“Her Gün Aklımdan Geçiyorsun, İnsan Bir Selam Verir” Sözünün Âşık Veysel’e Ait Olduğu İddiası Doğru Değil. Söz, Zamir Erkin’e Ait

Yanlış İddia

 

Bugün, halk ozanlarımızdan Âşık Veysel’e (25 Ekim 1984 – 21 Mart 1973) yanlışlıkla atfedilen bir diğer sözü inceleyeceğiz.

Facebook, Twitter, Ekşi Sözlük, Tumblr, Pinterest gibi çeşitli platformlarda rastladığımız yanlış atfın, karşılaştıklarını hiç araştırmadan paylaşan kullanıcılar vesilesiyle zamanla daha da yaygınlaştığına şahit oluyoruz:

 

her gün aklımdan geçiyorsun insan bir selam verir aşık veysel
“Her gün aklımdan geçiyorsun insan bir selam verir” sözünü hatalı şekilde Âşık Veysel’e atfeden paylaşımlar

 

her gün aklımdan geçiyorsun insan bir selam verir aşık veysel
Fikriyat‘ın Âşık Veysel’e hatalı vecize atfı yaptığı paylaşım

 

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nin Twitter hesabı da söz konusu dizeleri Âşık Veysel adıyla paylaşmıştı:

 

her gün aklımdan geçiyorsun insan bir selam verir aşık veysel
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nin Âşık Veysel’e hatalı vecize atfı yaptığı paylaşımı

 

“Her Gün Aklımdan Geçiyorsun, İnsan Bir Selam Verir” Sözü Âşık Veysel’in Değil

Âşık Veysel’in mısralarını okuyanların kolaylıkla ayrımına varabileceği bir hata…

Bahse konu olan mısralar, Âşık Veysel’in üslubuyla hiçbir bakımdan bağdaşmıyorsa da emin olmak adına ozanın tüm şiirlerinden mürekkep Dostlar Beni Hatırlasın isimli yapıtını taradık ve alıntılanan dizelerin kitapta yer almadığını gördük.

Sözün Âşık Veysel’le anıldığı ilk atfa 2012 yılında rastlıyoruz. Sosyal medya platformlarında 2012 Şubat ayı öncesinde anonim şekilde aktarılan bu ifadenin, anılan aydan itibaren Âşık Veysel’e atfedilmeye başlandığı görülüyor.

Dizelerin asıl sahibini taradığımızda ise karşımıza Zamir Erkin olarak da bilinen Azeri şair Zamir Erkin Agazade çıkıyor.

Zamir Erkin Agazade, kendisine ait internet günlüğünde Âşık Veysel’e ait olduğu iddiasıyla paylaşılan ifadelerin şahsına ait olduğunu beyan etmişti:

 

hergün aklımdan geçiyorsun insan bir selam verir zamir erkin agazade

 

Son iki dizesiyle popülerlik kazanan şiirinin tamamı şu şekilde:

Ne ararsın, ne sorarsın,

Zaten tanımazsın beni görsen.

Benim seninle alıp veremediğim yok ama,

Verip alamadığım var;

bi zahmet aklımı geri versen..

…diyorum.

Ve başka bi şey de istemiyorum,

Ne senden, ne hayatdan.

Aşk, mutluluk,

herşey senin olsun..

Şans denilen şeyi de istemiyorum,

O da seni bulsun..

Sana hakkımı yediririm ama

Aklımı yedirmem,

Senin de aklını alırım ve geri vermem.

Biliyor musun, sevgilim,

Benim aklım da senin kalbin gibi;

Birisi gider, birisi gelir,

Her gün aklımdan geçiyorsun,

İnsan bir selam verir..

 

Kendi yazdığı dizelerin farklı isimlerce anılmasından yakınan şair, Antoloji.com’da yayımladığı şiirinin altına düştüğü notla durumu izah etmiş:

“Şiirde kullanmış olduğum son iki mısra, Facebook sayfalarında ve bu sayfalar aracılığı ile diğer sitelerde haksız olarak başka imza ile kullanılmaktadır. Söz kesinlikle bana aittir. Nette ilk olarak kendi sitemde yayınlamışım. Benden önce kimse yayınlamamıştır.”

 

Bahse konu olan mısraları daha önce müzisyen Ebru Gündeş’in de Âşık Veysel imzasıyla paylaştığı, şiirin asıl sahibi olan Zamir Erkin’inse duruma itiraz ettiği biliniyor:

“Artık 2 yıldan çok oldu ki, bu sözün bana ait olduğu davasını ediyorum. Çünkü daha önce o söz hiç bir yerde yayımlanmamış, kiminse olduğu söylenilmemişti. Bundan 2 yıl önce ben kendi Facebook sayfamda ve blogumda kendi imzamla paylaşım yaptım. 1 ay sonra emeğe saygısı olmayan sosal medya kullanıcıları tarafından sözümün imzasız ve hatta A.Veysel imzası ile paylaşıldığını gördüm. Ama kendi cephemde yalnız olduğum için hiç biri ile başaramadım. Onlar daha çoktu ve A.Veysel ismi daha ünlüydü. Dizelerin bana ait olduğunu imkansız zannediyorlar. Ama azacık edebiyattan haberi olan, ozanın şiirlerini okuyanlar benim olduğunu kabul ediyorlar. Neyse, bunlara alıştım. Çünkü hepsini sanattan edebiyattan uzak biri olarak kabul ediyorum. Ama bir ülkenin sanatçısı da yapılan yanlışa “alet” ediliyorsa daha ben söyleyecek söz bulamıyorum. Hiç değilse siz yapmayın. Belki de başkası yapsaydı bu kadar umursamazdım ama bu darbe çok ağır oldu. O söz bana ait, inanmayanlar araştırsın. Ebru hanım kimin sözüne bayıldığını bilmeli…”

 

Zamir Erkin, Facebook hesabı aracılığıyla da şiirin kendisine ait olduğunu dile getirmişti:

https://www.facebook.com/Guluslerim/posts/214746881961185/

 

Şair, Instagram hesabının biyografi kısmında da kendisini “Her gün aklımdan geçiyorsun, insan bir selam verir.. şiirini yazan ünsüz şair.” olarak niteliyor:

 

hergün aklımdan geçiyorsun insan bir selam verir zamir erkin agazade

 

İLAVE: İşbu yazıyla ilgili Zamir Erkin’in paylaşımındaki not:

“Doğru insanlar doğrunu üzə çıxararlar, yanlış olanlar isə özləri kimi hamının içində, işində bir əyrilik olduğunu düşünərlər – doğrunu müdafiə etməkdə maraqlı olmazlar. Bu gözəl araşdırma üçün @malumatfurusorg platformasına və Busə Günay isimli yazarına təşəkkürümü bildirirəm ki, əziyyət çəkib neti didik-didik arayıb, ən köhnə paylaşımlara qədər gedib həqiqəti bu günə gətirməyə çalışıblar. Bu məsələ əvvəllər o qədər ürəyimi sıxırdı ki, təsəvvür edə bilməzsiniz, yata bilmədiyim günlər olub. Lakin indi belə doğru araşdırmaları görüb sevinirəm. Ona görə indiyədək mənə inanan, dəstək olan hər yoldaşa çox sağ ol deyirəm.”

 

“Her Gün Aklımdan Geçiyorsun, İnsan Bir Selam Verir” Sözünün Âşık Veysel’e Ait Olduğunu Sanan Yazarlar

Sol.org.tr yazarı Orhan Aydın, Gazeteilksayfa.com yazarı Feyzullah Doğru ve Hozormedya.com yazarı Semih Bilgiç gibi isimlerin de alıntılanan dizeleri sosyal medyada Âşık Veysel’e izafe ederek bilgi kirliliğine ortak oldukları görülüyor:

 

Her Gün Aklımdan Geçiyorsun İnsan Bir Selam Verir

 

Yorumunuzu yazınız...