Ekrem İmamoğlu’nun Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası’na Üstad Mason Olarak Kayıtlı Olduğunu Gösterdiği Öne Sürülen Diploma Görseli Montajdır

Sosyal medyada paylaşılan Ekrem İmamoğlu’nun Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locasının 13 bin 946 numaralı üyesi olduğunu gösterdiği öne sürülen görsel montajla oluşturulmuş. Görselin, Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medya profillerinde kullandığı 2013 yılında çekilen fotoğrafının bir uygulama vasıtasıyla gençleştirilerek, internet ortamında 9 ay önce paylaşılan bir resmin üzerine eklenerek oluşturulduğu anlaşılmaktadır. Anılan görselin 17 Ocak 2019 tarihinde huroltasdelen.com adresinde paylaşıldığı, Hürol Taşdelen’in Ekrem İmamoğlu’na ait olduğu iddiasıyla paylaşılan mason diplomasının aslının kendisine ait olduğunu bahsi geçen sitede 10 Eylül 2019 tarihinde ikrar ettiği görülmektedir. 

Yanlış İddia

 

Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ait olduğu iddiasıyla montajlanmış Türkiye Masonlar Locası kimlik kartları sosyal medyada paylaşılmıştı. Bu defa, sahte mason kimlik kartı yerine bir masonluk diploması montajlanarak Ekrem İmamoğlu’na ait olduğu iddiasıyla sosyal medyada dolaşıma sokuldu.

Bahsi geçen aşağıdaki görsele göre Ekrem İmamoğlu, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası’na (170 nolu Şafak adlı locasına 13946 nosuyla) 11 Şubat 1995 tarihinde “üstad” olarak kabul edilmiş.

 

Ekrem İmamoğlu'nun Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Üyelik Belgesi Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Görsel
Ekrem İmamoğlu’nun Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Üyelik Belgesi Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Görsel

 

1970 doğumlu Ekrem İmamoğlu’nun 1995 yılında 25 yaşında bir mason locasına üstad olarak kaydolması ihtimalinin düşüklüğü gibi hususlar bir yana bırakılsa da, basit bir fotomontaj ürünü olduğu ilk bakışta anlaşılan bu görselin, sahteliğini ortaya koyan önemli bir ipucu var: Montaj görselde kullanılan Ekrem İmamoğlu’nun fotoğrafının 1995 yılından sonrasına ait olması ve bahsi geçen fotoğrafın üzerine eklendiği orijinal görselin başkası adına oluşturulmuş olması.

Ekrem İmamoğlu’na ait olduğu iddiasıyla paylaşılan mason diplomasının teknik incelemesinde, İmamoğlu’nun fotoğrafının (error level ve noise analysis adlı işlemler uygulandığında) görselin geriye kalan parçalarıyla aynı özellikleri taşımadığı ve görselin dijital montaj izleri taşıdığı anlaşılmakla, fotoğrafın sonradan eklenmiş olmasının oldukça muhtemel olduğu değerlendirilmektedir.

 

 

Ancak, teknik incelemeye gerek kalmadan da Ekrem İmamoğlu’nun fotoğrafının mason diploması görseli üzerine eklendiği anlaşılabiliyor.

Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medya profillerinde kullandığı 2013 yılında çekilen fotoğrafının bir uygulama vasıtasıyla gençleştirilerek, internet ortamında 9 ay önce paylaşılan bir resmin üzerine eklenerek oluşturulduğu görülmektedir.

 

Ekrem İmamoğlu'nun 2013 yılında Mehmet Turgut tarafından çekilen fotoğrafı üzerinde bir uygulama vasıtasıyla yapılan gençleştirme ve eskitme işlemi
Ekrem İmamoğlu’nun 2013 yılında Mehmet Turgut tarafından çekilen fotoğrafı üzerinde bir uygulama vasıtasıyla yapılan gençleştirme ve eskitme işlemi

 

Sosyal medyada paylaşılan sahte belgenin Hürol Taşdelen ismini taşıyan orijinal görsel üzerine Ekrem İmamoğlu’nun gençleştirme ve eskitme işlemleri uygulanmış fotoğrafının ve isminin eklenmesi yoluyla üretildiği görülmektedir.

 

Ekrem İmamoğlu'nun Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Üyelik Belgesi Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Görselin Aslı
Ekrem İmamoğlu’nun Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Üyelik Belgesi Olduğu İddiasıyla Paylaşılan Görselin Aslı

 

Hürol Taşdelen adını taşıyan, Büyük Sekreter Cevad Gürer tarafından imza olunan 170 nolu Şafak adlı mason locasına üstat olarak 11 Şubat 2010 tarihinde kayıt olunduğu bilgisini taşıyan görselin teknik incelemesinde Apple ipad’te 16 Ocak 2019 tarihinde oluşturulduğu, oluşturulan lokasyon olarak 39°51’23.8″N 32°49’39.3″E koordinatlarını taşıdığı anlaşılmaktadır. Anılan görselin 17 Ocak 2019 tarihinde huroltasdelen.com adresinde paylaşıldığı, bahsi geçen sitede 10 Eylül 2019 tarihinde Ekrem İmamoğlu’na ait olduğu iddiasıyla paylaşılan mason diplomasının aslının kendisine ait olduğunu Hürol Taşdelen’in ikrar ettiği görülmektedir.

Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası (HKEMBL) üye kartı ile birlikte diğer bazı belgelerle birlikte Hürol Taşdelen’in bahsi geçen belgenin sahteliği ile ilgili aşağıdaki hususları vurguladığı görülmüştür:

“Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası (HKEMBL) bünyesinde olan Şafak Muh. Locası, Ankara’da 2001 tarihinde kurulmuştur.

2001 tarihinde kurulmuş bir locada, bir kişi 1995 tarihinde Üstad derecesini alması mümkün olabilir mi? 1995 ‘de daha Şafak locası ortada bile yok.

Mason yaşadığı şehirde bir locaya üye olur. Sn. İmamoğlu Ankara ‘da hiçbir zaman yaşamamışken, İstanbul ‘da onlarca mason locası varken, Ankara da 2001 ‘de kurulmuş bir locaya üye olamaz. 

Mason Cevat Gürer, 1995 yılında HKEMBL Büyük Sekreteri değildi.

Ortada dolaştırılan diplomanın aslı bana aittir ve aylar önce bana ait sanal ortamımda yayımladım. Oradan kopyalayıp, sahtekarlık yapmışlar. Mason diploması üzerinde fotoğraf yoktur ayrıca.

Benim diplomamın sayısına bakarsanız, sayısını bile değiştirmeyi akıl edememişler.

Tüm belgeleri aşağıda sunuyorum 

Kamuoyunun bilgisine sunarım.”

 

Ekrem İmamoğlu’nun mason diploması olduğu iddiasıyla paylaşılan görselin montaj olduğunun sosyal medya kullanıcılarının çoğunluğu tarafından kabul edildiği görülmekle birlikte; bahsi geçen montaj görselin kim tarafından oluşturulduğu ve sosyal medyaya yayıldığı konusunda fikir ayrılıklarına şahit olunmaktadır. Ekrem İmamoğlu’ndan hazzetmeyen internet trolleri olağan şüpheli olarak zikredilse de, bazı sosyal medya kullanıcılarının anılan montaj görselin bizzat Ekrem İmamoğlu taraftarlarınca hazırlanarak servis edildiğini iddia ettiğine şahit olunmaktadır.

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim döneminde kampanya direktörlüğünü yapan Necati Özkan, “FETÖ kafası troller” dediği isimlerin İmamoğlu için sahte belge üretip Mason yaptıklarını şu sözlerle belirtmişti:

“FETÖ kafası troller sahte belge üretip Ekrem İmamoğlu’nu Mason yapmışlar. 2013’te fotoğrafçı Mehmet Turgut’a çektirdiğimiz orijinal fotoğrafı FaceApp ile gençleştirip, 1995 tarihli sahte belgeye yapıştırmışlar. Güya cami cemaatini ikna edecekler. Zavallılığa bakar mısınız!”

 

Sosyal medyadan bazı kullanıcılar ise bahsi geçen montaj belgeyi bizzat Ekrem İmamoğlu taraftarlarının hazırlayarak servis ettiğini öne sürmüştü.

 

İLAVE: Montaj görsel, ilk dolaşıma girmesinin üzerinden 40 ay geçtikten sonra “Eyer Bu Evrak Yalansa Biri Çıkıp Bunu Yalanlasın” notuyla tekrar servis edilmiş.

 

ekrem-imamoglunun-mason-kaydi

 

Yorumunuzu yazınız...