Japonya’da Covid-19 Pandemisine Karşı Aşı, Maske ve Sokağa Çıkma Yasağı Gibi Uygulamaların Bulunmadığı İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Bilim inkârcılarının son zamanlarda sıkça Japonya’da aşılama, maske yasağı, sokağa çıkma kısıtlaması gibi uygulamaların olmadığını öne sürdüklerini görmekteyiz. Bu yazımızda bu iddiaların gerçekliğini inceleyeceğiz.

Bahsedilen iddiaların yer aldığı bazı sosyal medya paylaşımlarına bakacak olursak:

– Japonya Nüfus: 126 milyon

– Aşılama Yok

– Maske Yasağı Yok

– Sokağa Çıkma Yasağı Yok Kısıtlama Yok

Günlük 5000 Vaka

 

– Türkiye Nüfus: 83 Milyon

– Aşılama Var

– Maske Yasağı Var

– Haftasonları, Haftaiçleri Sokağa Çıkma Yasağı Var Kısıtlama Var

Günlük 63.000 Vaka

 

 

 

 

 

İddianın gerçeği yansıtmadığını başlıklar halinde inceleyerek ortaya koyalım…

 

Aşılama

Aşılamanın 17 Şubat tarihinde başladığı Japonya’da, Pfizer-BionTech aşısı uygulanmaktadır ve bugüne kadar 2.5 milyondan fazla insanın aşılandığı bilinmektedir. Dolayısıyla paylaşımlarda yer alan “Japonya’da aşı yapılmadığı” iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Aşılamaya sağlık çalışanları ve 65 yaş üzeri kimseler ile başlanan ülkede, Eylül 2021 tarihi itibarıyla 16 yaş ve üzeri tüm vatandaşların aşılanmış olması planlanmaktadır. Dolayısıyla süreç içerisinde birtakım aksaklıklar yaşansa da ülkede aşılama çalışmaları devam etmektedir.

 

Maske Kullanımı

Japon Hükûmeti, bazı durumlar ve mekânlar haricinde maske kullanımını zorunlu tutmamıştır; ancak bu, ülkede maske kullanılmadığı anlamına gelmemektedir. Hatta Japonya, %86’lık bir oran ile en fazla maske kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Ülkede maske kullanımının zorunlu olmamasının nedeni, insanların maskeleri bir zorunluluğa gerek duymadan kullanmasından kaynaklanmaktadır. Öyle ki, Uzak Doğu ülkelerinde yaşayan kimselerin, pandemi öncesi dönemde dahi maske kullanım oranlarının oldukça yüksek olduğu bilinmektedir. Bu maske kullanma alışkanlığı da herhangi bir zorunluluk getirilmesine gerek bırakmamaktadır ve hiç şüphesiz koronavirüsün yayılımını önemli ölçüde engellemektedir.

Toplu ulaşım araçlarının kullanımı gibi riskin fazla olduğu bazı durumlarda ise maske kullanımı zorunlu tutulmuştur. Ayrıca Japon Hükûmeti, maskenin hastalığın yayılmasını engellediğini halka çeşitli yollar ile açıklayarak maske kullanımını teşvik etmektedir.

 

Sokağa Çıkma Yasağı ve Kısıtlamalar

Japonya’da yöneticiler, olağanüstü hâl ilan etme yetkisine sahiptir; ancak insanlar buna uymadığı takdirde, yasalar gereği herhangi bir cezai işlem yapılamamaktadır. Buna rağmen yöneticilerin mağazaları kapatma ve evde kalma gibi kısıtlamaları kapsayan bu olağanüstü hâl ilanlarına, halk tarafından genellikle uyulmakta ve hareketlilik azalmaktadır.

Bu zamana kadar ülkenin farklı bölgelerinde, vaka sayılarına göre barlar, restoranlar ve sinemaların akşam 20.00’da kapatılması gibi çeşitli kısıtlamalar uygulanmıştır.

Vaka sayılarının artması ile beraber, ülkedeki en büyük şehirlerden olan Tokyo ve Osaka’da önümüzdeki pazar günü (25 Nisan 2021) başlayıp 11 Mayıs 2021 tarihine kadar sürecek olan bir olağanüstü hâl ilan edilmiştir. Bu olağanüstü hâl, kalabalık etkinliklerin yasaklanması ve toplu ulaşımın erken sonlandırılması gibi kısıtlamaları içermektedir. Ülkede pandemiden dolayı daha önce de benzer uygulamalar yapılmıştı.

Japonya’da kısıtlamaların ve yasakların diğer ülkelerdeki kadar çok olmaması, insanların maske takmayıp mesafeye uymadıkları anlamına gelmemektedir; bilinçli insanların, yasaklara gerek olmadan üzerlerine düşenleri yerine getirebildiğini göstermektedir.

Özetle, Japonya maskeyi en çok kullanan ülkelerden olup ülkede aşılamalar devam etmekte ve çeşitli kısıtlamalar da uygulanmaktadır; iddialar, gerçekleri yansıtmamaktadır.

 

Yorumunuzu yazınız...