Gana’da Evli Çiftlerin Boşanmak İçin Mahkemeye Gittiklerinde Geleneklere Göre Evlendikleri Günkü Gibi Giyinmek Zorunda Oldukları İddiası Doğru Değil

Yanlış İddia

 

Gana’da boşanmak için mahkemeye gidildiğinde geleneklere göre evlenildiği günkü gibi giyinmek zorunda olunduğu yönünde yanlış bir “bilgi”, “bilgi” aktardığı iddiasıyla faaliyet gösteren sosyal medya profilleri öncülüğünde yayılagelmekte.

 

Hatalı aktarım içeren paylaşımlardan bazı örnekler şöyle sunulabilir:

 

Bilinmeyen Gerçekler & İlginç Bilgiler Okulu:

“Gana’da boşanmak için mahkemeye gidiyorsanız geleneklere göre evlendiğiniz günkü gibi giyinmek zorundasınız.”

 

ganada bosanma mahkemeye

 

ganada bosanma mahkemeye

 

Dolu Bilgiler:

“Gana’da mahkemeye boşanmak için gidiyorsanız evlendiğiniz günkü gibi giyinmek durumundasınız. Eğer bu doğruysa boşanmak çok zor. Türkiye’de uygulansa ne olur acaba?”

 

ganada bosanma mahkemeye

 

İddia edilenin aksine Gana’da boşanmak için evli çiftlerin mahkemeye evlendikleri günkü gibi gelinlik ve damatlık giymeleri gerekmiyor. Gana’da bu yönde bir yasal mevzuat mevcut değil. Paylaşılan fotoğraf 2009 yılında Uganda’da kaydedilmiş.

Gana’da evli çiftlerin boşanmak için mahkeme salonuna evlendikleri günkü gibi gelinlik ve damatlık giyerek gelmeleri yönünde bir mevzuat bulunmuyor. Gana’da yürürlükteki Evlilik Yasası‘nda bu yönde bir madde geçmiyor.

İddianın kaynağı thereisnews.com adlı parodi içerik sitesindeki 9 Eylül 2018 tarihli “Gana’da boşanmak için evlendiğiniz günkü gibi giyinmek zorundasınız” (“In Ghana you must to dress like your wedding day to get divorced“) başlıklı yazıya dayanıyor. “Gerçek değil, fakat çok eğlenceli” (“not real, but so funny”) sloganıyla yayın yapan “There is news” adlı internet sitesinin bu aktarımı gerçeğe dayanmıyor. Sitede paylaşılan metnin alt bölümünde “Bilgi: Yasal uyarımızda okuyabileceğiniz üzere There Is News içeriği kurgudur.” (“ADVICE: The content of There Is News is fiction, as you can read in our Legal Warning“) notunun yer aldığı görülebiliyor.

 

gana evlilik bosanma

 

Kurgu içerikte kullanılan fotoğrafta gelinlik ve damatlık giyen çiftlerin arkasındaki duvarda Türkçemize “Boşanma odası – her şeye izin var” olarak çevrilebilecek Fransızca “Salle de Divorce – tous les coups sont permis” notunun yer aldığı görülebiliyor.

Halbuki, duvardaki Fransızca yazının aksine Uganda’nın resmî dili İngilizce’dir. Mahkeme salonu duvarına resmî dil İngilizce yerine Fransızca ifade yer almış olması, iddianın asılsızlığının bir diğer emaresi.

 

gana bosanma evlilik

 

Tersine görsel arama ile tarandığında ise bahse konu fotoğrafın 2009 yılından bu yana dolaşımda olduğu anlaşılıyor.

Fotoğrafın kaynağı araştırıldığında ise karşımıza Alamy adlı stok fotoğraf sitesi çıkıyor.

Alamy’de söz konusu fotoğrafın Gana’da değil, 30 Ocak 2009 tarihinde Uganda’da çekildiği notuyla aktarıldığı görülebiliyor.

Fotoğrafta, Uganda’nın Pader bölgesindeki “Lacekocot Ülke İçinde Yerinden Edilmiş Kişiler (Internally Displaced Persons – IDP) Kampı’ndaki kilisede toplu düğün öncesi dua eden çiftler yer alıyor.

 

uganda evlenen ciftler

 

İddianın gerçek dışı yapısı, Snopes, Africa Check, AFP Factcheck, Doğruluk Payı ve Teyit.org gibi girişimlerce de vurgulanmıştı.

Gerçek sanılan parodi & hiciv içeriklere değindiğimiz yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

Gerçek Sanılan Parodi / Hiciv İçerikler

 

Yorumunuzu yazınız...