Dünya Ekonomik Forumu Kurucusu Klaus Schwab’ın Tutuklandığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Sosyal medyada dolaşıma giren asılsız “tutuklanma” & “gözaltı” haberlerinden bir diğerini ele alacağız.

Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) kurucusu İsviçreli iş insanı Klaus Schwab’ın İsviçre’nin Köln şehrinde dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandığı iddiası ileri sürülmüştü.

Bu asılsız iddiayı aktaran paylaşımlardan örnekler şöyle sunulabilir:

 

“Klaus Schwab’ın tutaklandığı iddia ediliyor. :)”

 

klaus Schwab tutuklandi iddiasi

 

“Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) kurucusu Klaus Schwab, Cuma günü İsviçre’nin Köln kentindeki evinde tutuklandı ve birden fazla dolandırıcılık suçlamasıyla suçlandı.

Bir polis kaynağı, Kovid pandemisi sırasında işlendiği iddia edilen suçlarla bağlantılı olarak Europol’ün talebi üzerine tutuklandığını söyledi. Klaus Schwab şu anda gözaltında. Avukatı yorum yapmak için hemen müsait değildi”

 

klaus Schwab tutuklandi iddiasi

 

“Azili katil TG sapık Klaus Schwab Tutuklanmış.. Hep diyorum Hepsi tutuklanacak ve idam edilecek.. Belki çoktan halloldu da haberler gecikmeli geliyor Klaus Schwab arrested at his home in Switzerland”

 

klaus Schwab tutuklandi iddiasi

 

WEF kurucusu Klaus Schwab iddia edildiği gibi Europol tarafından dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmadı.

İddianın kökeni, asparagas yayınları ile tanınan Conservative Beaver adlı Kanada merkezli internet sitesine dayanıyor.

İsviçre Federal Polis Departmanı ve Europol, Reuters’a yaptığı açıklamada Klaus Schwab’ın tutuklandığı iddiasının doğru olmadığını beyan etmiş.

Avrupa Polis Teşkilatı, kısaca Europol (European Union Agency for Law Enforcement Cooperation), Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin güvenlik güçleri arasında organize suç ve terörizm konusunda işbirliği sağlamayı amaçlayan bir kuruluştur.

Europol’ün bir suça bakabilmesi için işlenen suçun; (i) Örgütlü işlendiğine dair somut belirtiler içermesi ve (ii) En az 2 ya da daha fazla üye devleti etkilemesi ve büyüklük, önem ve sonuçları itibariyle üye devletlerin ortak yaklaşımına ihtiyaç duyan terörizm, uyuşturucu kaçakçılığı ile diğer uluslararası ağır suç tiplerinden olması gerekmektedir.

Suçla mücadelede etkin bir rol oynayabilmek için Europol, AB üyesi olmayan ülkelerle stratejik ve operasyonel işbirliği yapabilmektedir.

Europol’ün AB üyesi olmayan ülkelerle stratejik işbirliği daha çok bilgi paylaşımına yönelik iken operasyonel işbirliği, kimliği belirli ya da belirlenebilir gerçek ve tüzel kişi veya kişiler ile bunların karıştıkları ve/veya bağlantılı oldukları tespit edilen ve/veya şüphelenilen, işlenmiş ve/veya işlenmesi kuvvetle muhtemel suçlara ilişkin olarak suç öncesi araştırma ve suç sonrası soruşturma amaçlı yapılan işbirliği çalışmalarını kapsamaktadır (Mehmet Akalın (2015). “Europol: Türkiye’nin Operasyonel İşbirliği Tartışması”. Türk İdare Dergisi. Sayı 482).

Europol’ün AB üyesi olmayan İsviçre üzerinde doğrudan bir yetkisi bulunmamaktadır. Ancak Europol ile İsviçre, 2006 yılında imzalanan antlaşması gereği stratejik ve operasyonel işbirliği içinde hareket edebilmektedir.

Klaus Schwab’ın asparagas haberde iddia edildiği şekilde tutuklanması ise Europol’ün yetki alanı dışına taşmaktadır.

 

Yorumunuzu yazınız...