Kâbe’nin Üzerinde Kuş ya da Uçakların Uçamadığı İddiası Doğru Değil

Müslümanların kıblesi olan Kâbe’nin üzerinde kuşların uçamadığı iddiası asılsızdır. Kuşların Kâbe üzerinde uçtuğu, Kâbe’nin üzerine indiği hatta Kâbe’nin üzerine pislediği vakidir.

Kâbe üzerinde böyle bir manyetik alanın varlığına dair bir bulgu yoktur. Hakikat yerine hurafelere sarılmış İslami hassasiyete sahip internet siteleri ve profiller dışında bu tip iddiaları aktaran bir kaynak bulunmamaktadır. Kâbe üzerinde uçarken bu alan nedeniyle düşen bir uçağa dair bilgi yoktur. Kâbe’nin tam üzerinde uçurulan droneların kaydettiği görüntüler, iddia edilen bir manyetik alanın varlığı konusundaki şüpheleri kuvvetlendirmektedir.

Yanlış İddia

 

Başlangıç notu: Kâbe üzerinden kuşların ya da uçakların uçuyor olması, kıblenin kutsallığına bir halel getirmez. İnsanların hepsinin kolayca şahit olabileceği böylesi mucizeler aramak, metafizik öğelerle İslâmın büyüklüğünü aktarmaya çalışmak beyhude bir çabadır. Kâbe’nin bilinmeyen gizemleri şeklinde aslı astarı olmayan hurafelerle İslâmın kudsiyeti savunulamaz.

Müslümanlar için kutsal bir yapı olan Suudi Arabistan’ın Mekke şehrindeki Kâbe’nin üzerinde kuş ve uçakların uçamadığı iddiası, zahirde mucizeler arayanları tatmin etmeyecek olsa da, gerçeği yansıtmamaktadır. Bu iddiayı; Kâbe’nin üzerinden kuşların (1) ve uçakların (2) uçamayacağı şeklinde 2 parçaya ayırarak incelemek gerekli.

 

Kâbe Üzerinde Kuşlar Uçamaz Mı?

Kuşlar Kâbe’nin üzerinde uçar, Kâbe’ye konar, hatta pisler.

Kâbe üzerinden kuşların uçmasının Kâbe’nin etrafındaki manevi nur nedeniyle mümkün olamadığını, kuşların uçuşunun ancak ve ancak Allah’ın izni doğrultusunda gerçekleşebileceğini iddia eden mantık, iddiasını Kâbe’yi hac ya da umre için ziyaret eden hacıların ve umrecilerin söylemlerine dayandırıyor.

Ancak, Müslümanların kıblesi olan Kâbe’nin üzerinde kuşların uçamadığı iddiası asılsızdır. Kuşların Kâbe üzerinde uçtuğu, Kâbe’nin üzerine indiği hatta Kâbe’nin üzerine (afedersiniz ama) pislediği vakidir.

Kâbe üzerinde gezinen kuşlara dair bir fotoğraf:

 

 

Kâbe üzerinden kuşları uçarken gösteren bir video (videodaki ses, “bazılarının Kâbe’nin üzerinden kuşların uçamayacağını iddia ettiğini; halbuki gözleriyle kuşların Kâbe’nin üzerinden uçtuğuna şahitlik ettiğini” belirtmektedir:

 

 

Kâbe üzerine  güvercinlerin konduğu Mekke’den canlı yayın yapan TV kanallarının görüntülerinde de görülmüştür.

 

 

Kâbe üzerindeki güvercinlere dair video kaydı ise şu şekilde:

 

 

Kâbe’ye konan kuşlara ilişkin (düşük çözünürlüklü) bir video daha:

 

 

Kâbe üzerine pisleyen kuş:

 

 

Kâbe’nin örtüsünün temizliğinin yapıldığı aşağıdaki video izlendiğinde, Kâbe’nin üst bölgesindeki kuş pisliklerinin yer aldığı görülmektedir.

 

https://www.youtube.com/watch?v=euX6WBi23iU

 

İlginçtir, “Kâbe’nin Üzerinden Neden Uçak Veya Kuş Uçamaz?” başlığıyla Youtube’e koyulan videolarda da Kâbe’nin üzerinden kuşların uçtuğu görülebiliyor (Bkz: 58. saniye)

 

 

Elbette bu hususa değinirken, Ebabil kuşlarının Hz. Peygamberin doğumundan önce Ebrehe’nin ordusuna karşı korumasını Mecid Mecidi’nin yönetmenliğini üstlendiği Hz. Muhammed: Allah’ın Elçisi adlı filmdeki sahneyle anmamak olmaz:

 

https://youtu.be/qQRG354TgNc?t=231

 

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. İsmail Hakkı Ünal‘ın yorumuyla bu bölümü noktalayalım: “Dinde böyle bir şeyin yeri yok. Halk arasında var. Kuş uçar, uçak uçar. Kuşların ne suçu var. Kuşa gelene kadar kutsallığını zedelemişler, onlara itibar etmemek lazım.

 

Kâbe Üzerinde Uçaklar Uçamaz Mı?

İddiaya göre Kâbe’nin üzerinden uçaklar uçamıyor, çünkü eğer uçaklar Kâbe üzerinden uçarsalar Kâbe’nin üzerindeki özel manyetik alan nedeniyle düşeceklerdir.

Kabe’nin üzerinden uçakların uçamadığına ilişkin kanıt ya da destekleyici bilgi olarak;

  • ismi dahi aktarılmayan Suudi Arabistan Hava Yollarında görev yapan bir pilot
  • böyle bir söyleminin olup olmadığı tespit edilemeyen Profesör İbrahim Ahmad Maqary
  • kim tarafından yapıldığı belli olmayan “son dönemde” yapılan araştırmalar

gösterilmektedir.

Bilimsellikten ve inandırıcılıktan yoksun bu iddialara göre Mekke’de bir havaalanının olmamasının sebebi kaynak yokluğu ya da Suudi yetkililerin izin vermemesi değil, Kâbe’nin dünyanın manyetik ve yerçekimsel merkezinde yer alması, uçakların Kâbe üzerinden uçmaları halinde bu manyetik alan nedeniyle düşecek olmalarıdır.

Kâbe üzerinde böyle bir manyetik alanın varlığına dair bir bulgu yoktur. Hakikat yerine hurafelere sarılmış İslami hassasiyete sahip internet siteleri ve profilleri dışında bu tip beyhude iddiaları destekleyen kimse bulunmamaktadır. Ayrıca, Kâbe üzerinde uçarken bu alan nedeniyle düşen bir uçağa dair bilgi yoktur.

Kâbe’nin tam üzerinde uçurulan droneların kaydettiği görüntüler, iddia edilen bir manyetik alanın varlığı konusundaki şüpheleri kuvvetlendirmektedir.

 

 

 

Hac döneminde ve Ramazan ayında Kâbe’nin çevresinde güvenlik amaçlı helikopterlerin uçuş yaptığı bilinmektedir. Kâbe üzerinde ya da etrafında iddia edildiği gibi bir manyetik alanın bulunuyor olması halinde ne drone ne de helikopterlerin uçuş yapamıyor olması gerekirdi.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi Bölümü Uzay Bilimleri Başkanı Prof. Ethem Derman Kâbe üzerindeki manyetik alan iddialarına ilişkin şu yorumda bulunuyor “dünyanın manyetik alanı geneldir. Bölgesel manyetik alan olmaz. Kâbe’de lokal olarak manyetik alan yok.”

Kâbe üzerinden uçakların uçamıyor olmasının aslında basit bir sebebi olabilir: Suudi Arabistanlı yetkililerin Mekke şehrini uçuşa yasak bölge ilân etmiş olması.

 

İlaveten, Brezilyalı pilot Amaolu’nun Mekke üzerinden uçarken Kelime-i Şehadet getirerek İslamiyetle müşerref olduğu ana ilişkin video, basılı ve görsel medyaya konu olmuştu. Ancak vurgulamak gerekir ki, Amaolu’nun tam adı, hangi havayolunda çalıştığı, uçuşu gerçekten Mekke üzerinden gerçekleştirip gerçekleştirilmediği, kaydın ne zaman yapıldığı yönünde teyit edici bilgi bulunmamaktadır.

 

Kâbe’nin Üzerinde Kuş ve Uçak Uçamadığı İddiasına Kananlardan Örnekler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, eksik gözlemiyle genelleme yaparak hataya düşmüş:

"18 yaşında Kâbe'ye gittim. Bu konu o zaman da vardı. Sonra bir sabah namazı sırasında, Kâbe'nin önünde bağdaş kurup gözlemledim. Kuşlar Kabe'nin üzerinden uçmuyordu. Yanından kenarından güvercinler geçiyor. Çünkü, namaz vakti, bir yerlere ekmek kırıntısı bırakılıyor. Onları alıyorlar, ama üstünden uçmadı."

Esra Uzun, Asuman Şahin, Emine Songur’un “Muhabbet Bağından Goncalar” adlı kitabında bu safsataya yer verilmiştir.

Ömer Örtlek’in Yeni Asya Gazetesindeki “Bediüzzaman’ın manevi şahsiyeti geniş bir dairede tezahür etti” başlıklı 3 Temmuz 2018 tarihli yazısında Kâbe’nin üzerinden kuşların uçmayacağı iddiasını duyduğunu belirtmiş, iddianın gerçeğini aktarmamış:

"Önceden Kâbe’nin üzerinden kuş uçmaz, kuşlar etrafından dönerek tavaf ederler diye duymuştum."

Airkule.com’daki “Mitoloji ve Efsanelerdeki Sıradışı Kuşlar” başlıklı 14 Şubat 2017 tarihli yazısıyla Osman Gazi Baykal, sadece bu yazıda aktardığımız asılsız inancı aktarmış, gerçeği belirtmemiş: ”

"Müslümanlıkta peygambere olan saygısından ötürü Kâbe’nin üzerinden uçmadığına inanılır."

 

Hakikatin hurafeye ya da yalana ihtiyacı yoktur!

 

Kabenin Üzerinde Kuş

2 Yorumlar

  1. Pingback: Neil Armstrong'un Ayda Ezan Sesini Duyduğu ve Müslüman Olduğu Şehir Efsanesi Hâlâ Varlığını Koruyor - Malumatfuruş

  2. Hocam
    Ley hatlari denilen hatlardan bahsediliyor ayrica yüksek frekansli dalgalarin kabenin bulundugu yerden yayildigi söyleniyor. Bu konuda ne düsünüyorsunuz?

Yorumunuzu yazınız...