Maske Takmanın Vücutta Oksijen Seviyesini Düşürdüğü, Oksijen Yetmezliğine Ya Da Karbondioksit Zehirlenmesine Yol Açtığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana çeşitli amaçlarla pek çok iddia ortaya atıldı. Bunların içinde koronavirüs diye bir virüsün olmadığı, tedbirlerin gereksiz olduğu, maskenin yararı olmadığı gibi toplum sağlığını tehlikeye atan ve inkâr üzerine kurulu çok sayıda iddia da yer alıyor. Bugün de bu iddialardan “maske kullanımının zararlı olduğu iddiası” üzerinde duracağız.

Sosyal medyada çokça karşımıza çıkan bu iddiayı içeren bazı örnek sosyal medya paylaşımları aşağıdaki gibi:

 

“Maske takıp virüsten korunmak, balık ağı ile sivri sinek yakalamak gibi bir saçmalıktır.!

İnsan ortalama olarak;

 

3 gün susuz

3 hafta aç

3 dakika havasız

kalırsa ölür.

 

Maske takarak vücudun en hassas ihtiyacı olan oksijenden yoksun bırakmak, insanı kademe kademe öldürmektir!

 

 

“Bilinen bir gerçektir ki, oksijen yetersizliği her beyne ama her beyne zarar verir!

Bu durumda:

Özellikle, geleceğimiz ve beyinleri oksijene adeta insanın çölde suya muhtaç olduğu gibi muhtaç olan çocuklar ve gençler için maske kesinlikle risk oluşturmuyor mu?”

 

 

“Maske sanılanın aksine korumuyor öldürüyor. Her solukta oksijen yerine karbondioksit soluyoruz.”

 

 

“Maske takmaya inatla devam edenler, hatta iki kat üst üste maske takanlar daha çok ve çabuk hasta olacak ve çok daha ağır atlatacaklar. Suçu da Coronavirus’e atacaklar. Bunu da buraya yazıyorum.”

 

 

İddiayı öne sürenlerin bir kısmının sayısal veri sunabilecek derecede ileri gittiği görülüyor.

 

“Maske dünyada artık dev bir pazar oldu… Bunun yanında maskenin altında solunan havanın kalitesi azalıyor ve bir süre sonra solunan havanın oksijen oranı % 15-16 lara düşüyor… vücuda etkisi nedir acaba..?”

 

 

Bir de Prof. Dr. unvanlı akademisyenlere “ARAŞDIR BİRAZ” tepkisi veren maske karşıtları mevcut.

 

maske karbondioksit nefes

 

Koronavirüse Karşı Takılan Maske Oksijen Yetersizliğine Yol Açmaz

Tıbbi maskelerin uzun süreli kullanımının rahatsız edici olabildiği biliniyor. Ancak, öne sürülen veriler dahil olmak üzere cerrahi maskelerin oksijen seviyesini düşürüp karbondioksit zehirlenmesine yol açtığı ya da vücuda zarar verdiği yönündeki iddianın doğruluk payı bulunmuyor.

N95 gibi sağlık çalışanları tarafından kullanılması uygun görülen bazı maske çeşitlerinde karbondioksit gazı birikebilse de uzmanlar N95 maske dahil olmak üzere maskelerin kandaki karbondioksit miktarını artırmayacağını bildirmektedir. Zira sağlık çalışanları, karbondioksit tutabilen bu maskeleri, belirli süre ve yöntemlere göre kullanmaktadır.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sağlık çalışanları tarafından kullanılan N95 maskelerin, vatandaşlar tarafından kullanılmasına gerek olmadığını açıklamıştı.

Pandemi süresince vatandaşların günlük kullanımı için genel olarak tavsiye edilen maske ise cerrahi maske olarak bilinen türdür. Aşağıda örnekleri ile açıklandığı üzere, cerrahi maskelerin N95 maskelerin aksine karbondioksit biriktirme özelliği yoktur.

İddiaya yönelik daha önce açıklama yapan kaynakların sayısına baktığımızda, bu dayanaksız iddianın toplum sağlığı açısından ne kadar tehlikeli olduğunu anlıyoruz. Bu açıklamalardan bazılarını bir araya getirdik:

  • Dünya Sağlık Örgütü (WHO/DSÖ) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tıbbi maskelerin uzun süreli kullanımının doğru şekilde takıldığında karbondioksit zehirlenmesi ya da oksijen yetersizliği gibi durumlara yol açmayacağını belirtmişti.
  • İş sağlığı hekimi Dr. Roohi Qureshi, Kanada’daki Sunnybrook hastanesinin websitesi için verdiği mülakatta, maske kullanımının yeterli oksijen alımına engel olmadığını ve kandaki karbondioksit seviyesini yükseltmediğini, ayrıca nefes verince vücuttan çıkan karbondioksit gazının maske kumaşından geçip dış ortama gideceğini söylemişti.
  • Iowa Üniversitesi’nden iç hastalıkları uzmanı Dr. Gregory Schmidt, maske kullanımı ile kandaki oksijen ve karbondioksit oranlarının değişmeyeceğini üniversite hastanesinin websitesinde yayınlanan bir videoda yer alan basit bir uygulama ile gözler önüne sermişti.
  • Mayo Clinic’ten aile hekimi Dr. Kimberly Frodl da koronavirüs ile ilgili şehir efsanelerinden bahsederken “maskenin solunan karbondioksit miktarını arttırdığı” iddiasına da yer vererek bunun doğru olmadığını ve karbondioksit gazının maskelerden kolaylıkla dışarı çıktığını aktarmıştı.
  • Stanford Üniversitesi’nden Dr. Amy Price, maske takmak sonucu fazla karbondioksit alımına bağlı olarak beyin hasarı oluştuğu iddialarını yalanlamıştı.
  • Hacettepe Üniversitesi’nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da yaptığı bir paylaşımda, maske kullanmanın kandaki oksijen ya da karbondioksit değerlerinde bir değişikliğe yol açmadığını belirtmişti.

 

maske karbondioksit fazlalığı

 

Aktarılan bu hususlara dayanarak, cerrahi maske takan kişilerin soluk verirken çıkardıkları karbondioksit gazını tekrar solumadıklarını, ağız ile dışarı verilen havadaki karbondioksitin cerrahi maskeden kolaylıkla geçip gittiğini ve kanda hiçbir şekilde oranının ya da miktarının artmadığını söyleyebiliriz.  Aynı şekilde oksijen de soluk alırken dış ortamdan maskenin içine rahatlıkla geçebilir ve temiz hava solumuş oluruz. Bahsi geçen küçük moleküllü gazlar cerrahi maskeden geçebilirken koronavirüsün genellikle geçememesinin nedeni ise, virüsün havada damlacık yoluyla yayılmasıdır. Cerrahi maskenin bu konudaki işlevi, bahsi geçen damlacıkları geçirmemesidir.

 

Not 1: Maskelerin bizleri en iyi şekilde koruması için sosyal mesafe kurallarına uyarak kullanılmaları gerekmektedir.

 

maske sosyal mesafe kuralları

 

Not 2: Tıbbi maske kullanırken yüze düzgün oturduğundan ve normal nefes almaya izin verecek kadar sıkı olduğundan emin olunması ile tek kullanımlık maskelerin tekrar kullanılmaması ve nemlenen maskelerin değiştirilmesi önerilerinin sıklıkla tekrar edildiğini de vurgulamış olalım…

Not 3: İşbu yazıda vatandaşların kullandığı maskeler, cerrahi maskeler, N95/FFP2 tipi maskeler konu edinilmiştir.

 

maske vücuttaki oksijen seviyesi

 

Yorumunuzu yazınız...