Japonların Sürekli Fotoğraf Çekmesinin Sebebinin Devlet Tarafından Uygulanan Bir Zorunluluk ya da Teşvik Mekanizması Olduğu İddiası Asılsız

Japon hükümetinin Japonların yurt dışına çıkmasını zorunlu tuttuğu ya da teşvik ettiği, Japonların yurt dışı seyahatlerinde çektikleri fotoğrafların bir merkezde incelendiği ve teknolojik atılım için kullanıldığı iddiasının temeli bulunmuyor. Japonya’da yurt dışı seyahat zorunluluğu teşviki gibi bir uygulama bulunmuyor. Japonların yurt dışında çektikleri fotoğrafları ülkelerine dönüşte teslim ettiği ve bu fotoğrafların bir merkezde teknolojik atılım için incelendiği yönünde bir delil de bulunmuyor. Seyahatte fotoğraf çekme tutkusunun devlet tarafından verilen bir görevden kaynaklandığına yönelik bir bulgu yok. Japonların neden sürekli fotoğraf çektiği sorusuna Japonlar başta olmak üzere çeşitli uluslardan kişilerin verdiği yanıtlarda teknolojik alet yatırımı, kültürel özellikler, anı saklama alışkanlığının ön plana çıktığı görülmektedir. Fotoğraf çekme alışkanlığının sadece Japonya’da değil Uzak Doğu Asya’daki ülkelerin vatandaşlarının genelinde bulunduğu bilinmektedir. Japon hükümeti tarafından koyulan zorunluluktan ötürü Japonların gittikleri ülkelerde fotoğraf çektiği iddiasının izine Türkçe dışındaki kaynaklarda rastlanılamamaktadır.

Yanlış İddia

 

Japonların Devlet Görevi Gereği Fotoğraf Çektiğine Yönelik İddia

Japonların sürekli fotoğraf çekme huylarının kamu düzenlemesinden kaynaklandığı iddiasını aktaran bir metin şu şekilde:

“Japonların Fotoğraf Çekme Nedenleri
“Bu Japonlar niye sürekli fotoğraf çekerek gezerler” diye merak ederiz ya, meğer bu olayın aslı sandığımızdan çok başkaymış. Her Japon’un yılda 2 kez yurtdışına çıkması mecburiymiş. Bunu bilmeyen yok zaten. Ancak Japonlar’ın gittikleri her ülkede fotoğraf çekmeleri de zorunluymuş!
Yüzbinlerce insanın çektiği milyonlarca fotoğraf, devletin sırf bunun için kurulmuş bi biriminde incelenip arşivleniyomuş. Meğer adamlar giyimden kuşama, alet edavattan binalara kadar her şeyin fotoğrafını çekip son trendleri, eksikleri gedikleri inceleyerek ona göre teknoloji üretiyolarmış.”

 

 

japonlar neden sürekli fotoğraf çeker
Japonların sürekli fotoğraf çekmesinin sebebinin devlet tarafından verilen bir görev olduğunu iddia eden Ekşi Sözlük girdisi

 

Yurt dışına çıkma yönünde kamu otoritesi tarafından uygulanan zorunluluk yerine teşviki ön plana çıkaran benzer bir başka metin ise şöyle:

“Japonlar neden sürekli fotoğraf çeker?

Japonya hükûmeti, halkının yurt dışına çıkmasını teşvik etmektedir. Bu yurt dışı seyahatlerinde ise fotoğraf çekmeleri çok önemlidir. Japonlar, farklı buldukları her türlü mekân, obje veya yapıtın fotoğraflarını çeker. Çekilen bu fotoğraflar bir kurumda daha sonra incelenmek üzere arşivlenir. Böylelikle, teknolojilerini gleiştirirken bu fotoğraflar onlara rehber olur.”

 

Bu anlatıyı seslendiren bir kayıt da şu şekildedir:

 

 

Japonlar Neden Fotoğraf Çeker?

“Japonlar neden sürekli fotoğraf çekerler?” sorusuna yanıt arayan tek millet biz değiliz. Yaptığımız taramada bu sorunun birçok dilde kayda değer sayıda kullanıcı tarafından yöneltildiğini görüyoruz.

Bulgularımızı özetleyecek olursak:

  • Japon hükümetinin Japonların yurt dışına çıkmasını zorunlu tuttuğu ya da teşvik ettiği, Japonların yurt dışı seyahatlerinde çektikleri fotoğrafların bir merkezde incelendiği ve teknolojik atılım için kullanıldığı iddiası uydurma gibi görünüyor.
  • Japonya’da yurt dışı seyahat zorunluluğu teşviki gibi bir uygulama bulunmuyor.
  • Japonların yurt dışında çektikleri fotoğrafları ülkelerine dönüşte teslim ettiği ve bu fotoğrafların bir merkezde teknolojik atılım için incelendiği yönünde bir delil de bulunmuyor.
  • Seyahatte fotoğraf çekme tutkusunun devlet tarafından verilen bir görevden kaynaklandığına yönelik bir bulgu yok.
  • Japonların neden sürekli fotoğraf çektiği sorusuna Japonlar başta olmak üzere çeşitli uluslardan kişilerin verdiği yanıtlarda teknolojik alet yatırımı, kültürel özellikler, anı saklama alışkanlığının ön plana çıktığı görülmektedir.
  • Fotoğraf çekme alışkanlığının sadece Japonya’da değil Uzak Doğu Asya’daki ülkelerin vatandaşlarının genelinde bulunduğu bilinmektedir.
  • Japon hükümeti tarafından koyulan zorunluluktan ötürü Japonların gittikleri ülkelerde fotoğraf çektiği iddiasının izine Türkçe dışındaki kaynaklarda rastlanılamamaktadır.

 

Japonya’da yaşayan ve Youtube kanalında Japonya’daki günlük yaşamdan izlenimlerini aktaran Sergul Kato bu iddianın doğruluk payının bulunmadığını kendi deneyimlerinden şöyle aktarmıştı:

 

 

* Kapak görseli: Gerd Altmann

Yorumunuzu yazınız...