Fotoğrafta General Tahsin Yazıcı Kore Savaşı Esnasında Gösterdiği Kahramanlık Nedeniyle Necdet Ayhan Çavuş’u Değil Onbaşı Kâzım Sarıboğa’yı Kutluyor

 

Bugün 17 Eylül. Kore’ye Türk askerinin gönderilişinin yıl dönümü.

Kore Savaşı’nda Türk askerinin sergilediği destan olarak nitelenebilecek kahramanlık örnekleri aktarılırken yanlış yorumlanan bir fotoğrafı konu edineceğiz.

Kore Savaşı kapsamında Kunuri Kuşatması esnasında 22 Çinli askeri tek başına kovalayıp karargâha dönen Necdet Ayhan Çavuş’u General Tahsin Yazıcı’nın yanaklarından öperek kutladığı ana ait sanılarak paylaşılan görsel şu şekilde:

 

kore savasi tahsin yazici kazim kurt

 

Bu hatalı yorumu içeren örnek paylaşım silsilesi şöyle sunulabilir:

 

“Başı belada olanlar Türkleri yok edeceğini sananlardır General Tahsin Yazıcı, Kunuri Kuşatması (Kore Savaşı) esnasında yapılan hücum operasyonunda 22 Çinli askeri tek başına kovalayıp karargaha geri dönen kahraman Türk askeri Necdet Ayhan Çavuş’u yanaklarından öpüyor

 

Olay 28 Nisan 1959 yılında Milliyet gazetesinde şu şekilde haber yapılmıştır 1952 yılında Kore’de keşif kolunda kendine ateş eden 22 kişilik Kızıl Çin askerine kızıp süngü takarak tek başına hücum eden Türk askeri Kızıl Çin ordusuna mensup 3 er ile 1 subayı süngüyle öldürdükten sonra geri kalanını önüne katıp kovalamıştır Giresun’un Burhaniye köyünden Kore’ye giden kahraman Türk askeri Necdet Ayhan Çavuş’a 23 Nisan (1959) merasiminde “Kahramanlık madalyası takılmıştır Kunuri’de 241 Alay ile birlikte olan Amerikan askeri Antony Herbert anılarında askerlerimizi anlatıyor Türkler bir birlik kadardılar Bulunduğumuz tepenin üzerinde mevzilerimizi hazırladık ve gelecek emirleri bekliyorduk Ben Türkçe bilmiyordum ve onlarda İngilizce konuşan kimse yoktu Böylece sessiz ve soğuk bir gece geçirdik Ertesi sabah kendimizi Çinliler tarafından kuşatılmış halde bulduk Gergindim Türkler ise oturup piknik yapıyorlardı Ne tarafa baksalar düşman vardı Hangi tarafa ateş etseler Çinlileri öldürebilirlerdi. Onlar da tüm sabahı Çinlileri öldürerek geçirdiler Ben ise 1 kenarda oturmuş buradan nasıl çıkacağımızın planlarını yapıyordum Güneş yükseldiğinde herkesin cephanesi iyice azalmıştı ama Türkler inanılmaz derecede sakindiler Süngülerini taktılar ve gülümseyerek yüzlerini düşmana döndüler Türklerin oluşturduğu savunma hattı güneye doğru çark etti ve birden kendimi tüm Kore Savaşı içerisinde gördüğüm en mükemmel eski usul süngü hücumu içerisinde buldum buradan şu dersi çıkardım. Türkler asla tuzağa düşürülemez Başı belada olan kişiler onları kuşatanlardır.”

 

komutan askeri yanaklarindan opuyor

 

Fotoğrafta komutan tarafından yanağından öpülerek kutlanan askerin kimliği yanlış aktarılmış.

Öncelikle Necdet Ayhan Çavuş’un hikâyesine değinelim…

Necdet Ayhan Çavuş, Kore Savaşı esnasında esnasında yapılan hücum operasyonunda 22 Çinli askeri tek başına kovalaıp karargâha dönmüştü.

28 Nisan 1959 tarihli Milliyet gazetesinde Necdet Ayhan Çavuş’un kahramanlığı ve kendisine sunulan kahramanlık madalyası şöyle haberleştirilmişti:

 

22 Çinli Askeri Kovalıyan Gazimize Madalya Verildi

 

Giresun, Hususî

 

Kore’de 22 Kızıl Çin askerini önüne katıp kovalayan bir Gazi’ye madalya verilmiştir.

1952 yılında Kore’de keşif kolunda kendisine ateş eden 22 kişilik Kızıl Çin askerine süngü takarak hücum eden ve bunlardan 2 er ile 1 subayı öldürdükten sonra geri kalanını önüne katıp kovalayan Giresun’un Burhaniye köyünden Necdet Ayhan Çavuş’a 23 Nisan merasiminde Amerikan Tümgenerali Samuel Vilhems tarafından gönderilen ‘Kahramanlık madalyası’ takılmıştır.

 

22 cinli askeri kovaliyan gazi

 

Necdet Ayhan Çavuş’un gösterdiği kahramanlık ortada. Ancak, paylaşılan fotoğrafta General Tahsin Yazıcı tarafından kutlanan kişi Necdet Ayhan Çavuş değil, Onbaşı Kâzım Çavuş.

Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, Fotoğraflarla Kore Savaşı’nda Türk Askeri adlı yayınında arşiv kaynağından derleyerek yayımladığı fotoğraf hakkında “General Tahsin Yazıcı ve 6’ncı Bölük Komutanı Yzb. Nedim Denizoğlu, başarılı bir keşif harekâtından dönen ve çavuşluğa terfi eden Onbaşı Kâzım Kurt’u kutlarken” notunu düşmüştü (2016. İstanbul. Sf: 172).

 

tahsin yazici kazim kurt

 

İlgili dönemde Alay Komutanı olan Tahsin Yazıcı’nın Erzincanlı Onbaşı Kâzım Sarıboğa’yı yanaklarından öperek kutladığı anı yansıtan 1951 Mayıs ayına tarihlenen bahse konu fotoğraf karesinde sol tarafta Bölük Komutanı Yüzbaşı Nedim Denizoğlu, sağ tarafta ise İzmitli Hayri Kurt adlı asker görülüyor.

 

general tahsin yazici onbasi kazim kurt

 

Siyah beyaz fotoğrafın sonradan (hatalı biçimde) renklendirilmesiyle Kâzım Sarıboğa’nın kıyafetindeki ıslaklığın kırmızı renge bürünmesiyle üzerine kan bulaştığının sanıldığı görülüyor.

Necdet Ayhan Çavuş’un Kore’de sergilediği kahramanlık hikâyesinin sonradan bahse konu fotoğrafla birlikte servis edilmesiyle bu yanlış anlaşılmanın oluştuğu anlaşılıyor.

Kore Savaşı üzerine önemli çalışmalarda bulunan askerî tarihçi Erhan Çiftçi, fotoğrafta komutanı tarafından tebrik edilirken görüntülenen askerin Necdet Ayhan değil Kâzım Sarıboğa olduğu tespitini şöyle aktarmıştı:

“Yine sosyal medyada ısrarla paylaşılan yanlış bir bilgi: Fotoğrafta öpülen kişinin adı Necdet Ayhan değil, Kâzım Sarıboğa. Fotoğraf 1950 yılı Kasım ayındaki Kunuri Muharebeleri’nde değil, Mayıs 1951 muharebelerinde çekildi. Askerin üzerindeki kan lekesi değil, yağmur suyu lekesi.”

“Bir düzeltme yapayım müsaadenizle: Tahsin Yazıcı tugay komutanıydı. 241. Alay komutanı Celal Dora idi. Fotoğraf Kunuri’de değil, Mayıs 1951 muharebelerinde çekildi. Elimizde orijinal nüshası var. Keza bu iki askerimizin üzerindeki lekeler kan lekesi de değil. Yağmur izleri.”

“Evet, renklendirme yapılırken maalesef böyle bir işe imza atılmış. Oysaki hiç gerek yok böyle bir şeye. Zira orada gösterilen kahramanlığı zerre kadar azaltmaz üzerlerinde kan değil de yağmur izi bulunması.”

“Evet, fotoğrafın orijinali siyah-beyaz. Orijinal ve yüksek çözünürlüklü nüshası ATASE Arşivi’nde ve Tunca Örses Bey’in hususi arşivinde mevcut. Orijinal ve yüksek çözünürlüklü nüshada bu lekelerin yağmur lekesi olduğu çok rahat anlaşılıyor.”

 

 

Kore Savaşında emsalsiz bir kahramanlık gösteren Hacı Altıner’in öyküsüne değindiğimiz yazımıza da göz atabilirsiniz…

 

Yorumunuzu yazınız...