Kuzey Kıbrıs’ta Çekilen Fotoğrafta Cin / Uzaylının Göründüğü İddiası Asılsız

KKTC’de meydana gelen bir kazanın olay yerinde çekilen bir fotoğrafta uzaylı ya da cinin görüntülendiği iddiası gerçek dışıdır. Morlu varlığın gözüktüğü ve gözükmediği kaza yerine ilişkin fotoğrafların her ikisi üzerinde de dijital oynama izleri mevcuttur. Ancak, ikinci fotoğrafta oynama yapılarak morlu varlığın silindiği anlaşılmaktadır. Kaza yerinde mor namaz kıyafetiyle bulunduğu ve cin ya da uzaylı sanılan cismin kendisi olduğunu belirten hanımefendinin beyanı ışığında, metafizik bir öğenin fotoğraflandığı iddiasının kanıtlanamadığı değerlendirilmektedir.

Yanlış İddia

23 Ekim 2019 günü sosyal medyada paylaşılan bir fotoğraf, içerisinde uzaylı ya da cin yer aldığı iddiası nedeniyle bir hayli dikkat çekmiş. Fotoğrafın sergüzeştini ve yapısını aktararak, cin ya da uzaylının fotoğraflanıp fotoğraflanmadığını ortaya koymaya çalışalım…

 

Kıbrıs'ta çekilen ve cin ya da uzaylının görüntülendiği sanılan fotoğraf
Kıbrıs’ta çekilen ve cin ya da uzaylının görüntülendiği sanılan fotoğraf

 

Fotoğraftaki garipliği fark etmediyseniz, aşağıdaki işaretli versiyon yardımcı olacaktır.

 

Kıbrıs'ta çekilen ve cin ya da uzaylının görüntülendiği sanılan fotoğraf (yakın çekim ve işaretli)
Kıbrıs’ta çekilen ve cin ya da uzaylının görüntülendiği sanılan fotoğraf (yakınlaştırılmış)

 

KKTC’nin Gazimağusa şehrinde meydana gelen bir trafik kazası sonrası çekilen bu fotoğrafta morumsu ya da pembemsi bir canlı sureti gözükmesi birçok vatandaşın cin ya da uzaylının görüntülendiğini düşünmesine yol açmış.

Fotoğraf üzerinde dijital manipülasyon yapılıp yapılmadığını araştırdığımızda, sık kullanılan tekniklerde bir anormallik rastlayamasak da fotoğrafın JPEG dosyası formatının “http://ns.adobe.com/xap/1.0/” notunu işaret ettiği anlaşılmaktadır. Yani, fotoğraf üzerinde oynama yapılmış olması olasıdır; ancak, bu durum bir kesinlik arz etmemektedir.

İnternet arama motorlarında yaptığımız taramada fotoğrafın bir izine rastlayamadık. Ancak, Facebook’ta fotoğrafta pembe ve morlu varlığın yer almadığı bir versiyonunu yakaladık.

 

 

Yukarıdaki fotoğrafın dijital incelemesini yaptığımızda da JPEG dosya formatında “Photoshop 3.0” izinin işaret edildiği anlaşılmaktadır. Yani, bu fotoğraf üzerinde de dijital işlem uygulanmış olması olasıdır. Uzaylı ya da cin sanılan varlık fotoğraftan çıkartılmış ya da eklenmiş olabilir.

Yakınlaştırarak her iki görüntüyü incelediğimizde, morlu varlığın olmadığı versiyonun aslında montajlandığı, uzaylı ya da cin sanılan varlığın görüntüden photoshop vasıtasıyla silindiği anlaşılmaktadır.

 

 

İnternet üzerinde yaptığımız taramada, Facebook’taki “Kıbrıs Yetenekleri” adlı sayfada bu fotoğrafın serencamına değinildiğini gördük. Meğer, uzaylı ya da cin sanılan varlık, aslında üzerindeki mor kapşonlu namaz elbisesiyle kaza yerini inceleyen bir kadınmış.

Adının Hülya Ülfet Aygül olduğu düşünülen söz konusu şahıs  daha sonra tekrar mor namaz elbisesini giyerek tekrar olay yerine giderek aynı noktada poz vermiş ve bu durum da görüntülenmiş.

 

Cin / uzaylı sanılan kadının kaza yerinde tekrar görüntülendiği fotoğraf karesi
Cin / uzaylı sanılan kadının kaza yerinde tekrar görüntülendiği fotoğraf karesi

 

Hanımefendinin yukarıdaki fotoğrafta bulunduğu nokta incelendiğinde cin ya da uzaylının görüntülendiği sanılan kaza mahalliyle aynı yer olduğu anlaşılmaktadır.

 

Cin / uzaylı sanılan kadının kaza yerine ilerlerken görüntülendiği fotoğraf karesi
Cin / uzaylı sanılan kadının kaza yerine ilerlerken görüntülendiği fotoğraf karesi

 

Kadının uzaylı / cin zannedilmesine yol açan mor namaz elbiseli pozu da şu şekilde:

 

Cin / uzaylı sanılan kadının namaz kılarken kullandığı belirtilen kıyafeti
Cin / uzaylı sanılan kadının namaz kılarken kullandığı belirtilen kıyafeti

 

Elbiseyi ve beyanları değerlendirdiğimizde, görüntülenen varlığın uzaylı ya da cin olmadığını, kaza mahallini merak eden bir hanımefendi olduğuna kani olduk.

Cin ya da uzaylının yakalandığı fotoğraf iddiasının gelişiminin aktarıldığı Facebook’taki “Kıbrıs Yetenekleri” adlı sayfada paylaşılan metin ise şu şekilde:

CİN OLAYI ÇÖZÜLDÜ GİBİ…

Ablamız’ın mesajı şu şekilde;
“O kişi benim diyorum kimse inanmıyor üzerimdeki namaz elbisemdir. Tam yatacağım saat kaza oldu. Ev yakın olunca bende indim baktım.
Dikkat ederseniz üzerimde mor elbise var. Hatta o resmin birinde çarpan arabaya bakıyordum”

Ablamız ortada bir cin olmadığını kanıtlamak için namaz kıyafetini giyip kazanın olduğu yere kadar bizim için yürüdü. Yer tam City Mall karşısıdır. Ablamız o günkü durduğu yere tekrar gidip fotoğraf çekildi. Kıyafet rengi, ablamızın evinin orada olması ve durduğu yer’e de bakarsak ortada cin falan yok. Tabi buraya kadar herşey normal. Polis devreye girip güvenlik kameralarını incelediler ve ablamızın orada olduğunu gördüler. Konu orada kapandı

Gelelim anormal kısıma
Grafik tasarım uzmanları burada kesinlikle fotomontaj olmadığını belirtti. Ya cin’dir yada ablamızın görüntüsü ışıktan dolayı kameraya farklı göründüğünü dediler. Bugün ablamız sayesinde tam olayı kanıtladık derken
bir üyemiz bize bir fotoğraf gönderdi. Gönderdiği foroğrafta cin veya ablamız yoktu.
Düşündük ki montajla mı o varlık fotoğrafa konuldu diye ama grafik tasarımcılar o fotoğrafta ne o varlığın sonradan eklendiği nede varlığın oradan çıkarılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Bir fotoğrafta o varlık orada görünürken diğer fotoğrafta yok. İki fotoğrafta da soldaki adamların hareketleri aynı. Montajda ne ekstra ekleme var nede var olan şeyi çıkarma var. Bir taraftan da ablamız da o kişi benim diyor. Peki ablamız boş fotoğrafta adamların hareketleri aynıyken kendisi nasıl yok? Şimdi son durum şu;

1-) Oradaki fotoğraf boştu ve cin sonradan eklendi

2-) Oradaki fotoğrafta görüntü ablamızındı ama neden o kadar zayıf ve kolları uzun?

3-) Orada ablamız gerçekten vardı ama cin o ablamızın siluetine büründü.

4-) Cinin şekline bakarsak kollarının uzun olması, kulaklarının uzun olması, kulağında üçgen gibi küpe var gibi görünmesi, yüzünün şekli tam hocaların anlattığı şeklin aynısı

5-) Ablamız arkam dönükken çekildi, türbanın arka tarafıdır diyor ama vücut yola doğru eğik duruyor.
Geri geri eğilemez. Kamburluk var

6-) Gerçek olan boş fotoğraf mı? Cinin veya ablamızın olduğu fotoğtaf mı? Oradaki şey ablamız mı? Eğerki o kişi ablamızsa nasıl olurda aynı diğer fotoğrafta ablamız olmaz ve onun olduğu yer boş olur?

Fotoğrafları iyi inceleyin. Adamların hareketleri aynıyken, boş fotoğrafta cinli fotoğraf’ta var. Aynı fotoğraftan 2 tane var. Grafik tasarımcılar montaj olamaz dedi. Ablamızın oradaki varlığı kesin ama o kişi ablamız mı yoksa onun siluetine bürünmüş bir cin mi belli değil…

 

Özetle, Kuzey Kıbrıs’ta meydana gelen bir kazanın olay yerinde çekilen bir fotoğrafta uzaylı ya da cinin görüntülendiği iddiası gerçek dışıdır. Morlu varlığın gözüktüğü ve gözükmediği kaza yerine ilişkin fotoğrafların her ikisi üzerinde de dijital oynama izleri mevcuttur. Ancak, ikinci fotoğrafta oynama yapılarak morlu varlığın silindiği anlaşılmaktadır. Kaza yerinde mor namaz kıyafetiyle bulunduğu ve cin ya da uzaylı sanılan cismin kendisi olduğunu belirten hanımefendinin beyanı ışığında, metafizik bir öğenin fotoğraflandığı iddiasının kanıtlanamadığı değerlendirilmektedir.

 

1 Yorum

  1. Reis durumu şöyle izah edeyim, ablamızın olmadığı fotoyu halk arasında daha fazla ses getirmesin uzaylı falan yok uzaylıyı oraya shoplamışlar demek adına ablamızı photoshopla kaldırmışlar bariz belli. Şöyle ki ablamızın hemen arkasında bulunan beyaz direğe odaklanın ve arabanın camından direğin devamının nasıl net olarak gözüktüğüne bakın. Lakin ablamızın kaldırıldığı fotoğrafta shop yapan kişi kendini tutamamış ve o cama da el atmak istemiş ve sonuç hüsran direğin netliği kaybolmuş. 3 kasımı bekleyin 🙂

Yorumunuzu yazınız...