Japonya’da Aşıların Tanıtımı ile Uygulanmasının Durdurularak Ivermektin Kullanımına Geçildiği ve Covid-19’un Durdurulduğu İddiası DOĞRU DEĞİL

Yanlış İddia

 

Koronavirüs salgını karşısında Japonya’da yetkililerin aşıların kullanımını sonlandırdığı, bunun yerine parazit önleyici bir ilaç olan Ivermektin (Ivermectin) kullanımına geçtiği ve Covid-19’u durdurmayı başardığı palavrası geçtiğimiz günlerde sosyal medyada dolaşıma sokuldu.

Hatalı aktarım içeren paylaşımlardan örnekler şu şekilde aktarılabilir:

 

Cemil Can (@cemilcan5834):

“BOMBA HABER ‼️ Japonya aşıların tanıtımını bıraktı Ivermektin’e geçti ve neredeyse bir gecede COVİD’İ durdurdu ‼️👇👇 @aDilipak @secondvirus @Mehmetali_Onel @ufukcoskunn”

 

japonya covidi durdurdu

 

CrowKing2016:

“Japonya bütün aşılamaları durdurup. İvermektin’e geçmiş vee 1 AYDA ςονιτ İLLETİNİ SİLMİŞ SÜPÜRMÜŞ!”

 

japonya asilama durduruldu

 

Paylaşılan yanlış iddianın kökeni Hal Turner Radio Show adlı internet sitesinde “Japonya Aşı Uygulamasını Bıraktı, Ivermectin’e Geçiyor, Covid’i Neredeyse Bir Gecede Sonlandırdı” )”Japan drops vax rollout, goes to Ivermectin, ENDS COVID almost overnight“) başlıklı yazıya dayanıyor.

Japonya’da aşı uygulaması tamamen sonlandırılmış değil. Japonya Sağlık Bakanlığı internet sitesinde COVID-19 aşı programının düşürüldüğüne dair bir aktarım yer almıyor. Japonya’da, bazı aşı şişelerindeki kontaminasyonun ardından önlem olarak geçtiğimiz Ağustos ayında Moderna aşısının uygulanması birkaç günlüğüne askıya alınmıştı. Ancak bu duraksamanın ardından Covid-19 aşısı uygulaması devam ettirildi. Hâlihazırda Japonya nüfusunun % 70’ı tamamen aşılanmış vaziyette. Japonya nüfusunun %77’si 1 Kasım 2021 tarihi itibarıyla en az bir doz Covid-19 aşısı almış durumda .Ülkede hükümet ve Sağlık Bakanlığı koronavirüs aşısı konusunda Japon halkını teşvik etmeyi sürdürmektedir.

Her ne kadar (kısıtlamaların ve aşı uygulamasının etkisiyle) vaka sayılarında son 2 ayda kayda değer gerileme sağlanmış olsa da Japonya’da koronavirüs salgını tamamen durdurulabilmiş değil (Günlük 100 bin kişide 4 vaka ortalaması ile 1 Kasım 2021 günü 815 vaka tespit edilmiş. 19 Ağustos 2021 günü görülen 25.851 vaka zirve noktaydı).

Japonya, Covid-19 tedavisi için Ivermektin’i henüz onaylamadı. Japonya’nın ilaç düzenleyicisi görevini yürüten İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (Pharmaceuticals and Medical Devices Agency – PMDA) yayımladığı Covid-19 tedavisinde kullanımı uygun görülen (Remdesivir, Baricitinib, Casirivimab, Imdevimab ve Sotrovimab’ın yer aldığı) ilaç listesinde Ivermektin bulunmamaktadır. Bu parazit önleyici ilaç, Japonya’da da henüz klinik deneme aşamasındadır.

Ivermektin, Covid-19 tedavisinde kullanımı gündeme gelen ilaçlardan biri. Ivermektin’in özellikle aşı karşıtı gruplarca Covid’e karşı “mucizevi ilaç” olarak görüldüğü biliniyor. Bazı uzmanların Ivermektin’in Covid-19 tedavisinde kullanımı yönünde öneride bulunduğu görülüyor.

Bilim insanları SARS-COV-2’ye karşı İvermektin’in etkinliği hakkında araştırmalarını hâlen sürdürmektedir. (İşbu yazı tarihi itibarıyla) Bit, uyuz, nehir körlüğü gibi parazit istilalarını tedavi etmek için kullanılan bu antiparaziter ilacın Covid-19’a karşı etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış olmadığı gibi Covid-19 tedavisinde kullanımı resmî kurumlarca onaylanmış değil.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) bu ilacın Covid-19’a karşı kullanılabilmesi için yeterli veri olmadığı değerlendirmesinde bulunmuştu.

ABD’nin sağlık ajansı olan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ve FDA, Ivermektin kullanımına karşı uyarıda bulunmuş ve Covid-19 hastalarında kullanılmasına izin verilmediğini veya onaylanmadığını belirtmişti.

Ivermektin’in ABD’de giderek yaygınlaşan kullanımına ilişkin ilgili sosyal medya paylaşımında FDA “Sen bir at değilsin. Sen bir inek değilsin. Cidden, durun.” ifadelerini kullanmıştı.

 

 

Bağımsız bilim insanlarından oluşan bir grubun yaptığı inceleme, Ivermectin’in Covid’e karşı kullanımı konusunda yapılan 26 büyük ölçekli deneyin üçte birinden fazlasının ya çok ciddi hatalar içerdiğini ya da sahtekarlık yapılmış olması ihtimalinin yüksek olduğunu, geri kalanların hiçbirinin de ikna edici bir sonuca varamadığını aktarmıştı.

 

* Tespiti için Deniz Heppekcan’a teşekkürlerimizle…

 

Yorumunuzu yazınız...