Kıbrıs Barış Harekâtının Ayşe Tatile Çıksın Parolasıyla Başladığı İddiası Doğru Değil

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 20 Temmuz 1974 tarihinde yavru vatan Kıbrıs’ta başlatılan Kıbrıs Barış Harekâtında “Ayşe Tatile Çıksın” parolasının verilmesiyle harekete geçilmedi. Parola, harekâtın devam etmesi için kullanıldı.

 

Kıbrıs Barış Harekâtı’na dair bilindik bir hata, harekâtın “Ayşe Tatile Çıksın” parolasının verilmesiyle başladığı yönündedir.

Kıbrıs Barış Harekâtı bahse konu parola ile başlamadı. Kıbrıs’ta Yunanistan hükumetinin desteğiyle gerçekleşen 15 Temmuz 1974 darbesinin ardından Kıbrıs Barış Harekâtının ilk kısmı 20 Temmuz 1974’te gerçekleştirilmişti. Parola ise, 20 Temmuz 1974’te başlayan harekâtın ardından düzenlenen 2. Cenevre Konferansı’ndan beklenen sonucun çıkmayacağının anlaşılması ile birlikte konferansa katılan Turan Güneş tarafından kızının adı vesilesiyle harekâtın devam ettirilmesi işaretinin verilmesi için kullanılmıştı.

 

Ayşe Tatile Çıksın Parolası Hakkında Hatalı Bilgi Paylaşan Yazarlar

Ahmet Yenilmez, Güneş Gazetesi’nde 18 Eylül 2016 günü yayınlanan “Kıbrıs’ta Barbarlık Müzesi” başlıklı yazısında Kıbrıs Barış Harekatı’na dair bilindik bir hataya düşmüş:

"Rahmetli Turan Güneş’in “Ayşe tatile çıksın” parolası ile başlayan Kıbrıs Barış Harekatı! Nihayetinde 498 Mehmetçik, 70 Kıbrıs mücahidi şehit!"

ayşe tatile çıksın parolası

Abdurrahman Dilipak, Yeni Akit Gazetesi’nde 28 Eylül 2015 tarihinde yayınlanan “Anfi tiyatronun ortasında bir mescid” başlıklı yazısında “Ayşe Tatile Çıksın” parolası hakkında yığınla hataya düşmüş:

"Hatırlar mısınız, Kıbrıs harekatı Ayten Alpman’ın “Bir başkadır benim memleketim” şarkısının TRT radyosunda çalınması ile başlamıştı.. Ecevit, “Ayşe tatile çıkabilir” diye bir mesaj göndermişti Londra’dan Ankara’ya.."

ayşe tatile çıksın parolası

Mesajı Bülent Ecevit değil, dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş göndermişti.

Ecevit o an Ankara’daydı, Londra’da değil.

Turan Güneş bahse konu parolayı 2. Cenevre Konferansı’ndan, yani Cenevre’den göndermişti.

Parolanın doğrusu da “Ayşe Tatile Çıkabilir” değil “Ayşe Tatile Çıksın” şeklindeydi.

Kıbrıs Harekâtı, bu parola ile başlamamıştı. Harekâtın 2. kısmı parolanın verilmesiyle başlatılmıştı.

 

ayşe tatile çıksın parolası

Yorumunuzu yazınız...