İstikbâl Marşı Adlı İstiklâl Marşı’nın Değiştirilmiş Versiyonu Olan Şiirin Cem Yılmaz Tarafından Yazıldığı İddiası Asılsız

İstiklâl Marşı’ndan esinlenerek oluşturulan İstikbâl Marşı başlıklı şiirin yazarının komedyen Cem Yılmaz olduğu iddiası doğru değil. Cem Yılmaz, şiiri yazan kişinin kendisi olmadığını defalarca dile getirmişti. Şiir ilk defa, Oktay Akbal’ın Cumhuriyet Gazetesindeki 14 Haziran 2001 tarihli köşesinde Nurgül Şahballı’nın şiirin yazarı olduğu iddiasıyla paylaşılmıştı. 2004 yılından bu yana Cem Yılmaz’a ait olduğu iddiasıyla paylaşılan İstikbâl Marşı şiirinin yazarının kimliği tespit edilememektedir. 

Yanlış İddia

 

Yıl 2001. İstiklâl Marşımızdan esinlenerek Türkiye’nin içinde bulunduğu sıkıntıları protest bir dille getiren “İstikbâl Marşı” adlı şiir zuhur etmişti.

Yıl 2004. “İstikbâl Marşı” adlı şiir komedyen Cem Yılmaz tarafından kaleme alındığı iddiasıyla ilk kez e-posta gruplarında paylaşılmaya başlanmıştı.

Yıl oldu 2020. İstiklâl Marşımızın mısraları üzerinde değişiklik yapılarak oluşturulan bu şiir, aradan geçen 19 yıla rağmen farklı platformlarda tekrar tekrar dolaşıma sokuldu ve defalarca Cem Yılmaz tarafından yazıldığı iddiasıyla paylaşıldı. Cem Yılmaz’ın şiirin kendisine ait olmadığını defalarca belirtmesine rağmen…

E-posta gruplarında, gazete köşelerinde, sözlüklerde, forumlarda, internet günlüklerinde, haber sitelerinde, sosyal medyada, haberleşme programlarında Cem Yılmaz’a ait olduğu iddiası ile paylaşılan İstikbâl Marşı başlıklı şiir şu şekilde:

 

İSTİKBAL MARŞI

 

Bakma, dönmez şafak vakti yurttan kaçan o alçak!
Dönmeyip Amerika’da, arlanmaksızın yaşayacak!.
Obenim milletimin hırsızıdır, yurdu soyacak,
Hortumladıkları benimdir, milletimindir ancak!

 

Çalma, kurban olayım hepsini ey hırslı çakal!
Gariban halkıma da bir pul bırakacak kadar al!
Olmaz sana götürdüğün paralar sonra helal,
Hakkını vermezsen burdaki ortaklarının behemehal!

 

Ben ezelden beri aç yaşadım,aç yaşarım!
Hangi hükümet beni kurtaracakmış,şaşarım!
Kurumuş musluk gibiyim, ne akar ne taşarım!
Yırtsam da bir tarafımı, hiç görülmez başarım!

 

Mali krizler, yoluna örmüşse çelikten bir duvar,
Benim .ceğiz, .cağız diyen bir hükümetim var!
Bağırsın korkma, nasıl işimize burnunu sokar?
‘Avrupa Birliği’ denen tekdişi kalmış canavar!

 

Arkadaş, Meclis’e namusuyla çalışanları uğratma sakın!
İşe aldıracakların, olsun hep sana yakın!
Gelecektir, cezanı vereceği günler Hakkın,
Kim bilir belki yarın, belki yarından da yakın!

 

Yaktığın yerleri ‘orman’ diyerek geçme,tanı!
Çalışanı işten at, doldur kadroya yatanı!
Gözleri açık yatır seni kurtaran atanı,
Satılmadik o kaldı, durma satıver şu vatanı!

 

Sermaye mutlu olsun, olsa da çevre feda!
Semizlettin Apo’yu, mezarında dönsün Şüheda!
Uydurma kanunlarla Meclis’ten getirin seda!
On bin Yıllık tarihe, yurdum ederken veda!

 

Cümlenizin bu yurdu yok etmek mi emeli?
Yediginiz herzelere başka ne demeli!
Oyuverin altını iyice sallansın temeli,
Yurdumun ki, sonunda vatandaş kükremeli!

 

O zaman durur belki gözümden akan yaşım,
O zaman doğrulur belim, yukarı kalkar başım,
O zaman boşa gitmez yıllarsüren uğraşım!
Hesabını verip de gittiğiniz gün kardaşım!

 

Dalgalanın dolar gibi sizde şimdi ey suçlular!
Olsun artık soyguncuya vurulacak bir yular,
Ebediyen, öyle yok hesapsız bir iktid ar!
Hakkıdır ‘garip yaşamış vatandaş’ın da gülmek,
Hakkıdır ezilmiş milletimin, aydınlık bir İstikbal!

 

Cem Yılmaz'a ait olduğu iddiasıyla paylaşılan, yazarının kimliği tespit edilemeyen İstikbâl Marşı adlı şiir
Cem Yılmaz’a ait olduğu iddiasıyla paylaşılan, yazarının kimliği tespit edilemeyen İstiklâl Marşımıza nazire oluşturulan İstikbâl Marşı adlı şiir

 

Cem Yılmaz, sosyal medya hesapları aracılığıyla kendisi tarafından yazıldığı sanılan İstikbâl Marşı şiirinin kendisine ait olmadığını defalarca duyurmuştu.

Yılmaz, bu şiirin kendisine ait olmadığını 2011 yılında şu sözlerle belirtmişti:

“Dolaşımda olan ‘İstikbal Marşı’ bütün uyarılarımıza rağmen CMYLMZ imzası ile yayınlanmaktadır. İlgili yazı ile bir ilişkimiz yoktur.  Politik ya da değil, komik ya da değil, her enteresan esprinin altına “CMYLMZ” yazmak yerine adınızı yazsanız daha güzel olmaz mı? Olur.”

2010 yılında katıldığı bir TV programında ise İstikbâl Marşı nedeniyle şikâyet edildiği savcılığa ifade verdiğini söylemişti:

“Mesela yıllardır internette gezinen “İstikbal Marşı” diye bir şey var. Birisi “İstiklal Marşı”nı deforme etmiş, altına imzamı atmış. Beni savcılığa şikayet etmişler, ben de gidip bu yüzden ifade verdim. “Ben yapmadım” dedim.”

2015 yılında attığı bir tweette Cem Yılmaz İstikbal Marşı ile bir ilgisinin bulunmadığını açıklamıştı:

“9,6 mil takipçili hesabımdan bir daha duyurayım; nette Cem den istiklal marşı diye 10 yıldır gezinen şey benim değil… neden ben? Hala ben?”

 

Cem Yılmaz'ın İstikbâl Marşı adlı şiirin kendisine ait olmadığını belirttiği paylaşımı
Cem Yılmaz’ın İstikbâl Marşı adlı şiirin kendisine ait olmadığını belirttiği paylaşımı

 

Cem Yılmaz, Twitter hesabından 2017 yılında yaptığı bir açıklamada İstikbâl Marşı adlı şiirin kendisine ait olduğu iddialarına şöyle tepki göstermişti:

“”İstikbal Marşı”diye sosyal medyada gezen şiir bana ait değil ! 10 yılı aşkın bunu söyleyip duruyorum..yahu yeter be arkadaş ya ..Ne alaka”

 

Cem Yılmaz'ın İstikbâl Marşı adlı şiirin kendisine ait olmadığını belirttiği paylaşımı
Cem Yılmaz’ın İstikbâl Marşı adlı şiirin kendisine ait olmadığını belirttiği paylaşımı

 

İstikbâl Marşı adlı şiirin müellifinin kim olduğu konusu ise tam olarak net değil.

Şiirin ilk izine 2001 yılında rastlıyoruz.

Enis Berberoğlu’nun Hürriyet Gazetesindeki 2 Mayıs 2001 tarihli “Tuz koktuysa” başlıklı yazısında da şiirin ilk 4 kıtasının alıntılanarak Yılmaz Gültekin’den geldiği belirtilerek aktarıldığı görülmektedir.

Oktay Akbal, 14 Haziran 2001 günü Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanan köşesinde Nurgül Şahballı’ya ait olduğunu belirterek bu şiiri paylaşmıştı:

“Bugün köşeyi bir okura bırakmak istiyorum. Nurgül Şahballı ya . Doğrusu kim olduğunu bilmiyorum. Gönderilen mektuplar arasında bir şiir çıktı. Şahballı, İstiklal Marşı’mızı almış, günümüzün gerçeklerine göre ‘dizayn’ etmiş. Kitaplar dolusu gerçeklerimizi Mehmet Akif ten esinlenerek yeniden yazmış… Tek sözcük eklemeye gerek duymadan bu ilginç şiiri ibret olsun diye, olduğu gibi size sunuyorum [İstikbâl Marşı şiiri]:

Şiirin gerçekten Yılmaz Gültekin yahut Nurgül Şahballı tarafından mı yazıldığı, yoksa sadece şiiri bahsi geçen köşe yazarına ileten kişi olduğu konusu ise net değil. Bu haliyle bahsi geçen kişilerin İstikbâl Marşı’nın yazarı mı yoksa sadece ileteni mi olduğu konusu açıklığa kavuşturulamamaktadır.

 

İstikbâl Marşı'nı yayınlayan gazeteden ilgili küpür
İstikbâl Marşı’nı yayınlayan gazeteden ilgili küpür

 

İstikbal Marşı Adlı Şiirin Cem Yılmaz’a Ait Olduğunu Öne Süren Yazarlar

Vatan Gazetesindeki “Siz isyan duygusunu bilir misiniz?” başlıklı 20 Mart 2007 tarihli yazısıyla Ruhat Mengi:

"Bana gönderilen ve Cem Yılmaz’ın yazdığı söylenen İstikbal Marşı’nı okuyunca o kadar güldüm ki tekrar tekrar okumak istedim. Gerçekten o mu yazdı bilmiyorum ama değilse de takdir edilecek zeka ve yeteneğe sahip birinin yazdığı kesin... Bakalım siz de benim kadar beğenecek misiniz? [İstikbâl Marşı şiirinden kıtalar]"

Ruhat Mengi 23 Mart 2007 tarihli “Korkut Özal inanç ölçüyor!” başlıklı yazısında Cem Yılmaz’ın kendisini arayarak şiirin kendisine ait olmadığını belirttiğini şu sözlerle aktarmıştı:

"Ama bu arada Cem Yılmaz Ankara’ya giderken havaalanından aradı ve... Bir gün önce arayamadığı için üzüldüğünü belirterek İstikbal Marşı’nı kendisinin yazmadığını açıkladı. Ben de ona “Cem Yılmaz’ın siyasi konulara hiç girmediğini bildiğim için zaten pek de inanamadığımı” söyledim. Yine de her kim yazmışsa takdirlerimi gönderiyorum, eline sağlık... Ama çok önemli bir noktayı unutmuş; bir yanda dürüst olmayan siyasetçileri ve uygulamaları eleştiren dizeleri başarıyla yazarken diğer yanda dürüstlükten uzak bir şekilde Cem Yılmaz’ın ismini rahatça kullanarak sahtecilik yapmasına ne demek lâzım bilmiyorum."

İskenderun Gazetesindeki “İstikbal Marşı” başlıklı 22 Ocak 2014 tarihli yazısıyla Nurettin Can:

"Aradan bir yıl geçti, şu günlerde yaşanan çirkin olaylar karşısında, yazılmış olan 25.03.2013 tarihinde internete düşen, Cem Yılmaz’ın “İstikbal Marşı” şiirini, dokunmadan, aynen bilgilerinize aktarıyorum. “Yanlış yapanların yüzü belki biraz kızarır mı?” diyerek, hoşça kalın Allah (cc)’a emanet olun ve ay-yıldızlı bayrak asın."

Didim Postası’ndaki “Hakimiyet Kimin” başlıklı 9 Mart 2018 tarihli yazısıyla Yaşar Çelebi (elini neden alnına koyduğunu çözemedik):

"Eğer bir komedyen Marş yazıyorsa elimizi alnımıza koymamız gerek... Teşekkürler Cem Yılmaz. [İstikbâl Marşı şiiri]"

 

Yorumunuzu yazınız...