Abdulkadir Selvi’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Yürürlüğe Girdikten Köşe Yazılarında Konu Edindiği Kabine Değişikliği İddiaları Bir Türlü Gerçekleşmedi

 

16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen Anayasa değişikliği referandumunun ardından “Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi” adlı sisteme geçiş süreci başlamıştı. 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri ile birlikte “Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi” yürürlüğe girmiş oldu.

Türk tipi başkanlık sistemi olarak nitelenen yeni hükûmet sistemi sürecinde 9 Temmuz 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2018/1 sayılı kararname ile kabine ataması yapılmıştı. Bu ilk atama haricinde kabinede sadece 1 değişiklik gerçekleştirilmişti. 28 Mart 2020 tarihinde 2020/108 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevden alınan Mehmet Cahit Turan’ın yerine Adil Karaismailoğlu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak atanmıştı.

 

cumhurbaşkanı kabine kararı
9 Temmuz 2018 tarihli Cumhurbaşkanı kabine kararnamesi

 

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin yürürlüğe girmesinden bu yana geçen yaklaşık 2 yıl içerisinde Cumhurbaşkanlığı kabinesinde sadece 1 kez 1 bakanlıkta değişiklik yapılmış olmasına rağmen, gazete köşelerinde, Ankara kulislerinde kulaktan kulağa fısıltı yoluyla ve sosyal medyada ve elektronik iletişim platformlarında birçok kabine değişikliği iddiası dolaşıma sokuldu. Bu iddiaların da kayda değer sayıda alıcısı oldu. Yeni sistemin 2. yılını doldurduğu bugünlerde kabine ile ilgili anlamlı bir incelemeyi konu edinelim istedik.

Daha önce Malumatfurus.org‘da sosyal medyada yayılan asılsız kabine değişikliği listelerine değinmiştik. Ankara kulislerinde dile getirilen iddialara yönelik açık kaynaklar üzerinden yapabileceğimiz bir şey yok maalesef. Geriye kalan gazete köşeleri ise ihtisas alanımız malumunuz. Bu nedenle bugün, bir köşe yazarının uzun süredir öne sürdüğü ve her defasında asılsız çıkan kabine değişikliği iddialarını ele alacağız.

Konuğumuz, Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi.

Abdulkadir Selvi, AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen ve Ankara kulislerinden aldığı duyumları köşesinde aktarmasıyla tanınan bir isim. Selvi’nin son dönemde eleştiri alan bir özelliği ise Ankara’dan aldığı -bir türlü gerçekleşmeyen- kabine değişikliği duyumlarını sık sık köşesinde aktarması.

Bu eleştirilerin bir örneği, Cem Küçük’ün Türkiye Gazetesindeki “Abdülkadir Selvi’ye göre Başkan Erdoğan bu hafta da kabineyi değiştiriyor(!)” başlıklı yazısında görüldü. Küçük, Selvi’nin tutmayan 5 kabine değişikliği söylemine değinerek “Okuyucuyu aptal yerine koymak için marka değeri bitmiş Hürriyet’te herhâlde yazar olmak gerekiyor. Yoksa bir senede bu kadar yazı yazılır mı? Bir kere kabine değişikliği olacağını yazdın. Baktın olmuyor yazmazsın. Yazıyorsan da dediğin çıksın.” yorumunda bulunmuştu.

5 Haziran 2020 tarihli yazısında kabine değişikliği söylentilerinin kabak tadı vermeye başladığını, gündeme gelmeye çalışan gazetecilerin fantezisine dönüştüğünü söyleyen Selvi, aslında kabine değişikliği söylemini köşesine en çok taşıyan yazar.

Selvi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hayata geçtikten bu yana 35 yazısında kabine değişikliğini konu edinmiş, 11’inde kabine değişikliği beklentilerine genel ifadelerle değinirken 1’inde bu söylentileri aktaranları eleştirmiş, geri kalan 23’ünde kabinede değişiklik olacağını aktarmış. Netice itibarıyla, tüm  bu iddialara rağmen günümüze değin sadece 1 bakanla sınırlı küçük çaplı bir değişiklik yapıldı.

Selvi’nin kabine revizyonuna dair söylemlerindeki hızlı değişimler de dikkat çekici. Örneğin, 19 Haziran 2020 günü kabine değişikliği olmayacak derken, 26 Haziran 2020 günkü yazısında bakanlık sayısının artırılarak bazı bakanların değiştirileceğine değinmişti. 2 Eylül 2019’da 4-6 bakan yenilenecek derken, 9 Eylül 2019 tarihli yazısında değişikliğin 2-3 ay sonra olacağı sinyalini aldığını aktarıp, 10 Eylül günü Binali Yıldırım’ın birinci cumhurbaşkanı olarak kabineye gireceğini iddia etmişti.

Cem Küçük, Abdulkadir Selvi’yi eleştirdiği yazısında “Ha, kabine ne zaman değişir? Bunu kimse bilemez. Başkan Erdoğan’ın kafasında olur bu işler. Kabinenin değişeceğini bir kişi bilir: Özel kalemi Hasan Doğan.  O da kararnameyi Resmî Gazete’de yayınlanması için götürürken yolda öğrenir…” ifadelerini kullanmıştı. Selvi’nin de kabine değişikliği iddialarını aktardığı yazılarında zaman içerisinde bu değişiklik kararının Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlı olduğu vurgusunu giderek artırdığı görülüyor.

 

Cumhurbaşkanlığı Sarayı Forsu

 

Selvi’nin kabine değişikliğine değinen köşe yazılarından ilgili bölümler şu şekilde:

Kabine değişikliği ne oluyor?” (7 Temmuz 2020):

“Meclis Başkanlığı seçiminden sonra gözler kabineye çevrilecek. Ankara kulislerinde kabine değişikliği için iki tarih konuşuluyor.

1- 10 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı hükümetinin 2. yılı dolacağı için bir değişikliğin 10-15 Temmuz arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Bakanlar, milletvekillerinin tabi olduğu özlük haklarına sahip oldukları için 10 Temmuz’da iki yıllarını doldurup emeklilik haklarına sahip olmaları isteniyor.

2- Sonbahara kalır değerlendirmesi de yapılıyor. Eylül-ekim ayı işaret ediliyor.

kabine değişikliği söylentisi

Kabinede önemli değişiklikler geliyor” (26 Haziran 2020):

“Mustafa Şentop’un Meclis Başkanlığı’na devam etmesi kararı verildikten sonra, gözler kabine değişikliğine çevrildi.

Ancak edindiğim bilgilere göre sadece kabine üzerinde değil, bakanlıkların şekli üzerinde de değerlendirme yapılıyor. Bir çalışma da Meclis’teki ihtisas komisyonları için.

1. Bakanlar özlük hakları itibariyle milletvekilleriyle aynı statüye sahip. O nedenle emekliliği hak etmeleri için 2 yıllık sürenin dolması gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı hükümeti 10 Temmuz 2018 tarihinde kurulmuştu. Kabine değişikliğinin 10 Temmuz tarihi dikkate alınarak yapılması bekleniyor.

2. Cumhurbaşkanlığı kabinesi 1 cumhurbaşkanı yardımcısı ve 16 bakandan oluşmuştu. Yeni düzenlemede cumhurbaşkanı yardımcısı sayısının 2’ye, bakanlık sayısının ise 19’a çıkarılması üzerinde duruluyor. Bir-iki bakan arasında değişim yapılacağı konuşuluyor. Ama ben bu konuda bir bilgi edinemedim.”

kabine değişikliği iddiası

Kabine değişikliğine 2 yıl engeli” (23 Haziran 2020):

“O nedenle 2 yıl şartı tam anlaşılmayınca milletvekili, “Bakanlar, özlük hakları açısından milletvekilleriyle aynı hükümlere tabi. Milletvekillerinin emekli olmak için 2 yılı doldurmaları gerekiyor. Kabine üyeleri de bakan olarak emekli olabilmek için görevlerinde 2 yılı tamamlamaları şart” dedi. Tabii bir bakanın değişmesi gerekiyorsa Tayyip Bey’in “Bekleyelim, 2 yılı doldursun. Emekliliğe hak kazansın, öyle değiştirelim” diye düşüneceğini zannetmiyorum. Ulaştırma Bakanlığı’nda değişiklik ihtiyacı duydu, bir gece yarısı değişiklik yaptı.

Elbette ki bu görevler emekli aylığı için yapılmaz, elbette ki Cumhurbaşkanı kabineyi değiştirecekse 2 yıl dolsun da emekliliğe hak kazansınlar diye beklemez.

Başkanlık kabinesi 10 Temmuz 2018’de kurulduğu için 2 yıllık sürenin dolmasına şunun şurasında 17 gün kaldı. Tabii bu iş takvim meselesi değil, tercih meselesi. Hem takvim yaklaşıyor, hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara dışına çıktı. Bu durumda bakanlık beklentisi içinde olanları yine bir heyecan bastı.

 

Şentop Meclis Başkanı peki kabine değişecek mi?” (19 Haziran 2020):

“Meclis Başkanlığı konusu netleşti. Peki ona bağlantılı olarak kabine değişikliği olacak mı? Güvenilir kaynaklardan edindiğim bilgiye göre bu aşamada Bakanlar Kurulu değişikliği düşünülmüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine değişikliği için şu aşamada bir ihtiyaç görmediği söyleniyor. Yani bir süre daha Bakanlar Kurulu değişmeyecek. Ne zaman olacağına ise Erdoğan karar verecek.”

abdulkadir selvi kabine değişikliği

Erdoğan ile Bahçeli’nin kritik görüşmesi” (18 Haziran 2020):

“Aslında bunda çok şaşılacak bir durum yok. Meclis Başkanlığı seçimiyle ilgili süreç başlayacak. Onunla bağlantılı olarak kabine değişikliği söylentileri devam ediyor. Bu süreçte iki lider görüşünce beklenti eşiği yükseldi. “Meclis Başkanı kim olacak, kabine değişirse hangi bakan gidip hangisi kalacak” gibi soruların cevabı arandı.”

 

Kabine değişikliği heyecanı” (11 Haziran 2020):

“Ben de şaşırdım. Ancak ne zaman ki Meclis’te iktidar kulisini dolaştım, kulağıma kabine söylentileri çalındı…

Erdoğan’ın Meclis Başkanlığı ve kabine değişikliğini eşzamanlı olarak yapacağını tahmin ediyorlar.

Kabine değişikliğine gelince, Cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısının arttırılacağı ve değişimin sınırlı tutulacağı dışında bir bilgi yok. İsim isim hangi bakanların değişeceğini Erdoğan dışında kimse bilmiyor.

Ha bu arada, Erdoğan Ankara’ya döner, Meclis Başkanlığı seçimi yapılır ama kabineye dokunmazsa hayal kırıklığına uğrayan az olmaz. Ama sürpriz olmamalı.

bakanlık değişikliği iddiası

Ayasofya’nın ibadete açılması gündemde” (5 Haziran 2020):

“Kabine değişikliği söylentileri artık kabak tadı vermeye başladı. Gündeme gelmek isteyen gazetecilerin fantezisine dönüştü. Ama bu ihtimal tamamen ortadan kalktı mı? Hayır. Bunun zamanını ve şeklini sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan belirleyecek. Korsan listeler oluşturanlar değil.”

 

Erken seçim ve kabine” (2 Ocak 2020):

“2020 yılında en çok konuşacağımız başlıklardan birini erken seçim tartışmaları oluşturacaksa, ikinci sırada da kabine değişikliğinin geleceği kesin.

Hatta Ankara kulislerinde bütçe Meclis’ten geçtikten sonra Bakanlar Kurulu’nda değişiklik olacağı beklentisi hâkimdi. İstanbul seçimlerinin hemen ardından kabine değişikliği yönünde güçlü bir istek oluşmuştu. Ancak süreç içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değişiklik yapmayacağı anlaşıldı. Erdoğan, kabine değişikliği baskılarına karşı direndi. Lider olarak dayatmalarla iş yapmayacağını, kendi belirlediği zamanda değişiklik yapılacağını göstermiş oldu. Erdoğan, kabine değişikliği dalgasını püskürtünce beklentiler azaldı. Neredeyse bir süredir hiç konuşulmuyor. AK Parti kongre sürecine girdiği için parti yönetimindeki ve kabinedeki değişiklik beklentisi kongre sonrasına ertelendi.

bakan değişikliği iddiası

Milletvekilleriyle toplantılar yapılacak” (13 Aralık 2019):

“Bütçeden sonra kabine değişikliğinin olma ihtimali zayıf görünüyor ama yeni partilerin kuruluşuyla birlikte milletvekilleri daha kıymetli hale geldi.”

 

Siyaseti şekillendiren üç hamle” (28 Kasım 2019):

“KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ NE OLDU?

Seçimlerden sonra parti yönetimi ve kabinede değişiklik beklentisi vardı. Kongre sürecinin başlamasıyla birlikte parti yönetiminde bir değişiklik olmayacağı anlaşıldı. Erdoğan, yeni yönetimi kongre ile belirlemeyi tercih etti. Kabine değişikliğiyle ilgili beklentiler ise hız kesti. Zaten bütçe görüşmeleri nedeniyle bu yıl içinde bir değişiklik beklenmiyor. Ayrıca öyle bir hava da yok. “Kabine değişikliği de kongreden sonraya mı kaldı?” diye sorulmaya başlandı.

bakan değişikliği söylentisi

Kabine değişikliğinde son durum ve Suriye’ye operasyonun iki hedefi” (8 Ekim 2019):

“Kızılcahamam kampından sonra AK Parti milletvekillerinde kabine değişikliği beklentisi azaldı. Ama tamamen ortadan kalkmadı. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zamanlaması tamamen kendine ait bir dönemde bir bakanlar kurulu değişikliği yapması bekleniyor. Erdoğan en son 1 Ekim günü Meclis’teki resepsiyonda “Şu an için böyle bir şey yok” demişti. Aralık ayında Meclis’te bakanlıkların bütçesi görüşüleceği için kabine değişikliğinin ocak ayında yapılabileceği söyleniyor.”

 

Kabine değişikliğinde yeni takvim ve Cumhurbaşkanlığı dengesi” (30 Eylül 2019):

“KABİNE DEĞİŞİMİ NE ZAMAN?

9- Yerel seçimlerde ortaya çıkan tablo ve tekrarlanan İstanbul seçimleri, AK Parti’nin işinin giderek güçleştiğini ortaya koydu. “Seçimlerden çıkan mesajı aldık, kucaklayıcı olacağız” diyen Erdoğan’ın yapılacak olan AK Parti kampında vereceği mesajlar, yeni sürece ilişkin önemli ipuçları taşıyacak. Uçağın burnu tekrar büyümeye dönük mü olacak, yoksa mevcut konumunu sürdürmesi mi tercih edilecek? Buna Cumhurbaşkanı Erdoğan karar verecek.

Ha bu arada, kabine değişikliği için “Ya ekim ayında olur ya da ocak ayına kalır” deniliyor. Ekim ayında olacağına dair belirtiler sezilmiyor ama “Neden ocak ayı?” derseniz, aralık ayında bakanlar Meclis’te bütçelerini savunacaklar ya, ocak takvimi oradan çıkıyor. Yoksa Erdoğan’dan gelen bir işaret yok.”

kabine değişikliği iddiası

Erdoğan radikal değişiklikler yapacak mı?” (22 Ağustos 2019):

“Şimdi cevabı aranan esas soru şu: Erdoğan radikal değişikliklere mi gidecek, yoksa küçük revizyonlarla mı yetinecek? Erdoğan tatildeyken AK Partililerin kafasını en çok meşgul eden soru buydu. Erdoğan tatilde ailesiyle birlikte olduğu için henüz parti yöneticileri de bir sinyal alabilmiş değil. AK Parti çevrelerinde iki tez var:

1- Reis radikal değişiklikler yapacak.

2- Cumhurbaşkanı ince ayarla yetinecek.

Değişim denilince hemen akla kabine değişikliği geliyor. Hatta daha çok, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak değişecek mi değişmeyecek mi sorusu etrafında toplanıyor.

 

Erdoğan’a tuzak kurulmak isteniyor” (2 Temmuz 2019):

“Gözler kabine değişikliğine çevrildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dışarıdan dayatmayla kabine değişikliği olmaz” demişti. Erdoğan’ın dışarıdan dayatma olduğu sürece, kabine değişikliği yapacaksa da yapmadığı biliniyor.

Erdoğan’ın temmuz sonu itibarıyla kabine ve parti yönetiminde değişikliğe gidebileceği konuşuluyor.

kabine revizyonu iddiası

Kabineden önce Erdoğan’ın siyaset tarzı değişiyor” (18 Eylül 2019):

Kabine değişikliğiyle ilgili beklentilerin dozu düştü. Erdoğan ile Bahçeli’nin 24 saat arayla yaptıkları açıklamalar etkili oldu. Erdoğan, “Kabine değişikliğiyle alakalı ihtiyacımız olduğu anda bu tür bir şey yaparız. Sipariş üzerine böyle bir şey yapmayız” dedi. Bahçeli ise “Ne yapacağız, her gün bakan mı değiştireceğiz? Onun için kararlı olmak lazım” diye konuştu.

Bu açıklamalar üzerine değişiklik beklentisinin ateşi düştü. Bir bakan, “Bu işleri bilen birisinin bana söylediğine göre kabine değişikliği 2-3 ay sonra” demişti.

Kabine değişikliğinde en önemli nokta, Erdoğan’ın yapacağı tercih olacak. Köklü bir değişikliğe mi gidecek, yoksa aksayan birkaç bakanın değişmesiyle mi yetinecek. Bu tercih yapılana kadar kabine değişikliği gerçekleşmeyeceği anlaşılıyor. Ancak uzun olmayan bir süre içinde Bakanlar Kurulu’nda bir değişiklik olması bekleniyor. İlk başlarda birkaç bakanın değişikliğiyle yetinilecek diye bir kanaat vardı. Ancak bu değişiyor. İbre köklü bir değişikliğe doğru dönüyor. Elbette ki onun kendi içinde dengeleri var. Sanıyorum Cumhurbaşkanı Erdoğan onu hazırlıyor. O denklem kurulana kadar değişikliğin yapılması beklenmiyor. Etkili bir bakan, Cumhurbaşkanı’nın sadece kabinedeki işleyişi düşünerek karar vermeyeceğini, aynı zamanda değişikliğin siyasi yönüne bakacağını söyledi. Hatta siyasi etkisinin daha önemli olabileceğinin altını çizdi. Bu arada Binali Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı Yardımcılığı neredeyse kabullenildi. Yıldırım’ın, yatırımlardan sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağı söyleniyor. Siyasette bazı şeyler semboller üzerinden okunuyor. Kısa bir süre önce Cumhurbaşkanlığı’na Almanya’dan 4 adet Mercedes alındı. Bu araçların zırhlı olduğu söyleniyor. Kulislerde, “Yeni kabinede 4 başkan yardımcısı olacak zırhlı Mercedes’ler 4 başkan yardımcısı için alındı” şeklinde değerlendirmeler yapılıyor.

Kabine değişikliğinin kısa sürede olmayacağı anlaşıldı ama AK Parti’deki değişiklikle ilgili beklenti sürüyor. Bugün MKYK toplantısı var. Değişiklik beklentisi var ama çok güçlü değil. İlk başlarda 5-6 genel başkan yardımcısının değişebileceği konuşuluyordu. Ama kabine değişikliği ile yakın tarihlerde yapıldığı için partideki beklentinin de dozu düştü.”

 

Yeni partiler ne zaman kurulacak, Erdoğan’ın hamlesi ne olacak?” (11 Eylül 2019):

“Erdoğan’ın parti yönetiminde ve kabinede yapacağı değişiklikler ile rotayı tekrar AK Parti’yi AK Parti yapan değerlere çevirmesi bir anda her şeyi değiştirebilir.”

 

Bakan sayısı artıyor mu, yeni partilerde ne oluyor?” (10 Eylül 2019):

Binali Yıldırım’ın birinci cumhurbaşkanı yardımcısı olarak kabineye gireceği söyleniyor.

 

Kabine değişikliği ne zaman?” (9 Eylül 2019):

“5 Eylül Perşembe gününü cumaya bağlayan gece siyasi kulisler kabine değişikliği ile çalkalandı. Ankara ile İstanbul arasında yoğun bir telefon trafiği yaşandı. Bakan olması muhtemel isimlerin telefonları susmadı. Bakanlık potansiyeli olan isimlerden “Biliyorsun kaynağım sağlamdır, kabinedesin” diye arananlar oldu.

Bu kez kabine değişikliği söylentisinin çıkmasına iki şey sebep oldu.

Sanıyorum bu denklemler yerine oturana kadar kabine değişikliği yapılmayacak.

Kabine değişikliği sorulduğunda Erdoğan, “Böyle bir şey yapılması gerekiyorsa biz yaparız, siparişle bu işler olmaz” demişti. Erdoğan, kabine değişikliğiyle ilgili haberlerin mürekkebi kurumadan bakanlarını değiştiren bir lider değil. Hatta yazılıp konuştuğu zaman değiştirecekse de değiştirmiyor. Zamanlamasını ve çerçevesini kendisinin belirlediği zamanlarda yapıyor. Bu kez de öyle olacak gibi. Perşembe gecesi yaşadığımız hareketliliği paylaştığım bir parti yöneticisi, “Bu işleri bilen birisinin bana söylediğine göre kabine değişikliği 2-3 ay sonra” dedi.

 

AK Parti kulisleri hareketli” (5 Eylül 2019):

AK Parti’de ilgi kabine ve partideki değişikliğine odaklanmış durumda ama bir ara Meclis Başkanlığı konusunda da bir söylenti dolaştı, Mustafa Şentop’un istifa ederek yerine Binali Yıldırım’ın tekrar Meclis Başkanı olması yönünde.”

 

Erdoğan radikal değişiklikleri de değerlendiriyormuş” (2 Eylül 2019):

“Erdoğan’ın tatilde partide ve kabinedeki değişiklik üzerine kafa yorduğu söyleniyor.

Erdoğan’ın değişim konusunda bir tercih yapma aşamasında olduğu söyleniyor.

1- Köklü bir değişiklik yapacak? Kamuoyunu heyecanlandıracak ve kapsamlı bir değişikliğe imza atacak.

2- Partide ve kabinede bazı değişiklikleri yapmakla yetinecek. Partide 6 genel başkan yardımcısının değişmesi, 4-6 bakanın yenilenmesi gibi değişikliklerle yetinecek.

 

Bayramdan sonra siyaset zamanı” (5 Ağustos 2019):

Eylülde parti yönetiminde ve kabinede değişiklikler bekleniyor. Peki bir erken seçim olur mu?”

 

Erdoğan ile Bahçeli ne konuştular?” (1 Ağustos 2019):

“Ankara kulislerini hareketlendiren Kasım ayında erken seçim ya da kabine değişikliğine gelince, AK Parti ve MHP cephesi ortak bir dil kullandı. “İki liderin gündeminde erken seçim yok” dediler. Ama kabine değişikliğine ilişkin bir bilgi edinemedim.”

 

Siyasette yeni oyun planı” (31 Temmuz 2019):

“Erdoğan’ın tatilde kabine değişikliğine çalıştığı beklentisi nedeniyle 48 saat sürecince müthiş bir trafik yürüdü. Bakanlık beklentisi içinde olanların sık sık cep telefonlarını kontrol edip haber beklediklerini ifade edeyim. Kabine değişikliği söylentisi ile Ankara’yı terk etmeyenler, umutları azalınca yavaş yavaş tatil programlarına dönmeye başladı.”

 

Yeni dönemde plan farklı” (24 Temmuz 2019):

ANKARA kabine değişikliğine odaklandı.”

 

Yeni dönemin siyasi kodları” (22 Temmuz 2019):

“PARTİDE VE KABİNEDE DEĞİŞİM

Bu kez de öyle oldu. Erdoğan’ın genel başkan yardımcılıklarında ve kabinede değişikliğe gitmesi bekleniyor.

Erdoğan’ın yurt gezilerinden sonra hem parti yönetiminde hem de kabinede mini bir revizyon bekleniyor.”

 

Erdoğan’ın yeni dönem stratejisi” (8 Temmuz 2019):

“AK Parti’nin önünde dört önemli gündem maddesi duruyor.

4- Kabinede ve parti yönetiminde değişiklik.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ SORULUYOR

Milletvekilleriyle şimdiye kadar yaptığı iki toplantıda da Erdoğan’a kabine değişikliği soruluyor. Cumhurbaşkanı, kabine değişikliğinin gündemde tutulmasına tepki gösteriyor. Çok net bir şekilde “Kabine değişikliği yok” diyor. “Kabine değişikliğini CHP köpürtüyor. Siz de gündeme getirmeyin” diye konuşuyor. Erdoğan 23 Haziran seçimlerinin ardından kabine değişikliği sorulduğunda “Birilerinin siparişi üzerine kabine değişikliğine hiçbir zaman gitmem. Böyle bir âdetim yok” demişti. O sözün devamı vardı. Erdoğan, “Medya veya birileri istedi diye eğer kabine değişikliği yoluna gidecek olursak, bu ülkede istikrar diye bir şey kalmaz” diye uyarmıştı. Erdoğan, benzer bir değerlendirmeyi milletvekilleriyle olan toplantıda yapınca “Medya yazdığı ve muhalefet gündemde tuttuğu sürece kabine değişikliği yapmayacak. Çünkü Erdoğan bunu kendisine bir dayatma olarak görüyor. Bunu yaparsa yarın başka gündem dayatmalarının geleceğini düşünüyor” diye bir kanaat oluşuyor. Yanlış bir teşhis değil. Çünkü Erdoğan zamanını ve şartlarını kendi belirlediği zaman değişikliğe gidiyor.”

 

Mesaj alındı mı?” (25 Haziran 2019):

“Olay sadece AK Parti yönetiminde ve kabinede yapılacak bir takım değişikliklerle geçiştirilebilecek gibi gözükmüyor. Erdoğan’ın temel politikalarda köklü değişimleri gerçekleştirmesi bekleniyor.”

 

CHP’nin stratejisi ve kabine değişikliği söylentileri” (16 Mayıs 2019):

“KABİNE DEĞİŞECEK Mİ?

Bu arada siyasi kulislerde iki şey daha, çok konuşulmaya başlandı.

1- Kabine değişikliği.

2- Abdullah Gül-Ali Babacan partisinin kuruluş çalışmalarının hızlandırıldığı. Buna bir de Ahmet Davutoğlu cephesinde sürdürülen çalışmaları eklemek lazım.”

kabine değişikliği iddiaları

YSK kararı ne olacak, kabine değişecek mi?” (30 Nisan 2019):

“GÖZLER KABİNEDE

Peki kabine? Erdoğan, MKYK toplantısında kabineden memnun olduğunu söylemişti. Kabinede değişim beklentisi yüksek değil. Olursa da küçük çaplı bir değişim sürpriz olmamalı. Ama ekonomi, dış politika, milli savunma gibi temel alanlarda değişim beklenmiyor.

Partide ve kabinedeki değişim için en erken bayram sonrasını beklemek gerekiyor.

 

YSK’daki son durum ve Erdoğan’ın mesajları” (29 Nisan 2019):

“Ancak kabinede ve parti yönetiminde nasıl bir değişim olacak, bu değişim yönetim tarzını ve siyaset dilini de kapsayacak mı, izleyip görmekte yarar var.”

 

Meclis’ten özel kulisler” (24 Nisan 2019):

“Ha bir de iktidar kulisindeki kabine değişecek mi merakı… Yeni sistemde milletvekilleri bakan olamıyor ama seçimlerden sonra parti yönetiminde ve kabinede değişiklik olacak mı beklentisi de devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MKYK toplantısında kabineye verdiği güçlü destekten sonra kabinede değişiklik beklentisi azaldı. En azından birkaç ay içinde değişiklik olmaz deniliyor.

Hani çocuktan al haberi derler ya, öyle oldu. 23 Nisan cumhurbaşkanına kabine değişikliği soruldu. Çocuk cumhurbaşkanı, “Zaten yeni kabinem burada” dedi. Ama ilginç olanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gülerek araya girip “Sanki benim söyleyeceklerimi söyledi yahu” demesiydi. Akşamki Meclis resepsiyonunda da gündem YSK ve Kabine değişikliğiydi. Kabine değişikliğini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sorduk. Çok net bir yanıt verdi, “Birileri istedi diye yaparsak istikrar kalmaz” dedi.

Hani bir dönemler AK Parti’nin bir sloganı vardı ya onu hatırladım. Erdoğan kabineye, “Durmak yok yola devam” dedi.”

 

İstanbul için YSK’dan ne bekleniyor?” (15 Nisan 2019):

“Bir kısmı Erdoğan’ın bu sözlerden sonra kabineyi değiştirmeyeceğini söylüyor. Farklı düşünenler ise Erdoğan’ın beklentilere göre değil, zamanlamasını kendi yaptığı bir sürede hem kabine hem parti yönetiminde değişikliğe gideceği görüşünü savunuyor.

İlk sinyaller, Erdoğan’ın kadrolarda değişikliğe gidip cumhur ittifakının ruhuna uygun politik çizgiyi koruyacağı yönünde.”

 

YSK tekrar seçim mi diyecek yoksa devam mı?” (11 Nisan 2019):

“Bu arada Erdoğan’ın seçimlerden sonra parti yönetiminde ve kabinede köklü bir değişiklik beklentisi vardı. Ancak değişim için İstanbul seçimlerinin netleşmesi gerekiyor.”

 

AK Parti’nin İstanbul stratejisi iki ayaklı” (9 Nisan 2019):

“Erdoğan’ın kabinede ve parti yönetiminde değişiklik yapmak için İstanbul seçimlerinin netleşmesini beklediği ifade ediliyor. Beklenti Erdoğan’ın önemli oranda bir değişikliğe gideceği yönünde.”

 

Önce başkanlar sonra bakanlar” (21 Kasım 2018):

“KABİNEDE DEĞİŞİM

Ama yerel seçimlerden sonra Erdoğan benzer bir cümleyi kabine üyeleri için kurarsa şaşırmayın. Çünkü yerel seçimlerden sonra küçük çaplı bir kabine değişikliği konuşuluyor.”

 

24 Haziran 2018 Genel Seçimleri öncesinde Abdulkadir Selvi, 3 köşe yazısında erken seçimin söz konusu olmadığını belirterek ters köşe olmuştu.

 

 

Yorumunuzu yazınız...