Videoda Kraliçe II. Elizabeth’in Afrika’da Tavuklar Yerine Çocuklara Yem Atarken Görüntülendiği İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Kraliçe 2. Elizabeth’in 8 Eylül 2022 günü 96 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından sosyal medyada dolaşıma giren aşağıdaki video anakronik biçimde şahsıyla ilişkilendirilmiş.

 

 

Eski tarihli videonun yapay zekâ ve makine öğrenmesi yoluyla renklendirildiği versiyonu:

 

 

Videoyu Kraliçe Elizabeth’in tavuklar yerine çocuklara yem atarken görüntülendiği iddiasıyla aktaran paylaşım örnekleri:

 

Abdullah Quilliam (@Abdquil):

 

“İyi kalpli Kraliçe gençliğinde Kenya’da tavukları yemlerken!”

 

kralice-elizabeth-yem-atarken-iddiasi

 

Emir Timur (@timurlular_):

 

“Kraliçe II Elizabeth sömürdüğü bir ülkenin tavuklarına yem atarken. Pardon, aptal kafam, çocuklarmış. Çok mütevazi, cana yakın gerçekten Kraliçem. 🤦‍♂️Batı’nın 99 yüzünden bir kesit.”

 

Berceste (@__BERCESTE64__):

 

“#QueenElizabeth Kraliçe #Elizabeth’in tavuklara değil çocuklara yem atarken 🔥”

 

Eşref GÜN (@EsrefGun):

 

“Ne kraliçe imiş şaşıp kaldım! Dilden dile kraliçenin ölümü vardı. Taziye mesajları paylaşıp adeta yas tuttular. Neymiş tarihe tanıklık etmiş! Tavuklara yem dağıtır gibi insanlara olan muamelesi midir tanıklık? Ben de iyi dileklerimi arz edeyim, azabı ateşi bol olsun”

 

Birleşik Krallık’ın kolonyal geçmişine atıfla paylaşılan videoda görülen kişi Kraliçe II. Elizabeth değil.

Siyah beyaz bir filmden alıntı olan video, 21 Nisan 1926 doğumlu Kraliçe II. Elizabeth dünyaya gelmeden yıllar önce kaydedilmiş.

Vietnam’ın Fransız Çinhindi (ya da Hindiçini) olarak nitelendiği dönemde 28 Nisan 1899 – 2 Mart 1900 tarihleri civarında Gabriel Veyre tarafından çekilen film, 1901 yılında Fransa’da gösterilmiş.

 

 

Videoda tavuk yerine çocuklara yem atıldığı iddiası da gerçeği yansıtmıyor. Roma-Katolik geleneğine uyumlu şekilde vaftiz edilen çocuklara (değeri oldukça düşük olan, bir iple taşınmalarını kolaylaştırmak için ortalarında delik bulunan Sapèque adı verilen) madeni paralar atılıyor.

Kendilerine atılan bozuk paraları yerden toplayan çocuklar da Afrikalı değil, Vietnamlı (Annamese).

 

vietnamli-cocuklara-vaftiz-parasi-atilirken

 

Lumière Film Katalogunda 1274 numara ile kayıtlı Gabriel Veyre tarafından kaydedilen filmden alıntı video hakkında şu açıklama sunulmuş:

“A group of White women throwing cash coins (sapèques) at Annamese children. The women are throwing cash coins (“sapèques” in French) at the children, based on a Roman-Catholic godparents throwing coins at Baptised children, known as “Bolo” in Mexico.”

“Annamese çocuklarına nakit paralar (sapèques) atan bir grup Beyaz kadın. Roma-Katolik vaftiz babalarının Meksika’da “Bolo” olarak bilinen Vaftiz edilmiş çocuklara bozuk para atmasına dayanarak, kadınlar çocuklara nakit paralar (Fransızca “sapèques”) atıyorlar.”

 

Lumière kardeşlerin katalogunda ve farklı kaynaklarda, söz konusu kadının (3. Fransız Cumhuriyeti’nin 13. cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen) dönemin Fransız sömürge valisi Paul Doumer’in eşi Blanche Doumer olduğu aktarılmaktadır.

 

vietnamli-cocuklar-film

 

Filmin daha iyi çözünürlüklü versiyonundan kesitler incelendiğinde, çocuklara para atan kişinin Kraliçe II. Elizabeth olmadığı net şekilde görülebiliyor.

 

Gabriel-Veyre-lumiere-vietnamli-cocuklar

 

Özetle, Vietnamlı çocuklara bozuk para atılan videoda görülen kadın Kraliçe II. Elizabeth değil. II. Elizabeth, bahsi geçen filmin çekilmesinden 26 yıl sonra, 21 Nisan 1926’da doğdu.

 

3 Yorumlar

    • By semersiz Reply

      Durum bizdede pek farklı değil bizimde kafamıza çay fırlatıyorlar

  1. By semersiz Reply

    Ya neyse ne yapılanın insanlık dışı olduğunu değiştirirmi hayır. Peki bunu yapmamış olmak kraliçesi aklarmı yine hayır yıllardır fakir ülkeleri sömürdükleri gerçeğini değiştirirmi hayır Allan laneti Onların üstünde olsun. Ve malesef aynı sahneyi bizde yaşıyoruz vatandaşın parasıyla alınanlar vatandaşın kafasına fırlatılıyor. Kralları Kral yapan halinden memnun soytarılardır.

Yorumunuzu yazınız...