Hamdi Türkmen’in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ve Yüksek Seçim Kurulu Verilerini Karşılaştırırken Kafası Karışmış

Kanalben.com’da “İçinden Çıkamadım” başlıklı 20 Ekim 2015 tarihli yazısında Hamdi Türkmen, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerini karşılaştırırken işin içinden çıkamadığını ifade etmiş:

"Deniyor ki, 1 Kasım'da yapılacak seçimlerde, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile Türkiye İstatistik Enstitüsü'nün (TUİK) seçmen sayılarıyla ilgili verileri uyuşmuyor. Birbirinden farklı. Olabilir mi? Olmaması lazım. Madem ki Türkiye'nin nüfusu belli. Seçmen sayısı belli. İki kurumun da verilerinin örtüşmesi lazım."
"... Dedim ya, işin içinden çıkamadım. YSK'nınn hesaplarında bir "bit yeniği" var ama, ben çözemiyorum."

Aslında sorunun çözümü basit: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ve Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçmen kütüğü verilerindeki 18 yaş üstü nüfusun kapsamları farklıdır. Örneğin, ADNKS nüfusunda 18 yaş üstü nüfus, 31 Aralık tarihi itibariyle 18 yaşında olanları kapsarken, YSK seçmen kütüğü verileri ise seçim tarihi itibari ile 18 yaşını dolduranları içermektedir. Ayrıca ADNKS nüfusunda yabancı uyruklu olup Türkiye de ikamet edenler yer alırken, YSK’da sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar kapsanmaktadır. Yani, ADNKS ve YSK seçmen kütüğü verilerinin birbiriyle tamamen örtüşmesi beklenemez.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nin yapısına ilişkin yapılan açıklama da şu şekildedir:

“Türkiye İstatistik Kanunu kapsamında hazırlanan Resmi İstatistik Programına göre yılda bir kez Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (NVİGM) tarafından güncellenen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne dayalı olarak açıklamaktadır. Ülkemiz nüfusu, NVİGM tarafından güncellenen veritabanından 31 Aralık tarihi itibarıyla alınan nüfusla birlikte, kurumsal yerler nüfusu dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları beyanları doğrultusunda nerede kayıtlı iseler o yerleşim yerinin nüfusu içinde değerlendirilmektedir. Ayrıca 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 45. maddesi ve Başbakanlığın 2008/8 sayılı genelgeleri gereğince tüm kamu kurum ve kuruluşlarının iş ve işlemlerinde bu sistemi kullanmaları istenmektedir. Dolayısıyla vatandaşlar, tüm kamu kurum ve kuruluşlar ile yaptıkları işlemlerinde bu sisteme kayıtlı olmaları gerektiğinden sistemin güncel ve sağlıklı bir şekilde devamına katkıda bulunmaktadırlar. “

Hamdi Türkmen'in Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ve Yüksek Seçim Kurulu Verilerini Karşılaştırırken Kafası Karışmış

 

* Kapak fotoğrafı: mohamed_hassan

Yorumunuzu yazınız...