Milli Eğitim Bakanlığı’nın Aldığı Kararla Koronavirüs Nedeniyle Okullardaki Eğitimin Gelecek Yıl Tekrar Edileceği İddiası Doğru Değil, Paylaşılan Ekran Görüntüsü Montajla Oluşturulmuş

Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ara verilen eğitimlerin gelecek yıl tekrar edileceği iddiası gerçeği yansıtmıyor. (1 Nisan şakası olarak oluşturulup oluşturulmadığı anlaşılamayan) görsel dijital montajla oluşturulmuş. Milli Eğitim Bakanlığı kaynakları okullarda ara verilen eğitimin gelecek yıl tekrar edileceği iddiasının doğru olmadığını aktardı ve Habertürk de paylaşılan ekran görüntüsündeki gibi bir haberin kuruluşları tarafından yayınlanmadığını duyurdu.

Yanlış İddia

 

Koronavirüs salgınının etkisini hayatımızın her alanında hissettiğimiz bu günlerde evinde kendini tecrit eden halkımız sadece SARS-COV-2 ile değil dezenformasyonla da mücadele ediyor. Salgının tüm ciddiyetine rağmen gerçeği yansıtmayan birçok iddia ve montajla oluşturulan düzmece görseller sosyal medyada dolaşıma sokuluyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen okulların seneye tekrar edileceği iddiasını içeren montaj ekran görüntüsü de düzmece görüntülerden biri.

Habertürk internet sitesinde 1 Nisan 2020 tarihinde yayınlandığı şekline büründürülerek paylaşılan görsel şu şekilde:

 

okullar seneye tekrar edilecek
Koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen okulların seneye tekrar edileceği iddiasını içeren montaj ekran görüntüsü

 

Sahte ekran görüntüsünün içeriği şöyleydi:

“Son dakika… Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre KOVID-19 salgını nedeniyle ara verilen okullar seneye tekrar edilecek.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un dün yaptığı MEB toplantısında alınan bir kararla virüs nedeniyle yaşanılan eğitim eksikliğini gidermek açısından okullardaki eğitime 1 sene sonra tekrar edilmesi kararı verildi…

Eğitimlerin Aksamaması İçin

Tatil edilen sınıflarda öğrenciler tekrar önceki seneyi okuyacaklar. Bu sene yok sayılacak diyen Ziya Selçuk önümüzdeki günlerde detayları açıklayacağını belirtti”

 

Okullar Gelecek Yıl Tekrar Edilmeyecek

1 Nisan şakası olarak oluşturulup oluşturulmadığı anlaşılamayan bu montaj görsel içeriği elbette gerçeği yansıtmıyor. Milli Eğitim Bakanlığı kaynakları okullarda ara verilen eğitimin gelecek yıl tekrar edileceği iddiasının doğru olmadığını aktardı ve Habertürk de paylaşılan ekran görüntüsündeki gibi bir haberin kuruluşları tarafından yayınlanmadığını duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu iddianın doğru olmadığını belirtmişti:

“Millet olarak zor bir süreçle başa çıkmaya çalışırken her gün başka bir sahte haberle uğraşmak ve açıklama yapmak durumunda kalıyoruz. Hukuki süreçlerin başlatıldığının bilinmesini isterim. Lütfen sadece resmî kaynaklarımızdan paylaşılan bilgilere riayet edelim.”

 

okullar gelecek yıl tekrar edilecek
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen okulların seneye tekrar edileceği iddiasının doğru olmadığını aktardığı paylaşımı

 

Milli Eğitim Bakanlığı da sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamada iddianın doğru olmadığını aktararak, bu görseli hazırlayan ve paylaşanlar hakkında hukuki sürecin başlatıldığını duyurmuştu:

“Söz konusu ekran görseli ulusal bir medya kuruluşuna ait haber içeriği olmayıp, ilgili medya kuruluşunun ismi kullanılarak üretilmiş ‘sahte’ bir içeriktir. Hazırlayan ve dolaşıma sokanlar hakkında hukuki süreç başlatılmıştır.”

 

okullar tekrar edilecek
Milli Eğitim Bakanlığı’nın koronavirüs salgını nedeniyle ara verilen okulların seneye tekrar edileceği iddiasının doğru olmadığını aktardığı paylaşımı

 

Habertürk de “Haberturk.com’da böyle bir haber hiç yer almadı” başlığıyla internet siteleri görünümü kullanılarak oluşturulan montaj içeriğin kendilerine ait olmadığını belirtmişti:

“Haberturk.com ekran görüntüsü üzerine ‘photoshop’ kullanılarak monte edilen ‘sahte haber’in çeşitli mecralarda servis edildiği görüldü. Ancak Haberturk.com’da bu şekilde bir haber kesinlikle yer almadı”

 

okullar tekrar edilecek
Habertürk internet sitesinin koronavirüs nedeniyle gelecek yıl okulların tekrar edileceği iddiasının doğru olmadığını aktardığı haberi

 

1 Yorum

Yorumunuzu yazınız...