İslam Memiş Tutmayan Dolar Kuru Tahminlerini Bıkmadan Usanmadan Sürdürüyor

İslam Memiş, Güneş Gazetesi’nde yayınlanan köşe yazılarında sıklıkla döviz kurları hakkında tahminlerini/öngörülerini paylaşıyor.

Rakam zikrettiği ya da kur işaret ettiği tahminlerinde büyük yanılmalar dikkat çekiyor.

Örnekleriyle sıralayalım:

 

İslam Memiş’in 2016 Performansı

15 Aralık 2016 tarihli “2017 yılının Fed’i” başlıklı yazısında, 2016 yılı boyunca verdiği kur tahminlerini çöp gibi kenara atıp dolardaki değer kazanışlarının sınırlı olacağını iddia etmiş:

"Çoğunluk doların değer kazanmaya devam edeceğini düşünse de ben bu değer kazanışlarının sınırlı olacağını tahmin ediyorum. Çünkü yüksek faiz ve yatırımlar noktasında net bir karar verdiklerini düşünmüyorum. Ondan sebep yurt içi piyasalarda doların yükselişleri 3,70 Lira seviyesiyle sınırlı kalabilir."

İslam Memiş, daha önceki yazılarında 15 Aralık günü itibarıyla 3,5 civarında seyreden dolar/TL kuru için 3’ün altını işaret ediyordu yıl sonu kur tahmini olarak. Şimdi ise doların sınırlı ölçüde değer kazanacağını belirtip kurda 0,2 TL’lik artışı işaret etmiş.

19 Aralık 2016 günü yayınlanan “Taviz Yok” başlıklı yazısında ise dolarda değer kaybı olmayacak demiş:

"Dolar kurunda yeni yükselişler sakın beklemeyin. TL en değerli olmaya devam edecek."

Haydaaaa… Bir yazı diğerini tutmuyor…

Umarız kimse İslam Memiş’e güvenip yatırım kararı almıyordur.

8 Aralık 2016 tarihli “Altın Trenini Kaçırmayın” başlıklı yazısında döviz kuru hareketlerinin montanını yanlış yorumlamış:

"Yurt içi piyasalarda dolar kurunda yaşanan sert düşüşler altının gram fiyatının 129 Lira seviyesine kadar düşmesine neden oldu. Ben ilk destek seviyesi için 128 Lirayı işaret etmiştim, aynı öngörümün devam ettiğini belirtmek isterim."

Hangi sert düşüşten bahsediyor anlaması güç. 7 Aralık günü ABD dolar kuru 3,3945 ile kapanmış. 3,59’luk tarihi zirveden geriledi tabiki Abd doları. Yazısını yazdığı 8 Aralık günü dolar kuru 3,45 civarındaydı. yazısının yayınlandığı 9 aralık günü 3,50 civarındaydı. Sert düşüşten anladığı seviyeyi bilemiyoruz ama döviz kuru gelişmeleri ona işaret etmiyor.

2 Aralık 2016 tarihli “Haydi bi daha bi daha” başlıklı yazısında, dolar kuru için 3,25’i işaret etmiş:

"Teknik olarak değerlendirmek gerekirse; Dolar: 3,25 Euro:3,48 Altın:126 Lira seviyelerine kadar gerileyebilir."

Gerilemedi…

24 Kasım 2016 tarihli “Sterline dikkat” başlıklı yazısında dolar/TL kurunda 3,40 üzerinin kalıcı olmayacağını iddia etmiş:

"Yani 2017 yılında ve sonrasında piyasalarda Fed ve faiz cümlesi duyamayabiliriz. Böyle bir ortamda dolar 3,40 seviyesinin üzerini test etsede yükselişler kalıcı olmayabilir. Bu seviyelerden dövizini satıp TL'ye dönmeyenler zarar edebilirler."

Kalıcı oldu.

20 Kasım 2016 tarihli “Konuşamadıklarımız” başlıklı yazısında TL’de beklemeyi tavsiye edip dolar kurunda sert düşüşler olabileceği öngörüsüzlüğünü paylaşmış:

"Bugün Ekonomi sayfasını açtığınızda merak ettiğiniz tek şey “Dolar nereye gidiyor? “olmalı. Yurt içi piyasalarda Cuma günü %5 değer kazanarak 3,408 lira seviyesini test etti. Sık sık uyarılarda bulunmuştum, “Döviz borcu olanlar Ekim ve Kasım ayına dikkat edilmeli” diye. Geçen hafta sert düşüşler yaşanabileceğini öngördüğümü belirtmiştim. Bu öngörümün halen devam ettiğini belirtmek isterim, yani TL'de beklemeye devam etmeliyiz."

TL’de sert düşüşler yerine sert yükselişler yaşandı.

17 Kasım 2016 tarihli “Ekonomide milli mücadele” başlıklı yazısında Türk lirasının dolar karşısında değer kazanacağını iddia ederek kurun 3’e doğru hareketleneceğini ileri sürmüş:

"Döviz daha çok yükselecekmiş diye döviz talep edenler dikkat ! Satın aldığınız ya da satmadığınız döviz elinizde patlayabilir, düşüşler beklediğinizden daha sert olabilir. Dolar: 3,25-3,20-3,15 ve 3 Lira seviyeleri sizleri hiç şaşırtmasın."

Değil 3’e doğru hareket etmek, tarihi rekorları bir bir kırdı.

14 Kasım 2016 tarihli “Dolar nereye gidiyor” başlıklı yazısında kur seviyesi olarak 3,10 ve 3,15’i işaret etmiş ve doların değer kaybedeceğini ileri sürmüş:

"Düşüşler başlayabilir, bunu hem kar satışı hemde piyasaların normalleşmesi olarak değerlendirebilirsiniz. İzleyeceğim ilk destek seviyesi 3.15 devamında 3.10 seviyesi. Yani “Dolar bir yere gitmiyor, geri dönüyor.”"

Maalesef, yazısını yazdığı 14 Kasım tarihinden itibaren TL hızlı değer kaybı sürecine girdi.

10 Kasım 2016 tarihli “Trump Sürprizi” başlıklı yazısında teknik beklentisinin 3,10 altı olduğunu ve TL’de kalmanın en mantıklı karar olduğunu iddia etmiş:

"En son teknik beklentilerimde doları 3,10,altının gram fiyatını 128 olarak belirlemiştim. Aynı beklenti doğrultusunda TL'de kalmak en mantıklı karar olabilir."

Ne yazık ki, TL, 10 Kasım tarihinden sonra önemli ölçüde değer kaybetti ve Kasım ayı sonunda 3,5’e kadar yükseldi.

2 Ekim 2016 tarihli “Piyasalarda son durum” başlıklı yazısında dolar/TL kurunun hareket edeceği seviye olarak 3’ün altını işaret etmiş ve doların bir yatırım aracı olmadığını iddia etmiş:

"Teknik olarak takip edeceğim destek seviyesi 2,975 lira, dirençlerde ise 3,020 devamında 3,09 lira aralığı. Bu demek olmuyor ki dolar alın, dolara yatırım yapın ! Dolar yatırım aracı değildir, dolar ticareti yapanların takip etmesi gereken bir paradır."

Ekim ayından bu yana dolar/TL kuru 3’ün üzerinde seyretti ve trend hep yukarı yönlü oldu.

1 Eylül 2016 tarihli “Yarın doların kaderi belirlenecek” başlıklı yazısında doların 2,915 seviyesine gerileyebileceğini iddia etmiş:

"Yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi “Doların kaderini belirleyecek” diyebiliriz. Tahmin ettiğim gibi tarım dışı istihdam verisi beklenenden iyi gelirse dolar faiz artırımı beklentisiyle psikolojik sınır 3 lirayı test edebilir ve 3 lira seviyesinde dengelenebilir. Eğer açıklanacak veri düşük gelirse dolar düşüşlerine devam eder ve 2,915 seviyesine kadar gerileyebilir."

Gerilemedi.

7 Ağustos 2016 tarihli “Diriliş Ekonomisi” başlıklı yazısında dolar kuru için 2,88’i işaret edip TL’de beklediğini belirterek TL’ye yatırımı teşvik etmiş:

"Ölüm var kalım var , her hafta yazıyorum tekrar edeyim; Dolar 2,88 , Euro 3,28 , Altın 121 lira olmadan TL'de bekliyorum. Sabır ve inaçla..."

Dolar/TL kuru, 2016 yılı Aralık ayı başında 3,59 ile rekor yineledi.

17 Mart 2016 tarihli “Fed, doları kurtarabilecek mi” başlıklı yazısında Fed’in tüm hareketlerine rağmen doların 2016 yılında değer kaybedeceğini belirterek 3’ün üzerinde dolar kurunun beklenilmemesi gerektiğini ima etmiş:

"Asıl kendimize sormamız gereken soru şu: “FED'in bu tutumu insanların dolara güvenirliğini yitirmişken, dolar artık yatırım aracı olmakdan çıkıyormu? Kolay basılıp piyasaya sürülen dolar artık değersiz bir kâğıt parçası mı olacak?” Bence cevap EVET. Çünkü emtia yatırım aracıdır, yani altın. Asıl yapılmak istenileni daha önceki yazılarımda sizinle paylaştım. Dolar değer kazandıkça emtia fiyatları düşer, değer kazanmış dolar ile düşük emtia alınır. FED Başkanı Yellen açıklamalarında şahin bir mesaj verirse dolar tekrar değer kazanır, güvercin bir açıklama yaparsada dolar düşer. 2016 yılında ( muhtemelen haziran ayında ) dolar küresel piyasalarda son bir ralli yapar, son ralli diyorum çünkü fed kendi içlerinde bile görüş ayrılığında. Faiz artırımı=dolar'ın değer kazanması anlamına geliyor, dolar'ın küresel piyasalarda değer kazanması kendi ekonomilerinin işine gelmiyor çünkü ihracatları olumsuz etkileniyor. Bu çıkmazda ABD ister istemez kendi menfaatleri doğrultusunda tekrar faiz artırmayı düşünmez. Doların küresel piyasalarda son bir kez daha kazanmaya aday tek para birimi olduğunu düşünüyorum. Bu yükselişler 3.15 bandını işaret ediyor. 3 liranın üzerindeki fiyatlamalar sizi asla yanılmasın çünkü 3 liranın üzerinde bir dolar kuru bize şunu söyleyecek: “Dolar ile altın pozisyonu alıyoruz.” Çin ve Avrupa ekonomilerinin halen düzelmemesi dolar'ın yükselmesi için en güzel bahanesi olacak. Siz bakmayın euro-dolar paritesinin 1.10 bandının üzerinde tutunduğuna. Euro değer kazanmıyor dolar, değer kaybediyor o yüzden euro geçici olarak değer kazandı. Pariteyi bu yıl tekrar 1.05 bandına kadar düştüğüne şahit olabiliriz ki şuanki konjektör ona çok müsait. Sadece İngiltere biraz daha naz yapsın sonra gerçek ekonomik sorunlar gün yüzüne çıkacak. Dolar öyle yada böyle dikkatleri üzerine çekmeyi başaracak, küresel piyasalar da bundan rahatsız olunca FED tekrar piyasada abi'lik görevine soyunacak. FED ne yaparsan yap, “DOLAR'IN DEĞER KAYBETMESİNİ ENGELLEYEMEYECESİN.”"

Kur 3’ün üzerinde kalıcı hale geldi.

4 Ocak 2016 tarihli “2016’da Türk lirası” başlıklı yazısında 2016’da Türk lirasının değer kazanacağını ima etmiş:

"İlerleyen yıllarda biçtiğiniz de bereket ortaya çıkacaktır. TL bir yıl düşüp bir yıl çıkıyor düşüncesinden yola çıktığımızda 2016 yılında TL'nin değer kazanmasını destekleyen bir çok ensturman var masada."

"2016 yatırım yılıdır, yeni yılla birlikde israf yapmadan gönül rahatlığıyla TL ye güvenebilirsiniz. Dolar tekrar 3.25 yükselecek Altın 120 TL yükselecek diye 3-5 kuruş için yatırımlardan vazgeçmeyin. Yatırım yaptığınız döviz ya da altın ise arasındaki kur farkını emlak veya arsa fiyatlarından kazanacak olduğunuz kar ile kıyaslamanızı öneririm."

Gelinen nokta ortada.

30 Kasım 2015 tarihli “Para piyasaları geçiş sürecinde” başlıklı yazısında, 2016 yılı içerisinde dolar/avro çapraz paritesinde 1’i beklediğini belirtmiş:

"Yıl sonu yada 2016 da 1 Dolar 1 Euro bandını halen beklemekdeyim."

Avro/dolar kuru 1’e doğru yaklaşsa da 1 olmadı.

1 değil 2 değil, 5 değil 10 değil. Yanlış saat bile günde 2 kez doğru zamanı gösterirken İslam Memiş doğru kur tahmininde son 1 senedir bulunamamış…

 

İslam Memiş’in 2017 Performansı

TL değer kaybıDöviz kurları konusunda İslam Memiş 2016 yılında kötü bir performans çıkardı.

2017 yılındaki durumu ise 2016’dan farklı değil.

Örnekleriyle aktarmayı sürdürelim:

“Mart ayında piyasalar” başlıklı 2 Mart 2017 tarihli yazısından:

"Ocak ayından itibaren döviz ve altın fiyatlarının gerileyeceğini, TL'ye güvenenlerinin kazanacağını belirtmiştim. Aynı öngörümün devam ettiğini anımsatmak isterim."

Yanlış saat bile günde 2 kez doğru zamanı gösterir derler. Hakkını vermek gerek İslam Memiş’in, alınan tedbirlerle birlikte 3,90’ın üzerini gören kur 3,55’e kadar geriledi.

"Dolar/TL kurunda 3,55-3,65 Lira aralığı devam edebilir. Referandum sonrası 3,40'lı seviyeleri daha net telaffuz edebiliriz."

İslam Memiş bu yazıyı yazdıktan sonra dolar/TL kuru 3,7 üzerine doğru hareketlendi. Referandum sonrasına dair kur tahminini not ettik. Referandumdan sonra bu tahminin tutarlılığını da göreceğiz.

24 Şubat 2017 tarihli “Piyasalara bahar erken geldi…” başlıklı yazısından:

"Döviz fiyatlarındaki düşüşler döviz borcu olanlar için iyi fırsat olabilir, her ne kadar 3,50 seviyeleri konuşulsa da bu seviyeler hemen olmayabilir. Yani yumuşak ve kademeli inişler için dışsal nedenlerin ortadan kalkması gerektiğini düşünüyorum. Kısa vadeli düşüşler dolar 3,60,Euro 3,80, Altın 143 Lira seviyeleri güçlü destek seviyeleri olabilir."

29 Ocak 2017 tarihli yazısında 3,3’ü, 2 Mart 2017 tarihli yazısında 3,4’ü hedef göstermişti. Şimdi de 3,5 hemen olmaz, 3,6 önemli bir destek noktası diyor. Yazısının ardından döviz kurları tekrar hareketlendi ve dolar/TL kuru 3,7’in üzerine çıktı ve 3,74’ü gördü. Not edelim.

5 Şubat 2017 tarihli “Piyasalar ve beklentiler” başlıklı yazısından:

"Dolar/TL kuru 3,697 lira seviyesinden haftayı tamamladı. Dolar/TL kurunun düşüşleri kalıcı olmayabilir, acil alma ihtiyacı olanlar bu seviyeleri fırsat olarak değerlendirebilirler. Para piyasalarında dalgalı seyirler devam ettiğinden gün içindeki 50 kuruşluk kur farkları geçerliliğini koruyor. 3,65 lira seviyesini aşağıda güçlü bir destek seviyesi olarak izlemeye devam edeceğiz. Yukarı yönlü toparlanmalarda ise 3,80 lira seviyesini direnç seviyesi olarak belirleyebiliriz. Ancak yukarı yönlü toparlanma isteği düşüşlerden daha hızlı bir şekilde devam edebilir."

E hani dolar kuru 3,3’e kadar gidecekti? 29 Ocak 2017 tarihli yazısında bu noktayı işaret ediyordu. Kurun 3,69’u gördüğü 5 Şubat 2017 günü itibarıyla İslam Memiş mevcut seviye için “alım fırsatı” uyarısı geçmiş. Daha önceki yazılarındaki “dolar düşecek sakın yaklaşmayın” uyarılarının tam tersine. Biraz tutarlılık arıyor insan analizlerde…

29 Ocak 2017 günü yayınlanan “Döviz ve altın piyasalarında son durum…” başlıklı köşe yazısından:

"Dolar; Mart ayının sonuna kadar dalgalı seyir devam edecek. Gün içindeki oynaklık 50 kuruştan az olamaz. Yani sabah 3,85 olan dolar kuru akşam kapanışta 3,80 yada sabah 3,80 akşam kapanışta 3,85 olarak düşünün. Orta vadede 3,65 Lira seviyesi dip, 3,99 Lira seviyesini zirve olarak düşünebilirsiniz. Ancak Haziran ayının sonuna kadar dolar kurunda sert düşüşler bekleyin derim, 3,30 seviyesi en favori destek seviyem olmaya devam ediyor."

Bildiğiniz bakkal hesabı yaparak dolar kuru üzerine teknik analiz yapıyor İslam Memiş. Ocak ayı başından bu yana verdiği kur tahminleri ise oldukça değişken haliyle daha önce aktardığımız üzere. Şimdi de 3,3 seviyesini hedef göstermiş. Tutmayan diğer tahminleri gibi bu seviyeyi de bekleyip göreceğiz.

"TL'de bekleyenler daha çokkk fırsatlar bulacaksınız rahat ve mutlu olun..."

Resmen, basımı, yayını, dağıtımı yapılan bir gazeteden (bir türlü tutmayan) yatırım tavsiyesi veriyor İslam Memiş. SPK mevzuatına göre bir yükümlülüğü olmalı.

22 Ocak 2017 tarihli “2017’de Neye Yatırım Yapmalı” başlıklı yazısında yine ekonomistliğini konuştururken:

"Dolar sunî olarak 3,99 Lirayı test etti, TCMB müdahalesiyle 3,762 Liraya geriledi. Düşüşler devam edebilir, bundan kimsenin şüphesi yok. Kısa vadede 3,63 uzun vadede 3,30 ancak yatırımcı için önemli olan şu “Dolar bir yatırım aracı mı?” Ya da 3,63 lirada satın aldığınız dolar size ne kazandıracak?"

Döviz piyasasında Dolar/TL kuru 3,99 seviyesini şu ana değin hiç görmedi.

Ayrıca, gün geçmiyor ki tahmini değişmesin İslam Memiş’in. Kısa ve uzun vade tahminleri de not edildi. Bakalım görecek mi.

“Trump’zede olmayın” başlıklı 19 Ocak 2017 tarihli yazısından:

"Ben ilk ihtimali daha kuvvetli gördüğümden yurt içi piyasalarda dolar kurunda değer kayıplarının 3,63 lira seviyelerine kadar devam edeceğini tahmin ediyorum. Yurt içi piyasalarda “DOLAR SEVİCİLER” mutlaka bu duruma üzülecektir, hemen” geçici düşüşlere kanmayın dolar 4 Lira olacak “ mesajları yazmaya başlayacaklardır. Dolar sevicilerin gazına gelip yüksek kurdan dolar alan vatandaşlar, bozdurmak için çok sabretmesi gerekebilir. 

Orta vadede doların değer kaybetmesi güçlü bir ihtimaldir. 

Ben tavsiyemi yenilemek isterim “ Dolar alınabilir bir seviyede değildir, dolar borcu olanlar biraz daha sabretmeleridir."

3.63 görülemedi bir türlü henüz. 3-4 gün önceki tahmini 3,60’tı 3,63’e çekmiş. Sanırsınız, finansal modelleme ile anlık kur tahmini yapıyor…

15 Ocak 2017 tarihli “Türk milletinin Türk lirası” başlıklı yazısından:

"BİST 83 bin seviyesini test edebilir,  dolar kurunda geri çekilmeler 3,60 seviyesine kadar devam edebilir, altının gram fiyatı ise 140 lirayı test edebilir diye tahmin ediyorum. "

3,70 altını test edebilir derken gidişata göre kur sıkıyor İslam Memiş. Piyasa kuru neyse 0,2 düşüğünü söylüyor gibi duruyor.

12 Ocak 2017 tarihli “Dolar sevicilere özel” başlıklı yazısından:

"Öngörülerimi yakından takip edenler, 2017 yılı için dolar kurunda 3,70, altının gram fiyatında 144 lira seviyelerinin test edilebileceğini yazmıştım."

(Köşe yazılarında) 3,7’yi işaret etmemişti ki hiç test seviyesi olarak. Tam tersine aşağı yönlü hareket olacağını iddia etmişti. Ki tam tersi oldu.

"Asla rehavete kapılmayın ve dolar sevicilerin gazına gelerek bu seviyelerden ne döviz nede altın satın alın."

Daha önce de vermişti benzer tavsiyeleri. Tuttuğunu görmedik.

9 Ocak 2017 tarihli “Mevsimsel Etkiler ve Piyasalar” başlıklı yazısından:

"Milli ruha sahip milletimiz zaten dövizlerini TL'ye çevirdikleri için bu saatten sonra döviz fiyatlarını konuşmanın hiç bir manası yoktur. TL; 2017 yılında diğer para birimleri karşısında değer kazanmaya devam edecektir."

Değer kaybetti tam aksine.

5 Ocak 2017 tarihli “Dolar neden yükseldi” başlıklı yazısından:

"ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki oynama ve açıklanan enflasyon rakamları yurt içi piyasalarda dolar kurunun 3,60 Lira seviyesini test etmesine neden oldu. Ancak aynı günün akşamında tekrar 3,58 Lira seviyesine kadar geri çekildi. Dolar kurunda yaşanan yükselişlerin kalıcı olmayacağını sık sık belirtiyorum, tekrar anımsatmak isterim “ Dolar kurunda yaşanan yükselişler kalıcı değil” Yılın ilk haftasında yaşanan yükselişlerin dolarını satamayanlara yeni bir fırsat verdiğini düşünüyorum."

Kalıcı oldu.

 

3 Yorumlar

  1. istanbul iş ilanları Reply

    sitesi olarak sizi takip ediyor ve başarılı buluyoruz yazılarınız kaliteli tebrikler

  2. Dolar Yorum Reply

    Son ekonomik krizle birlikte, lira karşısında euro ve dolar durumundan çıkmak zor olacak.

Yorumunuzu yazınız...