İkram Bağcı, 10 Eylül 2015 günü Star Gazetesi’nde yayımlanan “Tekrardan Gezi’yorlar” başlıklı köşe yazısında Guy Fawkes maskesi takan “Gezici”lere değinmiş.

1605’te İngiltere Parlamentosu’nu yakmaya çalışan Guy Fawkes idam edilmiş daha sonrasında İngiltere’de yaşanan protestolarda eylemciler Fawkes maskelerini kullanmıştı. Aynı durum Gezi olaylarında yaşanmış, Fawkes maskeleriyle eylemciler objektiflere poz verme yarışına girmişti. Gezicilerin parlamentoyu yakma girişiminde bulunan bir insanın maskesini takarak giriştiği eylemler demokrasiye sahip çıkan sözde şirin gençlerin demokrasiden ne anladıklarını gösteriyordu.

İkram Bağcı, Guy Fawkes maskelerinin neden takıldığını ve tarihi süreci iyi bilmediği için biraz işkembe-i kübrasına sığınmış.

5 Kasım 1605 günü gerçekleştirdiği başarısız “parlamento binası yakma” eyleminin ardından yakalanan Guy Fawkes idam edilir. Ancak, Guy Fawkes maskeleri, bu eylemin akabinde yaşanan eylemlerde/protestolarda kullanılmaz. Zaten, 5 Kasım 1605 tarihinin akabinde protesto eylemi vs. olmamıştır. Bu maskeler, Guy Fawkes’ın başarısız girişimini hatırlatmak için kullanılır. Yani, sisteme ve otoriteye başkaldıranların değil, sistem ve otorite taraftarlarının , başarısız eylemi kutlaması için bir simgedir. Bonfire Night ya da Guy Fawkes Day olarak anılan 5 Kasım günü Guy Fawkes maskesi giyen kuklalar yakılır, insanlar Guy Fawkes, ya da herkesin günümüzde bildiği adıyla “V for Vendetta” maskesini takar. Günümüzde ise anlamını biraz yitirip, eğlence maksatlı kullanılır.

Gezicilerin Guy Fawkes maskelerini takması aslında bir bakıma, İkram Bağcı gibilerini kızdırsa da, demokrasi adına esas anlamı itibarıyla olumlu; yaptığı çağrışımlar itibarıyla ise menfi bir olay.

Kaynak:

Ikram Bagci_10 Eylul 2015

Yorumunuzu yazınız...