31 Yaşındaki Sağlık Bakanlığı Müfettişi Berrin Akbal’ın İkinci Kez Yakalandığı Koronavirüs (Covid-19) Salgını Nedeniyle Vefat Ettiği İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Koronavirüs salgını vakalarında yeniden artış yaşandığı günlerde 31 yaşında bir Sağlık Bakanlığı müfettişinin 2. defa koronavirüse yakalandığı ve yaşamını yitirdiği iddiası bazı haber sitelerinde kendine yer buldu.

 

doktor berrin akbal haberi

 

berrin akbal koronavirüs haberi

 

koronavirüs sağlık müfettişi haberi

 

Birgün, Halk TV, Dokuz8HABER, OdaTV, Vaziyet, Gün Boyu Gazetesi, Onedio, Gazete Manifesto, İleri Haber gibi birçok haber sitesinde aktarılan haber metni şu şekildeydi:

31 yaşındaki sağlık çalışanı koronavirüs sebebiyle hayatını kaybetti

Sağlık Bakanlığı Müfettişi Dr. Berrin Akbal, ikinci kez yakalandığı koronavirüs nedeniyle hayatını yitirdi. Akbal, 31 yaşındaydı.

Ankara’da Sağlık Bakanlığı Müfettişi olarak görev yapan 31 yaşındaki Dr. Berrin Akbal, yeni tip koronavirüs  sebebiyle dün akşam saatlerinde yaşamını yitirdi.

Akbal’ın vefatı saglikpersonelihaber.org’dan duyuruldu.

Öte yandan, Türk Tabipler Birliği’nin verilerine göre, pandemi dönemi boyunca 390 sağlık çalışanı hayatını kaybetti.

 

sağlık çalışanı koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

 

İddianın kaynağı olarak saglikpersonelihaber.org adlı internet sitesindeki haber gösterilmişti. Ancak, genç yaşta bir sağlık müfettişinin ikinci kez yakalandığı koronavirüs salgını nedeniyle vefat ettiği haberi asparagastı…

Haberde kullanılan fotoğraf, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Sağlık Bakanlığı Müfettişi 31 yaşındaki Doktor Berrin Akbal’a değil, (Müjdat Gezen Tiyatrosu’ndan) Berfu Çetinkaya’ya aitti.

 

berfu çetinkaya
Berfu Çetinkaya

 

Berfu Çetinkaya sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada fotoğrafını yanlış şekilde kullanan haber siteleri hakkında yasal işlem başlatacağını belirtmişti.

 

berfu çetinkaya açıklama

 

Sağlık Bakanlığı yetkilileri de Berrin Akbal isimli bir Sağlık Bakanlığı Müfettişinin bulunmadığını, 2. kez yakalandığı koronavirüs nedeniyle bir müfettişin vefat ettiği iddiasının asılsız olduğunu aktardı.

Haber siteleri servis ettikleri iddiaya ilişkin gerçeğin ortaya çıkmasıyla birlikte ya düzeltme geçtiler ya da silip ölü taklidi yaptılar.

Birgün gazetesi, haberi yayından çekerek “‘Saglikpersonelihaber.org’ sitesini kaynak göstererek birgun.net’te de yer verdiğimiz asılsız haberi geri çeker, Berfu Çetinkaya’dan ve okurlarımızdan özür dileriz.” ifadelerini içeren yeni bir haber geçmişti.

 

birgün asılsız haber

 

OdaTV ise “İkinci kez koronavirüse yakalanan sağlık çalışanından bu kez acı haber” başlığıyla yayımladığı silerek “Bu kadarına da “pes”: Koronadan öldüğü söylenen “sağlık çalışanı” kim çıktı” başlığıyla iddianın arka planını -kendi haberlerine değinmeksizin- paylaşmıştı.

 

ikinci kez koronaya yakalanan

 

koronadan öldüğü söylenen sağlık çalışanı

 

Yanlış haberi yayımlayan diğer haber sitelerinin okurlarıyla / takipçileriyle bu yönde bir bilgi paylaşmadığı görüldü.

Berfu Çetinkaya’nın fotoğraflarını kullanan Berrin Akbal isimli sosyal medya profillerinin bu hatanın kökenini oluşturduğu söylenebilir. Sorgulamadan kopyala yapıştır içerik kullanan haber siteleri elbette bu hatanın müsebbibi…

 

akbalberrin

 

koronavirüse ikinci kez yakalanıp ölen doktor iddiası

 

Yorumunuzu yazınız...