Halil Kut Paşa’ya Ait Olduğu İddia Edilen Fotoğraf Aslında Hafız Hakkı Paşaya Aittir

Osmanlı İmparatorluğu tarafından Birinci Dünya Savaşı’nda alınan en önemli galibiyetlerden biri olan Kut’ul Amare Zaferi’ni ve bu zaferin mimari Halil Kut Paşa’yı anmak için hazırlanan ve sosyal medyada paylaşılan görsellerden bazılarında sehven Halil Kut Paşa’ya ait olmayan fotoğrafların kullanıldığına rastlayabiliyoruz.

Bu durumun bir örneği aşağıda yer alan resimde görülebilmektedir. “Fotoğrafta görmüş olduğunuz Halil Kut Paşa 20 bin kişilik Osmanlı ordusuyla Musul’u işgal etmek isteyen 60 bin kişiden oluşan İngiliz ordusunu Irak’ta kuşatmış 48 bin İngiliz askerini öldürmüş, 12 bin askeri de esir almıştır. Savaş dehası olan Halil Paşa İngilizler tarafından bizlere unutturulan gerçek bir kahramandır” notuyla paylaşılan kolay resimdeki şahıs Halil Kut Paşa değil, Hafız Hakkı Paşa’dır.

 

Kut’ul Amare Kahramanı Halil Kut Paşaya Ait Olduğu Sanılan Fotoğrafı İçeren Paylaşım

 

Fotoğrafta görmüş olduğumuz kişi iddia edildiği gibi Kut’ül Amare kahramanı Halil Kut Paşa değil, Sarıkamış Muharebeleri’nin Enver Paşa’dan sonra gelen ikinci ismi olan ve kendisi de Sarıkamış bozgununun hemen ardından can veren 3. Ordu Kumandanı Hafız Hakkı Paşa‘dır (1879-1915).

Murat Bardakçı’nın İş Bankası Yayınlarından çıkan “Hafız Hakkı Paşa’nın Sarıkamış Günlüğü” adlı kitabında da kapak resmi olarak kullanılan Hafız Hakkı Paşa’ya ait fotoğrafın montajlanarak Halil Kut Paşa’ya atfedildiği anlaşılabiliyor.

 

Murat Bardakçı tarafından yayınlanan Hafız Hakkı Paşa’nın Sarıkamış Günlüğü adlı kitabının kapağı

 

Kut’ül Amare Kahramanı Halil Kut Paşa

Halil Paşa komutasındaki Osmanlı Ordusu, 1. Dünya Savaşı sürerken Irak Cephesi’nde Kut’ül Amare kasabasında Tümgeneral Charles Vere Ferrers Townshend komutasındaki İngiliz ordusunu kuşatmış, 29 Nisan 1916 tarihinde teslim olan İngiliz ordusunu esir almıştır. Çanakkale Deniz ve Kara Savaşlarında elde edilen zaferle birlikte Kut’ül Amare’de alınan bu zafer, 1. Dünya Savaşı’nın Osmanlı Devleti açısından en büyük başarılarından biri olmuştur. 13 general ve 277 subayın yer aldığı 13.300 kişilik İngiliz ordusunun tamamının esir alınması İngiltere’ye 1. Dünya Savaşı’nda en büyük yenilgilerinden birini tattırmıştır.

Halil Paşa, bu zaferin ardından Kut’ul Amare kahramanı olarak anılmış ve Soyadı Kanunu’yla birlikte kendisine Kut’ül Amare Zaferinden hareketle Kut soyadı verilmiştir.

Özellikle 100. yıl dönümü olan 2016 yılında kamuoyu, siyasiler ve basın tarafından yaygın şekilde değinilen Kut’ül Amare Zaferi ve Halil Kut Paşa, bu dönemle birlikte daha tanınır/bilinir hâle gelmiştir.

Halil Kut Paşa’nın 1909 yılında Safiye (Kut) Hanım’la evlendiği ve bu evliliğinden üç çocuğu olduğu biliniyor (Mehmet Emin Dinç (2018). Kut’ül Amare’nin Muzaffer Kahramanı-Halil Kut Paşa, Kronik Kitap, sf. 23).

1957 yılında vefat eden Halil Paşa’nın anıları “Kutü’l-Amare Kahramanı Halil Kut Paşa’nın Hatıraları: Bitmeyen Savaş” adlı kitapta 1972 yılında yayımlanmıştır.

 

Kut’ul Amare Kahramanı Halil Kut Paşa

 

Burak Kut’un Kutul Amare Zaferinin kahramanı Halil (Kut) Paşa’nın torunu olduğu iddiasını incelediğimiz yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

* Hata tespiti için Erhan Çiftçi‘ye teşekkürlerimizi sunarız…

 

halil kut paşa

1 Yorum

  1. Remzi İpçizade Reply

    Ruhları şadan, başları dimdik canlar veren, Çanakkale geçilmez diyerek göğsünü siper eden, Allahın huzuruna kanatlarıyla giden 253 000 kahraman vatan evladının ruhları şad olsun. Onlara ölmeyi emreden, cepheden cepheye koşup ömür tüketen gazi kumandan ve kumandanların ve onların erlerinin ruhları şad, Allah onlardan razı olsun.

Yorumunuzu yazınız...