Görselin M.Ö. 1212’te Ölen Mısır Firavunu II. Ramses’in Mumyalanmış Cesedinin Fransa’ya Nakli İçin Çıkarılan Pasaportuna Ait Olduğu İddiası Doğru Değil

Görselin M.Ö. 1212’te ölen Mısır Firavunu II. Ramses’in mumyalanmış cesedinin Fransa’ya nakli için çıkarılan pasaportuna ait olduğu iddiası doğru değil. II. Ramses’in cesedinin taşınması için pasaport çıkarıldığı doğru. Ancak bahse konu iddialarda yer alan görseldeki pasaportun Mısır Firavunu II. Ramses’in mumyalanmış cesedine ait değil. II. Ramses için çıkarılan pasaporta ait olduğu iddiasıyla paylaşılan görsel aslında Heritagedaily adlı internet sitesinde yer alan “II. Ramses’in Pasaportu” başlıklı yazıda yer alan görsel bir tasarım. Sitede yer alan yazıdaki içerikte söz konusu fotoğraf için görselin bir sanatçının pasaportunun tasarımı olduğu ve görselin temsili amaçlı olduğu uyarısı yer alıyor. Söz konusu görseldeki markodun hemen altında heritagedaily.com adresinin yer aldığı da görülebiliyor.

Yanlış İddia

Sosyal medya platformlarında ve bazı sitelerde paylaşılan gönderilerde yer alan görselin MÖ 1302 – MÖ 1212 arasında yaşayan Mısır Firavunu II. Ramses‘in mumyalanmış cesedinin Fransa’ya nakli için çıkarılan pasaportuna ait olduğu iddia edildi. Birçok kişi söz konusu iddialardaki görseli Mısır Firavunu II. Ramses’in mumyalanmış cesedinin pasaportuna ait olduğuna dair hatalı paylaşımlarda bulundu.

II. Ramses’in pasaportu sanılan tasarım görseli içeren bazı paylaşımlar şöyle:

II. Ramses'in mumyalanmış cesedi
Görselin II. Ramses’in mumyalanmış cesedinin Fransa’ya nakli için çıkarılan pasaportuna ait olduğu iddiasını içeren paylaşım
ikinci ramses pasaportu


İkinci Ramses’in pasaportu sanılan tasarım görseli içeren paylaşım

II. Ramses’in cesedinin taşınması için pasaport çıkarıldığı doğru. Ancak bahse konu iddialarda yer alan görseldeki pasaportun Mısır Firavunu II. Ramses’in mumyalanmış cesedine ait olduğu iddiası doğru değil.

II. Ramses’in Mumyalanmış Cesedinin Fransa’ya Nakli İçin Pasaport Çıkarıldığı İddiası İle Paylaşılan Görsel Aslında Bir Tasarım

Firavunu II. Ramses’in mumyalanmış cesedi için çıkarıldığı iddiası ile paylaşılan görsel aslında arkeoloji, antropoloji, paleoantropoloji ve paleontoloji odaklı yazı yayınlayan Heritagedaily aslı internet sitesinde yer alan “II.Ramses’in Pasaportu” (The Passport of ramesses II) başlıklı yazıda yer alıyor.

II. Ramses için çıkarılan pasaporta ait olduğu iddiasıyla paylaşılan görseldeki markodun hemen altında bahse konu görselde heritagedaily.com adresinin yer aldığı görülebilmektedir.

2. ramsesin pasaportu
2. Ramses’in pasaportuna ait sanılan tasarım görselin kaynağı

Ayrıca yazıdaki içerikte söz konusu fotoğraf için görselin bir sanatçının pasaportunun tasarımı olduğu ve görselin temsili amaçlı olduğu uyarısı yer alıyor.

Image Credit – HeritageDaily – An artist’s creation of the passport – Image is for representative purposes – The actual passport is not publicly available.


Image Credit – HeritageDaily – Bir sanatçının pasaportu oluşturması – Resim temsili amaçlıdır – Asıl pasaport halka açık değildir.

II. Ramses’in mumyalanmış cesedi ölümünden yaklaşık olarak üç bin yıl sonra 1974 yılında Fransız bilim adamlarının mumyanın mantar büyümesi tehditi altında olduğu gerekçesiyle cesedin tamamen çürümesini önlemek için Fransa’ya götürülmüştü.

 

 

Fransız yasalarına göre ülkeye giriş yapabilecek ölü veya diri herkesin pasaporta sahip olması şartı nedeniyle Mısır hükümeti firavuna bir pasaport çıkarttı ve böylece firavunun mumyalanmış cesedi Fransa’ya götürülebildi.

Ayrıca belirtmek gerekir ki 1974’te kullanımdaki pasaportlar barkodlu ve çipli değildi.

 

 

II. Ramses

II. Ramses, Mısır’ın XIX. Hanedanı’nın üçüncü firavunudur. MÖ 1303 – MÖ 1213 yılları arasında hüküm sürmüştür. Genellikle Eski Mısır’ın en güçlü dönemi olan Yeni Krallık’ın en büyük, en ünlü ve en güçlü firavunu olarak kabul edilir.

II. Ramses, I. Seti ve Kraliçe Tuya’nın ikinci oğludur. Ramses’in en çok tanınan ve hatırlanan eşi Kraliçe Nefertari olmuştur. Ramses, tahta çıktığında henüz çok gençti ve ilk yıllarında babasıyla birlikte hüküm sürdü. MÖ 1279 yılında babasının ölümünden sonra tek başına firavun oldu.

Ramses’in hükümdarlığı döneminde Mısır, askeri, siyasi ve kültürel açıdan en parlak dönemini yaşamıştır. Ramses, Hititlerle Kadeş Savaşı’nda savaşmış ve bu savaştan sonra iki ülke arasında bir barış antlaşması imzalamıştır. Ayrıca, Nubia ve Libya’ya karşı başarılı seferler düzenlemiştir.

Ramses, Mısır’ın dört bir yanında çok sayıda anıt inşa ettirmiştir. Bu anıtlar arasında Abu Simbel’deki tapınaklar, Luksor’daki tapınaklar ve Karnak’taki tapınaklar bulunmaktadır. Ramses, aynı zamanda kendi adını taşıyan bir başkent de inşa ettirmiştir. Bu başkente Pi-Ramses adı verilmiştir.

Ramses, 67 yıl boyunca hüküm sürmüştür ve bu süre zarfında Mısır’ın en güçlü ve en uzun süre hüküm süren firavunlarından biri olmuştur. Ramses’in hükümdarlığı döneminde Mısır, barış, refah ve kültürün doruk noktasına ulaşmıştır. Ramses’in ölümünden sonra Mısır, yavaş yavaş güç kaybetmeye başlamıştır.

 

ramsesin mumyasının pasaportu

Yorumunuzu yazınız...