Paylaşılan Görselin İngiltere Sağlık Bakanlığı’nın Okullara Gönderdiği (Aşıların Kısıtlık Yapabileceğini, Aşıdan 1645 Kişinin Öldüğünü ve Bu Rakamın Gerçekte 10 Katı Olabileceğini Gençler İçin Aşının Yaşlılardan Daha Tehlikeli Olduğunu Belirten) Aşı Onam Formuna Ait Olduğu İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

İngiltere’de okullara Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilmiş kisvesiyle gönderilen Covid-19 aşısı riski hakkında yanlış iddialar içeren (aşağıda örneği sunulan) sahte aşı onam formunun ülkemizden sosyal medya kullanıcıları tarafından gerçek sanılarak paylaşıldığı görülüyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından iletildiği algısıyla okullara gönderilen ve velilere dağıtılması istenen Covid-19 aşıları hakkında yanlış ve yanıltıcı bilgiler içeren sahte NHS  onay kontrol listesi görseli şu şekilde:

 

ingiltere sahte asi onam formu

 

Söz konusu görseli İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmiş olduğu iddiasıyla aktaran sosyal medya paylaşımı örneği şöyle sunulabilir:

 

Turbobandit007:

“İngiltere sağlık bakanlığından resmi evrak. Aşı için onam formu. 4. Noda aşıdan 1645 kişinin öldüğünü ve bu rakam gerçekte 10 katı olabilir yazıyor, ve gençler için bu aşı yaşlılardan daha tehlikeli olduğunu yazıyor.

5. Noda yan etkilerinin kalp krizi, körlük, sağırlık, çocuk düşürme, pıhtı atma, ve kardiovasculair düzensizlik.

6. Noda uzum zamanda yan etkilerin ne olduğu bilinmediği ve kısırlık dahil başka yan etkileri olabileceği yazıyor. Aşının deneme aşaması 2023 bittiğini yazıyor. Bu aşıya o yönden deneysel olarak bakılması lazım olduğunu yazıyor.

8. Noda koronadan ölenlerin ortalama yaşı 83 olduğunu yazıyor.

9. Noda 30 yaş altının aşıdan ölme ihtimali coronadan ölme ihtimalinden yüksek olduğunu yazıyor.”

 

ingiltere sahte asi onam formu

 

Paylaşılan görsel İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmiş resmî bir belge değil, İngiltere’de aşı karşıtlarının Sağlık Bakanlığı tarafından iletildiği algısıyla okullara gönderdiği sahte bir doküman.

Paylaşılan sahte onam formu, İngiltere’de Ulusal Sağlık Sistemi (National Health System – NHS) bünyesinde düzenlenen resmî aşı onam formları arasında yer almıyor.

Örnek bir NHS aşı onam formu görseli şöyle sunulabilir:

 

nhs asi onam formu

 

İngiltere Sağlık Bakanlığı Sağlık ve Sosyal Bakım Bölümü sözcüsü, Reuters’e verdiği demeçte paylaşılan onay formunun sahte olduğunu teyit etmişti.

İngiltere’de yürürlükte bulunan Covid aşılama sürecinin tıbbî direktörü Dr. Jonathan Leach, paylaşılan yürürlükte bulunan gerçek bir belge olmadığını beyan etmişti.

 

 

Durham’da bir okulun müdürü (headteacher) Andy Nuers da aşı karşıtlarının Sağlık Bakanlığı’ndan iletildiği algısıyla sahte aşı formlarını gönderdiğini belirtmişti.

 

 

Sağlık teknisyenleri ve öğretmenler, sahte aşı rıza formu gönderimini ‘çok inandırıcı bir aldatmaca’ ve ‘tamamen sorumsuz bir eylem’ olarak nitelemişti.

 

* Tespiti için Özlem Kayım Yıldız‘a teşekkürlerimizle…

 

Yorumunuzu yazınız...