İsviçre’nin Türkiye’den enflasyon gerekçesiyle yapılan iltica taleplerini kabul ettiği iddiası İsviçre’nin Devlet Göç Sekreterliği tarafından yalanlandı

 

İsviçre’nin Türkiye’de gözlemlenen yüksek enflasyonu gerekçe göstererek yapılan iltica başvurularını kabul ettiği iddiası bazı haber siteleri ve girişimleri ile sosyal medya kullanıcıları tarafından yaygın şekilde paylaşılmış:

 

Haber, Zam Haber, Ajans Muhbir, Piyasa Gündem:

“İsviçre, Türkiye’den yapılan ‘enflasyon’ gerekçeli iltica taleplerini kabul etme kararı aldı.”

 

isvicre-iltica-enflasyon

 

ABC Haber, Yeniçağ, Tele1:

“Tarihte bir ilk: İsviçre Türklerin “enflasyon ilticası” başvurularını kabul etti”

 

Turhan Bozkurt:

“İsviçre, iltica müracaatında bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının “enflasyon çok yüksek, geçinemiyorum” beyanını da kabul ediyor.”

 

İşbu aktarımların kaynağı, Sözcü gazetesinde Ali Gülen imzasıyla “Tarihte bir ilk… Türkler zamlardan kaçıp “enflasyon ilticası” talep etti” başlığıyla 31 Ocak 2023 günü yayımlanan haber.

 

enflasyon-ilticasi

 

Sözcü’de yayımlandıktan sonra silinen haberde İsviçre makamları tarafından beyan edilen bilgilere göre, iltica taleplerindeki gerekçeler arasında 2’nci sırada enflasyonun yer aldığı ileri sürülmüştü.

Ancak, İsviçre’nin enflasyonun yüksekliğini bir iltica gerekçesi olarak gördüğü iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde ya da İsviçre’de enflasyon bir iltica sebebi sayılmıyor.

İsviçre’de iltica ile ilgili kurum olan Devlet Göç Sekreterliğinin (State Secretariat for Migration / Staatssekretariat für Migration) aktarımına göre iltica başvurusunda bulunabileceği belirtilen koşullar arasında enflasyon yer almıyor.

İsviçre Göç Sekreterliği, ülkenin Türkiye’den yüksek enflasyon nedeniyle göçmen kabul edeceğine dair haberlere ilişkin açıklama yayınladı ve bu yöndeki iddiayı yalanladı.

Adı geçen kurum tarafından yapılan açıklamada, siyasi görüş, inanç, din, milliyet, ırk, cinsiyet ve benzeri konularda ayrımcılığa uğrayanlara iltica hakkı verildiği belirtilerek, enflasyon sebebiyle yapılan iltica başvurularının kabul edileceği iddiasının gerçeği yansıtmadığı duyuruldu.

İsviçre Göç Sekreterliği’nin açıklaması şu şekildeydi:

“Türkiye’deki bazı medya organları 🇹🇷 Türkiye’den gelen kişilere ekonomik nedenlerle 🇨🇭 #İsviçre’den #iltica hakkı verildiğini iddia etmektedir. Bu yanlıştır. İsviçre ırk, din, milliyet vb. nedenlerle zulüm riskinde olan kişilere iltica vermektedir.”

 

isvicre-turkiye-iltica-enflasyon

 

Devlet Göç Sekreterliği internet sitesinde, mülteci statüsü tanınmış kişiler, geçici olarak kabul edilmiş mülteciler ve geçici olarak kabul edilmiş kişilerle ilgili koşullar ve prosedürler hakkında sunulan açıklamalar şu şekilde:

Mülteci statüsü tanınmış kişiler — B oturum belgesi

 

Mülteci, ırkı, dini, milliyeti, belli bir sosyal gruba aidiyeti veya siyasi görüşleri nedeniyle geldiği veya kökeninin olduğu ülkede ciddi zararlara maruz kalan veya haklı gerekçelerle bu tür zararlara maruz kalma korkusu olan kişidir. Bu tanım, Mültecilerin Statüsüne İlişkin Sözleşme‘ye (Cenevre Mülteci Sözleşmesi) dayanmaktadır. Ciddi zararlar, özellikle bedenin, yaşamın veya özgürlüğün tehlikede olması ve dayanılmaz psikolojik baskı oluşturan önlemlerdir. Kadınlara özgü kaçış nedenleri de dikkate alınır. Cenevre Mülteci Sözleşmesi, aynı zamanda, hiç kimsenin yukarıda belirtilen tehlikelere maruz kalabileceği bir devlete geri gönderilmemesini edilmemesini de şart koşmaktadır.

 

Geçici olarak kabul edilmiş mülteciler — F oturum belgesi

 

Geçici olarak kabul edilmiş mülteciler, mülteci özelliklerini karşılamakla birlikte iltica dışında bırakılmaya ilişkin gerekçeler nedeniyle iltica hakkı verilmeyen kişilerdir. Bu, bir kişinin sadece geldiği veya kökeninin olduğu ülkeyi terk etmesiyle veya ülkeyi terk ettikten sonraki davranışları nedeniyle mülteci olması durumunda geçerlidir. İltica dışında bırakılma gerekçeleri olan mülteciler geçici olarak kabul edilirler.

 

Geçici olarak kabul edilmiş kişiler — F oturum belgesi

 

İltica başvurusu reddedilmekle birlikte aşağıdaki nedenlerle geri gönderilemeyen kişiler geçici olarak kabul edilirler: geri gönderilmeleri mümkün olmayanlar (örneğin seyahat belgesi alınamıyorsa), geri gönderilmeleri uygun olmayanlar (uygulama uluslararası hukuku ihlal ediyorsa) veya geri gönderilmeleri kabul edilebilir olmayanlar (örneğin kökenlerinin olduğu ülkedeki savaş veya genel bir şiddet durumu nedeniyle)

 

Kapak görseli: Reuters

 

Yorumunuzu yazınız...