Paylaşılan Görsel, İnsan Hücresinin En Ayrıntılı “Görüntüsü” Değil “Modellemesi”

 

hucre modelleme

 

Yukarıdaki görselin “insan hücresinin en ayrıntılı görüntüsü” olduğu notuyla sosyal medyada yaygın şekilde paylaşıldığına şahit oluyoruz.

 

hucrenin-en-ayrintili-goruntusu

 

Paylaşılan görsel aslında X-ışını, nükleer manyetik rezonans (NMR) ve kriyo-elektron mikroskobu verileri kullanılarak modellenen bir ökaryotik hücrenin 3 boyutlu görüntüsü.

Aslında hücrenin doğrudan kaydedilen bir görüntüsü değil, modellemesi olan bu görsel, David Goodsell’in çalışmasında esinlenerek, Evan Ingersoll ve Gael McGill tarafından Cell Signaling Technologies için oluşturulmuş.

Söz konusu çalışma için şu özet not sunulmuştu:

“Cell Signaling Technology, Inc. için yaratılan ve David Goodsell’in çarpıcı sanatından ilham alan bu ökaryotik hücrenin bu 3D sunumu, tüm özellikleri için X-ışını, nükleer manyetik rezonans (NMR) ve kriyo-elektron mikroskobu veri kümeleri kullanılarak modellenmiştir. moleküler aktörler. Sinyal iletimi, protein sentezi, endositoz, veziküler taşıma, hücre-hücre yapışması, apoptoz ve diğer süreçlerde yer alan sayısız yolu özetleme girişimidir. Gerçek bir hücreye göre konsantrasyonunda seyreltik olmasına rağmen, bu işleme aynı zamanda hücrenin moleküler koreografisinin büyük karmaşıklığını ve güzelliğini görselleştirme girişimidir.”

Bahse konu modellemeyi gerçekleştiren isimler, paylaşılan görselin insan hücresinin mikroskop altında doğrudan bir “görüntüleme” yerine bir “görselleştirme” olduğuna değinmişti.

Gael McGill, doğrudan görüntüsü olmasa da hücrede meydana gelen süreçleri göstermek için oluşturulduğunu şöyle belirtmişti:

“Sinyal iletimi, protein sentezi, endositoz, veziküler taşıma, hücre-hücre yapışması, apoptoz ve diğer süreçlerde yer alan sayısız yolu özetleme girişimidir.”

 

“Gerçek bir hücreye göre konsantrasyonunda seyreltik olmasına rağmen, bu 3 boyutlu modelleme aynı zamanda hücrenin moleküler koreografisinin büyük karmaşıklığını ve güzelliğini görselleştirme girişimidir.”

Görselin doğrudan görüntülemeyle elde edilmediğini, bunun yerine diğer kaynaklardan sağlanan verilere dayanarak oluşturulduğunu söyleyen Evan Ingersoll da şu ifadeleri kullanmıştı:

“Görüntünün bir bütün olarak (rastgele bilim araçları) doğadan yakalandığını veya elde edildiğini ima etmek açıkça yanlıştır. Görüntünün parçaları, bu bilimsel süreçler aracılığıyla toplanan veri kümeleri kullanılarak dijital olarak oluşturulmuştur.”

Çalışma kapsamında (etkileşimli versiyonları da) oluşturulan diğer hücre modelleme görselleri şu şekildeydi:

 

hucre modeli

 

Söz konusu görsel için “insan hücresinin şimdiye kadarki en ayrıntılı görüntüsü” yerine “insan hücresinin detaylı bir modeli” tanımı daha uygun olabilir.

 

Yorumunuzu yazınız...