığından da anlaşılacağı üzere daha mutlu uyanmayı sağlayacak yollardan biri olarak sıralamıştı:

"Kahvaltı yapmak, enerji seviyenizi yükselterek gün içinde daha fazla yemenizi önlemeye yardımcı olur. Kompleks karbonhidrat, protein ve biraz sağlıklı yağ içeren bir kahvaltı tüketin. Kahve içmek de sabah rutini için iyi bir seçenektir. Kahve tüketmek sadece uyanmanıza yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda tip2 diyabet, karaciğer ve kalp hastalığı gibi hastalık risklerinizi azaltan faydaları vardır."

Yukarıda aktarılan yazıları dışında Hürriyet Gazetesi arşivinde Mehmet Öz’ün kahvaltıyı tavsiye eden birçok yazısının varlığı görülebiliyor.

Bu durum, Mehmet Öz’ün köşe yazılarını başkasına hazırlattığını işaret etmiyor. Çünkü, Öz’ün daha önceki kahvaltı hakkındaki demeçleri de destekleyici yöndeydi.

2014 yılı Aralık ayında katıldığı Kanal D’de yayınlanan sağlık temalı bir TV programında Mehmet Öz işe gitmeden mutlaka kahvaltı yapılması gerektiğini öğütlemişti.

 

 

Mehmet Öz, kendi kahvaltı düzenini ise verdiği bir başka röportajda şöyle özetlemişti:

“Ben sabah kalktığımda direkt kahvaltı yapmıyorum. Bir de ‘aralıklı oruç’ yapıyorum; 12 saat yemiyorum, 12 saat yiyorum. Yediğim zaman da istediğimi yiyorum. İşe gidenler sabah kalktığında hemen kahvaltı yapmasın. Aslında sabahları aç olmuyorlar. Etraftaki insanlar yiyor diye yemek zorunda hissediyorlar. Bu bir alışkanlık. Aslında vücut uyandığında hemen yemek istemez. Uyandıktan iki-üç saat sonra kahvaltı edilmeli.”

“Ben New York’ta sabah 6’da kalkıyorum, 7’de işbaşı yapıyorum. İşlerimi sabah kalkar kalkmaz yapıyorum. Önemli işlerimi sabah gözden geçiriyorum. Programa çıkmadan önce yiyorum, canlı yayına aç karnına çıkmak hiç iyi olmaz.”

“Genelde yoğurt yiyorum ve içine mevsim meyveleri ekliyorum. Yanında bir avuç ceviz, badem, fıstık… Ne varsa…. Öğle yemeği en fazla yediğim öğündür. Yemekten sonra da 10 dakika kadar uyurum.”

 

Mehmet Öz’ün zaman içerisinde kendisiyle çelişen görüşleri elbette kahvaltı ile sınırlı değil.

Hindistan cevizi yağı ile görüşleri de birbiriyle çelişiyor. 2009‘da “hindistan cevizi yağı zararlı” derken 2014 yılında hindistan cevizi yağını en masum 3 yağdan biri olarak aktarmış.

 

hindistan cevizi yağı

 

hindistan cevizi yağı

 

Yorumunuzu yazınız...