İstiklal Marşı’nın 571 Hece 1453 Harften Oluştuğu İddiası Doğru Değil

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda millî marş olarak kabul edilen İstiklâl Marşı’nın hece sayısının milâdi takvime göre Hz. Muhammed’in doğduğu yıl olan 571, harf sayısının ise İstanbul’un fethedildiği yıl olan 1453 olduğu iddiası doğru değildir. İstiklal Marşı 606 hece 1455 harften oluşmaktadır. 

Yanlış İddia

 

“İstiklâl Marşı’nın bilinmeyenleri” başlığıyla millî marşımız hakkında ilginç bilgiler aktardığını iddia eden bazı internet sitesi ve sosyal medya profillerinin İstiklal Marşı’nın 571 hece ve 1453 harften oluştuğu iddiası gerçeği yansıtmıyor.

Hatalı aktarım içeren paylaşım örneği şöyle:

 

Rıdvan Söylemez: “Dünya üzerinde böyle anlamlı başka bir bayrak ve ülke yoktur..”

 

TÜRK Bayrağı; üstünde 5 köşeli yıldız vardır.

İslamin 5 şartını simgeler.

Ay islamın kendisini yani İslamın sembolü olan Hilal’i simgeler.

Kırmızı bugüne kadar can vermiş tüm şehitlerimizin boşa akmayan kanını simgeler.

Öyle ki bu bayrağımızın marşında 1453 harf 571 hece vardır bu da Peygamber efendimizin (s.a.v.) doğuşu ve İstanbul’un Fethi’ni gösterir.

Dünya üzerinde böyle anlamlı başka bir bayrak ve ülke yoktur.”

 

Peki İstiklâl Marşı Kaç Hece ve Harften Oluşmaktadır?

“İstiklal Marşı 571 hece 1453 harften oluşuyor 571 Peygamber efendimizin doğumu, 1453’de İstanbul’un fethidir” notuyla paylaşılan bu iddia doğru değildir. İstiklal Marşı’nda 571 hece 1453 harf yoktur. İstiklal Marşı 606 hece 1455 harften oluşmaktadır.

 

İstiklal Marşı 606 hece 1455 harften oluşmaktadır

 

İstiklâl Marşı kıtalarının satırlarının harf sayısı dağılımı ve toplamı (karakterler arası boşlukların göz ardı edildiği hâlde) şu şekildedir:

  • 1. kıta (37 / 37 /36 / 33)
  • 2. kıta (36 / 37 / 36 / 36)
  • 3. kıta (37 / 38 / 37 /37)
  • 4. kıta (37 /35 / 35 / 37)
  • 5. kıta (35 /35 / 36 /38)
  • 6. kıta (37 / 34 / 35 /35)
  • 7. kıta (35 / 34 / 32 / 35)
  • 8. kıta (33 / 35 / 33 / 33)
  • 9. kıta (35 / 35 / 35 / 35)
  • 10. kıta (37 / 37 7 33 / 36)
  • TOPLAM 1455 HARF

İnanmayanlar Microsoft Word ya da başka bir uygulama / program / kod / site aracılığıyla İstiklâl marşının hece ve harf sayısını hesaplayabilir.

 

Mehmet Akif İstiklâl Marşı’nı Milâdi Takvim Yürürlükte Değilken Osmanlıca Yazmıştır

Bu iddiayı ortaya atanların Mehmet Akif Ersoy tarafından İstiklâl Marşı’nın Lâtin harfleri yerine Osmanlıca yazıldığını ve İstiklâl Marşı kabul edildiğinde Lâtin harflerinin ve milâdi takvimin yürürlükte olmadığını gözden kaçırdıklarını da not etmek gerek.

26 Aralık 1925 tarihinde çıkan 698 sayılı kanunla Milâdî Takvim kabul edildi ve 1 Ocak 1926 tarihinden itibaren kullanılmaya başlandı. 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı “Yeni Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında Kanun”un kabulü ile gerçekleşen Harf Devrimi kapsamında Lâtin harfleri yürürlüğe kondu. İstiklâl Marşı ise Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 12 Mart 1921 tarihinde millî marş olarak kabul edildi. 1921 yılında ne milâdi takvim ne Lâtin harfleri yürürlükteydi.

Bu haliyle, Mehmet Akif’in Osmanlıca kaleme aldığı tarihte İstiklâl Marşı’nı Lâtin harflerine göre hesaplama yaparak yürürlükte olmayan milâdi takvime göre tasarlamış olduğu iddiası abesle iştigâl olduğu netleşmektedir.

 

İstiklâl Marşı’nın Osmanlıcasının 571 Hece ve 1453 Harften Oluştuğu İddiası

1921 yılında Rumî Takvim yürürlükteyken Mehmet Akif Ersoy’un İstiklâl Marşı’na milâdi takvime göre uyarladığını iddia edenlerin bu yanıtları aldıktan sonra geri çekildiğini sananlar yanılabilir.

İstiklâl Marşımızın Lâtin harfleriyle yazılmış versiyonunun iddia edildiği gibi 571 hece ve 1453 harften oluşmadığını ortaya koysak da, bazıları tarafından Mehmet Akif Ersoy tarafından Osmanlıca kaleme alınan ilk hâlinin 571 hece ve 1453 harften oluştuğu iddia edilmektedir. Ancak, İstiklâl Marşı’nın Osmanlıcası da incelendiğinde 1351 harften oluştuğu görülmektedir.

İstiklâl Marşı’nın Osmanlıcasında hece sayısı yapmak ise anlamsızdır. Çünkü millî marşımız hece ölçüsüyle değil, (“feilâtün(fâilâtün) / feilâtün / feilâtün / feilün(fa’lün)” kalıbıyla) aruz veznine göre kaleme alınmıştır.

 

İstiklâl Marşı’nın Osmanlıcası

استقلال مارشى (İstiklâl Marşı)

قهرمان اوردومزه (Kahraman Ordumuza)

! قورقما، سونمزبو شفقلرده يوزن آل صانجاق
. سونمدن يوردمك اوستنده توتن اك صوك اوجاق
، او بنم ملتمك ييلديزيدر، پارلاياجاق
! او بنمدر ، اوبنم ملتمكدرآنجاق

، چاتما ، قوربان اوله يم ، چهره كى اى نازلي هلال
قهرمان عرقمه بر كول .. نه بو شدت بو جلال ؟
، سكا اولمازدوكولن قانلريمز صوكره حلال
. حقيدر ، حقه طاپان ، ملتمك استقلال

. بن ازلدن بريدر حر ياشادم ، حر ياشارم
! هانكى چیلغین بکا زنجير ووراجقمش ؟ شاشارم
، كوكره مش سل كبى يم : بنديمى چيكنر، آشارم
. ييرتارم طاغلرى ، انكينلره صيغمام طاشارم

، غربك آفاقنى صارمشسه چليك زرهلى ديوار
. بنم ايمان طولى كوكسم كبى سرحدم وار
، اولوسون ، قورقما نصيل بويله بر ايمانى بوغار
مدنيت !” ديديكك تك ديشى قالمش جاناوار ؟”

، آرقداش ! يورديمه آلچاقلرى اوغراتما صاقين
. سپر ايت كووده كى ، طورسون بو حياسزجه آقين
..طوغاجقدرساكا وعد ايتديكى كونلر حقك
. كيم بيلير، بلكه يارين ، بلكه ياريندن ده ياقين

! باصديغك يرلرى ” طوپراق ! ” دييه رك كچمه ، طانى
. دوشون آلتنده كى بيكلرجه كفنسز ياتانى
: سن شهيد اوغليسين ، اينجيتمه ، يازيقدر، آتاكى
. ويرمه ، دنيالرى آلسه ك ده ، بو جنت وطنى

كيم بو جنت وطنك اوغرينه اولمازكه فدا ؟
! شحدا فيشقيراجق طوپراغى صقسه ك ، شهدا
، جانى ، جانانى ، بوتون واريمى آلسينده خدا
. ايتمسن تك وطنمدن بنى دنياده جدا

: روحمك سندن الهى شودر آنجاق املى
،دكمه سين معبديمك كوكسنه نامحرم الى
، بو اذانلركه شهادتلرى دينك تملى
. ابدى يورديمك اوستنده بنم ايكله ملى

، او زمان وجد اله بيك سجده ايدر وارسه طاشم
، هر جريحه مدن الهى ، بوشانوب قانلى ياشم
! فيشقيرير روح مجرد كبى يردن نعشم
. او زمان يوكسله رك عرشه دكر، بلكه ، باشم

! طالغه لان سن ده شفقلر كبى اى شانلى هلال
. اولسون آرتيق دوكولن قانلريمك هپسى حلال
: ابدياً سكا يوق ، عرقمه يوق اضمحلال
، حقيدر، حر ياشامش ، بايراغمك حريت
. حقيد حقه طاپان ، ملتمك استقلال

 

İstiklal Marşı’nın 571 Hece 1453 Harften Oluştuğunu Sanan Yazarlar

Mus.gen.tr‘deki “Büyük şair” başlıklı yazısında Mustafa Söylemez İstiklâl Marşı’nın hece ve harf sayısı konusunda ezberden konuşmuş:

"İstiklal Marşı’nı 571 hece 1453 harf ile yazan Mehmet Akif Ersoy, mezarına milleti için yazmış olduğu istiklâl Marşı'yla konulmuştur."

 

Mustafa Söylemez'in Mus.gen.tr'deki "Büyük şair" başlıklı yazısı

 

Anamursedir.com‘daki “Mehmet Akif Ersoy ve Gençlik” başlıklı 27 Mayıs 2018 tarihli yazısında Melis Katılmış da bu hataya düşenlerden olmuş:

"48 saatte bitirilen 10 kıta 571 hece 1453 harf olan İstiklal Marşı imzasız olarak Milli Eğitim Bakanlığının seçici kuruluna sunuldu."

 

Melis Katılmış'ın Anamursedir.com'daki "Mehmet Akif Ersoy ve Gençlik" başlıklı 27 Mayıs 2018 tarihli yazısı

 

Soyledik.com’da ve Enpolitik.com’da köşe yazıları yayınlanan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası ile ilgili yayınladığı mesajda bu yanlış iddiaya yer vermişti:

"İstiklal Marşımızın hece sayısı olan 571'in Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'ın yeryüzünü şereflendirdiği yıl olması ve harf sayısı olan 1453'ün İstanbul'un Fethinin tarihi olması bizim için ayrıca kutsi bir değer arz etmektedir."

 

İstiklal Marşı 571 hece 1453 harf

 

7 Yorumlar

  1. İstiklal marşı Osmanlıca yazılmıştır yazılan dilde kontrol edin ve düzgün haber yapın YANLIŞTIR DİYE YALAN HABER YAPMAYIN

  2. Cami Halısı Reply

    Cami Halısı Modelleri Cami halısı modelleri, caminin dekorasyonu ile uyumlu olmalı. Desen ve renklerin bütünlük sağlaması tercih sebebidir. İbadet için gelen cemaatin gözünü yormayacak şekilde model ve renkler daha hoş bir görüntü oluşturur. Çeşidin fazla olması halı seçilecek camideki dekorasyona uygun halıyı seçmeyi kolaylaştırır. Cami halılarında, Türk motifleri sıkça kullanılır. Cami halıları çeşitleri arasından Türk motifli ya da düz olanlar seçilebilir. Düz olan modellerin yanı sıra, daha canlı renk ve desende olan cami halıları da mevcuttur. Caminin iç dizaynı, ahşap oymaları ile halının bütünlük sağlaması zarif bir ayrıntıdır. Osmanlı zamanından bugüne, kırmızı ve yeşil renk olan halılar, en çok tercih edilen renkler arasında. Bu renklerden daha farklı birçok renk seçeneği de vardır.

    • Yanlıştır diyen, Osmanlıcayı iyi araştırsın ki: Osmanlıca diye bir dil de dünya literatüründe yoktur böyle biline. Nokta

  3. erdinç öztürk Reply

    cevap yazan malumatfuruş, istiklal marşı arapçadır dememiş zaten. osmanlıca demiş.
    osmanlıca olarak bazı kurallar vardır, bazı yazım durumlarında bazı harfler hesaba katılır, bazıları katılmaz.
    hem sizin bulduğunuz da az farkla tevaffuk ediyor. kötülemek adına yazacağınıza, osmanlıca dil edebiyat bilgisi olan birisine danışın.

    • malumatfurusorg Reply

      Osmanlıcayı baz alıp zorlama hesap yapıp da yine de fark ortaya çıktığını kabul edip hâlâ bu yanlış iddiayı savunmak da nesi?

Yorumunuzu yazınız...