Koronavirüs Testi İçin Burun Deliğinden Sokulan Sürüntü Çubuklarıyla Genizden Örnek Alınması Esnasında Bill ve Melinda Gates Vakfı Tarafından Kişilere Çip Yerleştirildiği İddiası Asılsız

Koronavirüs testi İçin burun deliğinden sokulan sürüntü çubuklarıyla genizden örnek alınması esnasında Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından kişilere çip yerleştirildiği iddiası asılsız. Koronavirüs tanı testinin Bill ve Melinda Gates Vakfı ile bir ilgisi bulunmuyor. Bill ve Melinda Gates Vakfı sözcüsü AFP’ye yaptığı açıklamada mikroçip takıldığı iddiasının doğru olmadığını aktarmış. Sürüntü çubuğuyla burun deliğinden genize doğru derin bir giriş yapılması ile beyne en yakın bölgeye çip takıldığı iddiasına dayanak olarak herhangi bir delil sunulmadığı görülüyor. PCR testi için solunum yolu örneğinin alınmasını içeren bir test işlemi esnasında basit bir sürüntü çubuğunun kullanılması vasıtasıyla çip takılması mümkün değildir. Sağlık kuruluşlarında izlenecek/yatırılacak/yatan hastalarda PCR testi herkese uygulanmaz. Hedef insanlara mikroçip takmak olsaydı koronavirüs tanısı için sadece belirli kişilere değil herkese yaygın şekilde test uygulaması gerçekleştirilmesi gerekirdi. Başkalarına çip taktığı sanılan kişilerin de aynı yolla kendilerine çip takılmasına izin vermeleri başlı başına bir absürtlük olurdu. Tanı testi sonucuna göre PCR testlerinin tekrar tekrar uygulandığı gerçeği düşünüldüğünde iddianın saçmalığı anlaşılabilmektedir. Buruna yerleştirilen bir çubuk ile birden fazla doku katmanı, kemik ve damardan geçmeden beyne ulaşmak mümkün değildir. Koronavirüs gibi hastalıklarda solunum yolunda ne kadar derinden örnek alınırsa testin başarısı da o ölçüde artmaktadır. Koronavirüs bulaşıp bulaşmadığını anlamak adına burun deliğinden sürüntü çubuğuyla örnek alıp PCR testi gerçekleştirmek alternatiflerine kıyasla solunum yolundan örnek alınması kolaylığı ve etkililiği nedeniyle en sık tercih edilen yöntemdir.

Yanlış İddia

 

Koronavirüs salgınının zuhur ettiği ilk andan bu yana internet sitemiz ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden 100’ü aşkın asılsız iddiayı inceledik. Süreç içerisinde bizi şaşkınlık içerisinde bırakacak absürtlükte birçok iddia ile karşılaştık. Ancak salgının ilk gözlemlendiği anın üzerinden aylar geçmesine rağmen pandemi ile ilgili saçma komplo teorilerinin müptelaları tarafından dile getirilmeye devam edildiğine ne yazık ki şahit oluyoruz.

Koronavirüs salgının bir oyun olduğunu, aşıların içindeki nano çip ile beyin kontrolü yapıldığını ve koronavirüs testinde kullanılan çubukların beyne zarar verdiğini öne süren kitlenin sarıldığı yeni komplo teorisinin sürüntü ile çipleme yapıldığı iddiası olduğu anlaşılıyor.

İddiaya göre koronavirüs için genizden örnek almak için kullanılan sürüntü çubuklarıyla Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından 25 bin dolar karşılığında çip yerleştiriliyorMUŞ.

Paylaşımlarda yer verilen, koronavirüs salgının gerçek olmadığı ve salgının insanlara çip yerleştirmek için uydurulduğu iddiasını içeren görsel şu şekilde:

 

koronavirüs testi yapılırken çip takıldığı
Koronavirüs salgının gerçek olmadığını, salgının insanlara çip yerleştirmek için uydurulduğu iddiasını içeren görsel

 

Koronavirüs testi yaparken de çip entegre edilebilir” başlığıyla bu iddianın bazı haber sitelerince haberleştirildiği görülüyor:

Koronavirüs salgının arkasındaki gerçek olduğu öne sürülen insanlara aşıyla çip entegre edilecek söylemine farklı bir boyut kazandırıldı. Twitter üzerinden açıklamalarda bulunan yurtdışı kaynaklı bir hesap dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı.
TEST ESNASINDA BİLE ENTEGRE EDİLEBİLİR
BeachMilk adlı hesap insanlara çip entegre etmek isteyenlerin sadece aşıya ihtiyaç duymayacağını belirtirken, koronavirüs testi yapılırken bile insanlara rahatlıkla çip entegre edilebileceğini öne sürdü. Koronavirüs salgının ardından ortaya atılan iddialara her geçen bir yenisi eklenirken, yeni dünyayı dizayn etmek isteyenlerin de geride ipucu bıraktığı söylemleri de tüm dünyada artmaya devam  ediyor.

 

koronavirüs testi çip takılması
Koronavirüs testi için örnek alımı esnasında çip takılabileceği iddiasını aktaran haber

 

Bu iddianın Türkiye’den sosyal medya kullanıcıları tarafından da “çip takmak için aşıya gerek yok korona testi esnasında da koyarlar ruhun duymaz..”notuyla paylaşıldığına şahit oluyoruz.

 

koronavirus çip takıldığı
Koronavirüs testi esnasında vatandaşlara çip takıldığını öne süren paylaşım

 

QAnon Türkiye adlı komplo teorisi müptelası gruplarda “sürüntü ile çipleme” iddiasının şu şekilde paylaşıldığı görülüyor:

“Tükürükten örnek alınabilirken ne oldu da beyinden örnek alınmaya başlandı soruları üzerine yapılan araştırmalarda, sürüntü ile çipleme iddiası olduğu gibi testte kullanılan çubukların kan beyin bariyerlerini aştığından kısa ve uzun vadede beyne zararlı olabileceği haberlerine ulaşıldı.

 

Bir Japon elektronik üreticisi olan Hitachi Ltd şirketinin sözcüsü Masayuki Takeuchi’nin 22 Şubat 2007 Perşembe günü yaptığı açıklama, 2020 yılına gelindiğinde, Dünya gündemini sarsacak boyuta geldi.

Şirket sözcüsü RFID’i tanıttı. RFID; Radyo Frekansı ile Tanımlama teknolojisi, radyo frekansı kullanarak nesneleri tekil ve otomatik olarak tanıma yöntemidir. RFID, temel olarak bir etiket ve okuyucudan meydana gelir. RFID etiketleri Elektronik Ürün Kodu gibi nesne bilgilerini almak, saklamak ve göndermek için programlanabilirler.

İşte bu RFID veya yongalar bir insan saçının diplerine dahi yerleştiriliyor. Böylelikle öğeleri izlemek için, bilgiler kablosuz olarak aktarılıyor. Bu bilgisayar çipleri resimde gördüğünüz 2007 yılında örneklerinde olduğu gibi, iyice küçüldü. Artık dünyanın en küçüğü, bir toz lekesi kadar görüntüleniyor. RFID yongaları sadece 0.05 milimetre (0.002 inç) ile 0.05 milimetre (0.002 inç) ölçülendi ve kağıt parçalarına gömülecek kadar da inceldi.

RFID etiketleri verileri depolar, ancak yongalara enerji yayan ve daha sonra bilgileri okuyuculara geri gönderen özel okuma cihazlarının yanına getirilmeleri gerekir. Günümüz teknolojisinde RFID’ler, gıda ürünlerinin dağıtımını izleme veya konser biletlerinin sahteciliğine karşı koruma gibi öğeleri izlemek ve tanımlamak için zaten yaygın olarak kullanılmaktadır. Fakat bugün harici bir antene ihtiyaç duyması ile 5G vericilerini işaret ediyordu.

2007 yılında RFID etiketleri, görünmez izleme, bilim kurgudan esinlenen kullanımları akıllara getirmişti. Şimdi ise büyük bir ısrarla test test testtttttt diye bağıranların, bilim çevrelerinde virüsleri tespit için geçerli olmayan PCR testlerinde, burun ve boğazdan ucu pamuklu ince bir çubuk vasıtasıyla sürüntü örneği alınırken, RFID etiketlerinin yerleştirildiği iddiası ortaya atıldı.”

 

sürüntü ile çipleme
Sürüntü ile çipleme yapıldığını öne süren görsel

 

Koronavirüs Testi Esnasında İnsanlara Çip Entegre Edildiği İddiası Doğru Değil

Koronavirüs salgınının gerçek olmadığına, koronavirüs testi ile beyne zarar verildiği ya da test kitleri ile virüsün bulaştırıldığına inanan kitleden alıcı bulan koronavirüs testi esnasında kullanılan sürüntü çubuğu ile insanlara mikroçip takıldığı iddiasının doğruluk payı HALİYLE bulunmuyor.

Bazı gerekçeleri sıralayalım:

Koronavirüs tanı testinin Bill ve Melinda Gates Vakfı ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Tanı testi için kullanılan sürüntü çubuklarının mikroçip taşıdığı ve bu çubuklarla burun deliğinden geniz boşluğuna erişip beyine en yakın noktaya çip takıldığı iddiası abesle iştigaldir.

Sürüntü çubuğuyla burun deliğinden genize doğru derin bir giriş yapılması ile beyne en yakın bölgeye çip takıldığı iddiasına dayanak olarak herhangi bir delil sunulmadığı, sadece alışılagelmiş komplo teorisyeni söylentilerinin dile getirildiği görülüyor. “Enfekte dokuya ulaşmak için bu kadar derine ulaşmaları gerekiyorsa virüs 1,83 metreden (6 feet) daha yakın bir kimseyle konuştuğunuzda ortaya çıkmaz” (“If they have to dig this deep to get to ‘infected’ tissue then it isn’t coming out when you talk to someone closer than 6ft.“) gibi absürt bir akıl yürütme ile iddianın desteklenmeye çalışıldığına şahit oluyoruz.

(Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Numune Alma El Kitabı‘nda detaylı şekilde aktarıldığı üzere) PCR testi için solunum yolu örneğinin alınması işlemi şu adımlardan oluşmaktadır:

  • Esnek, ince saplı bir steril eküvyon ile (dacron/polyester eküvyon) damağa paralel olacak şekilde bir burun deliğinden girilir.
  • Steril silgiç burun deliğinden en az 1 cm içeri sokulur.
  • Sekresyonların yeterince emilmesi için birkaç saniye bekletildikten sonra yavaşça ve döndürülerek çıkarılır.
  • Diğer burun deliğinden yine aynı eküvyonla işlem tekrarlanır ve uygun taşıma besiyeri içeren tüpe konur.

Bu adımları içeren bir test işlemi esnasında basit bir sürüntü çubuğunun kullanılması vasıtasıyla çip takılması mümkün değildir.

Sağlık kuruluşlarında izlenecek/yatırılacak/yatan hastalarda PCR testi herkese uygulanmaz. Sadece belirlenmiş endikasyonları gösteren bireylere yapılır. Hedef insanlara mikroçip takmak olsaydı koronavirüs tanısı için sadece belirli kişilere değil herkese yaygın şekilde test uygulaması gerçekleştirilmesi gerekirdi.

Kaldı ki, koronavirüs testi gerçekleştiren kişilerden de aynı yolla solunum yollarından örnek alındığı aşikârdır. Başkalarına çip taktığı sanılan kişilerin de aynı yolla kendilerine çip takılmasına izin vermeleri başlı başına bir absürtlük olurdu.

Ayrıca, tanı testi sonucuna göre PCR testlerinin tekrar tekrar uygulandığı gerçeği düşünüldüğünde de iddianın saçmalığı anlaşılabilmektedir.

Buruna yerleştirilen bir çubuk ile birden fazla doku katmanı, kemik ve damardan geçmeden beyne ulaşmak mümkün değildir.

Koronavirüs gibi hastalıklarda solunum yolunda ne kadar derinden örnek alınırsa testin başarısı da o ölçüde artmaktadır.

Koronavirüs bulaşıp bulaşmadığını anlamak adına burun deliğinden sürüntü çubuğuyla örnek alıp PCR testi gerçekleştirmek yerine farklı yöntemler de mevcut. Ciğere bir sıvı akıtılıp geri çekilmesi, anal yolla örnek alınması gibi. Görülebileceği üzere, her ne kadar biraz rahatsız edici olabilse de, alternatiflerine kıyasla solunum yolundan örnek alınması kolaylığı ve etkililiği nedeniyle en sık tercih edilen yöntemdir.

Bill ve Melinda Gates Vakfı sözcüsü AFP’ye yaptığı açıklamada mikroçip takıldığı iddiasının doğru olmadığını aktarmış.

 

sürüntü çubuğu ile çip

 

Kapak Görseli: The New England Journal of Medicine

Yorumunuzu yazınız...