Kazakistan’ın Başkenti’nin Adının Alma Ata Olduğu İddiası Doğru Değil

Kazakistan’ın başkenti Nursultan adlı şehirdir, Alma Ata değil. 1997 yılında Alma Ata’dan Astana’ya taşınmıştı. Astana’nın ismi ise 2019 yılı Mart ayında Nursultan olarak değiştirilmişti.

Yanlış İddia

 

Yanlış bilinen ülke başkentleri hakkındaki yazılarımızın Brasil, Canberra ve Bern‘den sonraki durağı Nursultan, eski adıyla Astana.

1927 yılında resmen Alma Ata adını alan ve 1929 yılında Kazakistan’ın başkenti ilân edilen eski başkent, 1997 yılında bu unvanını Astana’ya kaybetmişti. Kazakistan 20 Ekim 1997’de başkentini Alma Ata’dan Akmola’ya taşımıştı. Başşehir ilân edilen Akmola’nın ismi ise 6 Mayıs 1998 tarihinde Kazakça’da “başkent” anlamına gelen Astana olarak değiştirilmişti. Böylelikle, Kazakistan’ın en büyük şehri olan ve Elma’nın anavatanı olduğu öne sürülen Alma Ata “eski başkent” hâline dönüşmüştü.

Ayrıca, Kazakistan’da 28 yıl devlet başkanlığı yaptıktan sonra görevinden istifa ederek ayrılan Nursultan Nazarbayev’in adı başkente verilerek Kazakistan’ın başkentinin ismi 2019 yılı Mart ayında Nursultan olarak değiştirilmişti.

Ancak, her ne kadar Kazakistan’ın yeni başkentinin ismi Nursultan / Astana olsa da, Alma Ata eski başkent olsa da, insanların Kazakistan’ın başkenti konusundaki ezberi kolay kolay değişemediği görülüyor.

 

Almaata’nın Kazakistan’ın Başkenti Olduğunu Sanan Yazarlar

Kazakistan’ın başkenti konusunda ezberleri 1990’lı yıllarda kalan köşe yazarlarından tespit edebildiklerimizi paylaşalım:

Takvim Gazetesindeki 6 Kasım 2011 tarihli “Afrika’ya yeni elçiler ve Türk Cumhuriyetleri” başlıklı yazısıyla Bülent Erandaç:

"Kazakistan'ın başkenti Almatı'da bir araya gelen Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan arasında Türkiye İş Konseyi (TİK) kurduğu açıklandı."

Hürriyet Gazetesindeki “Nükleer Çar’la İran konuşması” başlıklı 10 Mart 2013 tarihli yazısıyla Tolga Tanış:

 "Bu ay İstanbul’da teknokrat, önümüzdeki ay Kazakistan’ın başkenti Almatı’da politik seviyede yapılacak İran’la nükleer program müzakereleri öncesi, kendisiyle 2013’e ışık tutacak bir sohbet ettik."

Hürriyet Gazetesindeki “Kapı Aralanıyor” başlıklı 15 Temmuz 2010 tarihli yazısıyla Oktay Ekşi:

 "Çünkü Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memedyarov, yarın Kazakistan’ın başkenti Almati’de yapılacak olan Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gayri resmi toplantısı dolayısıyla (...)"

Hürriyet Gazetesindeki “Mükemmel elmanın peşinde” başlıklı 21 Ekim 2016 tarihli yazısıyla Refika Birgül:

 "- Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu ve Kazakistan civarında ortaya çıktığı düşünülüyor. Kazakistan’ın başkenti Almaata, ‘elmanın atası’ndan geliyor."

Yeni Şafak Gazetesindeki 3 Mart 2001 tarihli “Ekonomiyi Amerika düze çıkaracak” başlıklı yazısıyla Can Aksın:

 "Daha bitmedi Amerika Başkanı Bush'un Hazar Havzası Özel Temsilcisi Elizabeth Johns, Kazakistan'ın Başkenti Almatı'da Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ile görüştükten sonra "Kaşagan yataklarından çıkacak petrolün Bakü-Ceyhan boru hattı ile taşınacağı" açıklamasını yapıyor."

Radikal Gazetesindeki “Statükodan memnun olanlar dış hatlarda rekabeti önlüyor” başlıklı 10 Ocak 2012 tarihli yazısıyla Jale Özgentürk:

 "Kazakistan’ın başkenti Almatı’ya ocak içinde başlayacak uçuşlar hakkında ise anlattıkları bir hayli ilginç"

Kıbrıs Gazetesindeki “TÜRKSOY Sanat Günleri Cemaliye Kıyıcı’ya adandı…” başlıklı 4 Ekim 2016 tarihli yazısıyla Ahmet Tolgay:

"Bayan Aleksandra'nın cenazesi, 19 Eylül'de Kazakistan’ın başkenti Almatı’da Devlet Filarmoni salonunda gerçekleştirilen törenden sonra toprağa verildi."

Olay Gazetesindeki 16 Ağustos 2018 tarihli “Çavuşoğlu: Kötü komşu ev sahibi, kötü müttefik de güç sahibi yapar” başlıklı yazısıyla Ahmet Emin Yılmaz:

 "Projenin öyküsü ilginç… Geçen yıl, Kazakistan’ın başkenti Almaata’da yapılan Türk Dünyası Kadın Kurultayı’na Bursa’dan Dilek Durak da katılıyor."

 

Yorumunuzu yazınız...