• Anasayfa
  • Hakkında
  • Tüm Yazılar
  • Köşe Yazarları
  • Köşe Yazarlığı
  • Şehir Efsaneleri
  • Yöntem
  • İletişim
Malumatfuruş
  • Doğrulama / Yanlışlama
  • İnceleme
  • Doğrulama Teknikleri
  • Bizden
Doğrulama / Yanlışlama

G20’nin Dünyanın En Büyük İlk 20 Ekonomisinden Oluştuğu İddiası

Yazar: malumatfurusorg 20 Haziran 2019
Yazar: malumatfurusorg 20 Haziran 2019

G20 Platformunun Dünyanın En Büyük İlk 20 Ekonomisinden Oluştuğu İddiası Doğru Değil

G20, küresel düzeyde sistemik öneme sahip gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ortak forumudur. Dünyanın ilk yirmi ekonomisinin oluşturduğu bir yapı değildir. Örneğin, Hollanda ve İsviçre gibi gelişmiş ülkeler G20’de değildir, çünkü G20 en büyük sistemik öneme sahip gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkeyi bir araya getirmektedir.

 

G20, yani Yirmiler Grubu’nun üye ülke kompozisyonuna dair toplumumuzda yaygın bir yanlış bilgi var. G20’nin dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisinden oluştuğu sanılıyor (Bu iddiada gelişmişlik kriteri olarak GSYH büyüklüğü ele alınıyor, kişi başına GSYH ya da diğer gelişmişlik göstergelerine odaklanılmıyor).

Halbuki1999 yılında kurulan ve 19 ülke ile Avrupa Birliği’nden oluşan G20 platformu, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomileri içermektedir. G20 üyesi ülkeler küresel düzeyde sistemik öneme sahip gelişmiş ekonomiler (Almanya, ABD, Avustralya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Kanada) ve yükselen piyasa ekonomileridir (Türkiye, Arjantin, Brezilya, Çin, Endonezya, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, Meksika, Rusya ve Suudi Arabistan).

G20, dünyanın en gelişmiş ya da en yüksek milli gelire sahip ülkeleri bir araya getiren gelişmiş ülkelerin forumu değildir. Dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alan Hollanda ve İsviçre gibi gelişmiş ülkeler G20’de değildir. Öte yandan, ilk 20’de yer almayan Suudi Arabistan ve Arjantin G20 platformu içerisinde yer almaktadır.

 

G20 Türkiye

G20 2015 Türkiye Dönem Başkanlığı Logosu

 

G20’nin Dünyanın En Büyük İlk 20 Ekonomisinden Oluştuğunu İddia Eden Yazarlar

Yeniçağ Gazetesi yazarlarından Haydar Çakmak, “G20 Zirvesi: Herkesin Bir Derdi Var” başlıklı 17 Eylül 2016 tarihli yazısında G20 platformu hakkında bilindik hataları tekrarlamış:

"4-6 Eylül 2016 tarihinde, dünyanın ilk yirmi ekonomisini oluşturan 20 ülkenin devlet ve hükümet başkanları Çin'de toplandı."

G20, dünyanın ilk yirmi ekonomisinin oluşturduğu bir yapı değildir.

"Örgüt, 1999'da kurulmuştur. 2006 yılına kadar sadece bakanlar seviyesinde toplanmıştır."

G20 bir platformdur. Gayriresmi bir oluşum yani. Örgüt olarak nitelemek doğru değildir.

İlaveten, G20 2008 yılında düzenlenen Vaşington Zirvesi’ne değin sadece G20 Finans Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları düzeyinde toplanmıştır. 2006 değil.

"Tek üyelik kriteri, büyüklük açısından, dünyanın ilk yirmi ekonomisi arasında olmaktır. Dolaysıyla demokrat değilsin, Batılı değilsin, Avrupa'da toprağın yok gibi dışlayıcı kriterler yoktur. Dünya'nın her bölgesinden, farklı dinler, farklı medeniyetler, farklı kültürler ve farklı rejimlere sahip ülkeleri bir araya getirmesi açısından çok önemlidir ve gerçek manada küresel bir zirvedir. Yani dünyayı temsil etme özelliği yüksektir."

Yine aynı yanlış. G20’nin üyelik kriteri ekonomik büyüklük değildir sadece. Eğer öyle olsaydı, Hollanda ve İsviçre gibi küresel ölçekte ilk 20’de olan ekonomilerin G20 üyesi olması, Arjantin ve Suudi Arabistan gibi ilk 20’de olmayan ekonomilerin listede olmaması gerekirdi.

Beril Dedeoğlu, Star Gazetesi’nde 2 Eylül 2016 günü yayınlanan “G20 Ulusal Egoizmler Küreselleşmeye Karşı” başlıklı yazısında G20 ülkelerinin kompozisyonuna dair sıkça düşülen bir hatayı tekrarlamış:

"Başlıklar, dünyanın en gelişmiş ülkelerinin küresel ekonominin olası krizlerini bertaraf edecek önlemleri tartışacaklarını ima ediyor."

Uğur Gürses, Hürriyet Gazetesinde 9 Ağustos 2017 tarihinde “Dalgalanma yeniden başladığında” başlığıyla yayınlanan yazısında Yirmiler Grubu’nun (Group of 20) yani G20’nin dünyadaki en büyük 20 ekonomiyi temsil ettiğini ifade ederek hata yapmış:

"G20, küresel ekonomilerin büyüklüğe göre ilk 20'si demek. "

Verda Özer, Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan 17 Kasım 2015 tarihli “G20’nin Hareketli Kulisleri” başlıklı yazısında B20 zirvesine değinmiş:

"Yani dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin iş dünyasını  bir araya getiren B20 zirvesinde."

B20, G20’nin iş dünyasına yönelik açılım grubu. Yani, B20 ülkeleri değil, G20 üyesi ülkelerin iş dünyası temsilcilerini bir araya getiriyor. Ayrıca, G20, dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinin bir oluşumu değildir.

Melih Altınok, Sabah Gazetesi’nde 16 Kasım 2015 günü yayınlanan “Zavallılık” köşe yazısında, G20’nin en gelişmiş 20 ülkeden oluştuğunu iddia etmiş; ancak, Hollanda ve İsviçre gibi gelişmiş ülkeler G20’de değildir, çünkü G20 en büyük sistemik öneme sahip gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkeyi bir araya getirmektedir.

Dünyanın en gelişmiş yirmi ülkesinin liderleri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde bir araya geldi.

Ceren Kenar, Türkiye Gazetesi’nde 16 Kasım 2015 tarihinde yayınlanan “Yeni bir dünya kurulurken G20 fotoğrafları” başlıklı yazısında G20’nin dünyanın en gelişmiş 20 ülkesinden oluştuğunu iddia etme hatasına düşmüş:

Aynı real politik kaygılar, G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerinin samimi pozlarını da belirleyen unsur oldu.

Yeni Asır köşe yazarlarından Cahit Sönmez, 10 Kasım 2015 tarihinde yayınlanan “G-20 Gündemi” başlıklı köşe yazısında aynı hatayı sürdürmüş:

Milli gelir açısından dünyanın en büyük 20 ülkesinden oluşuyor G-20...

Hilal Kaplan, Sabah Gazetesi’nde 13 Kasım 2015 günü yayınlanan “Başkanlık, tek adam sistemi midir?” başlıklı yazısında, G20 ülkelerinin yönetim sistemlerine odaklanmış:

"Örneğin bu hafta sonu dünyanın en gelişmiş ülkelerinin liderlerini Türkiye'de toplayacak olan G-20 ülkelerine baktığınızda, bunların on tanesinin Başkanlık sistemiyle, dokuz tanesinin parlamenter sistemle ve birinin monarşiyle yönetildiğini görüyoruz."

G20, 20 ülkeden oluşuyor gibi görünse de aslında 19 ülke artı Avrupa Birliği’nden oluşuyor. Yani toplamda 20’den fazla ülke var; ancak, doğrudan temsil edilen sadece 19 ülke var. Bu noktada, Hilal Kaplan’ın hesaplaması anlamsız kalıyor. 10 başkanlık, 9 parlamenter, 1 monarşi, toplam 20 ülke yapıyor. Aslında toplamda 19’a ulaşmalıydı.

Yeni Akit Gazetesi’ndeki “Türkiye için G20 zirvesi bir fırsattır!..” başlıklı 14 Kasım 2015 tarihli yazısıyla Mehmet Koçak:

"G20 zirvesi deyip geçemeyin. G-20 dünyanın en gelişmiş ve en büyük üretim hacmine sahip 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşuyor."

Zaman Gazetesi’ndeki 29 Kasım 2015 tarihli “Obama’nın sakızı” başlıklı yazısıyla Nevin Halıcı:

"Dünyanın en büyük ekonomisini oluşturan G-20 üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantıların sonuncusu 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde, Türkiye'nin ev sahipliğinde, Antalya'da gerçekleştirildi."

 

2015 G20 Türkiye Dönem Başkanlığı ve G20 Antalya Liderler Zirvesi hakkında köşe yazarlarının düştüğü hataları daha önce yine Malumatfuruş’ta dile getirmiştik.

2015 G20 Türkiye Dönem Başkanlığı ve G20 Antalya Liderler Zirvesi Hakkında Hatalar

 

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz...

  • WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
  • Telegram'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
  • Twitter üzerinde paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
  • Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)

İlgili Yazılar

Beril DedeoğluCahit SönmezCeren KenarHaydar ÇakmakHilal KaplanMehmet KoçakMelih AltınokNevin HalıcıUğur GürsesVerda Özer

Bunlara da bakınız

Meral Akşener’in “Kadından İmam Olmaz, O Nedenle Cumhurbaşkanı...

11 Ağustos 2022

Johnny Depp İran’da Aşura Matem Töreninde Görüntülenmedi

11 Ağustos 2022

Dünyadaki İlk Diş Hekimliği Fakültesinin 2. Abdülhamid Tarafından...

11 Ağustos 2022

Kemal Kılıçdaroğlu’yla Abdullah Öcalan’ın Birlikte Yer Aldığı Sanılan...

11 Ağustos 2022

Dans Ettiği Görüntülerle Beğeni Toplayan Temizlik İşçisinin Mansur...

10 Ağustos 2022

Türkiye’nin İlk Cep Telefonu Görüşmesi ASELSAN 1919 İle...

10 Ağustos 2022

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ziyaret Ettiği Cemevinde Hz. Ali, Hacı...

9 Ağustos 2022

“Eşgal” – “Eşkal” Ayrımı

9 Ağustos 2022

“BİM’e Psikolog Gelmiş” Notuyla Paylaşılan “Mizahî Düzenleme” İçeren...

7 Ağustos 2022

Gece ve Gündüzü Ayıran Aydınlanma Çizgisinin Uzaydan Görüntüsü...

7 Ağustos 2022

Yazı İçeriğiyle İlgili Yorum Yapmak İsterseniz Buyrunuz Cevabı iptal et

KÖŞE YAZARLARI

Reha Muhtar Rıdvan Bülbül Orhan Osmanoğlu Nazlı Ilıcak Mehmet Barlas Hilal Kaplan M. Necati Özfatura Ahmet Maranki Melih Altınok Ergün Diler Necati Doğru İsmet Berkan Emin Çölaşan Güneri Cıvaoğlu Yalçın Bayer Orhan Aydın Fatih Altaylı Ümit Özdağ Dursun Seyis Emre Aköz Yılmaz Özdil Rahmi Turan Murat Bardakçı Engin Ardıç Mine G. Kırıkkanat Yusuf Kaplan Can Ataklı Ahmet Hakan Sunay Akın Abdurrahman Dilipak Şeref Oğuz Bülent Erandaç Melih Aşık Ertuğrul Özkök Hulki Cevizoğlu Soner Yalçın Murat Yetkin Mustafa Armağan Can Dündar Fuat Uğur Mehmet Y. Yılmaz Yavuz Bahadıroğlu Bekir Hazar Hıncal Uluç Halime Gürbüz

Son Yazılar

  • Meral Akşener’in “Kadından İmam Olmaz, O Nedenle Cumhurbaşkanı Adayı Değilim” Sözü

    11 Ağustos 2022
  • Johnny Depp İran’da Aşura Matem Töreninde Görüntülenmedi

    11 Ağustos 2022
  • Dünyadaki İlk Diş Hekimliği Fakültesinin 2. Abdülhamid Tarafından Açıldığı İddiası

    11 Ağustos 2022
  • Kemal Kılıçdaroğlu’yla Abdullah Öcalan’ın Birlikte Yer Aldığı Sanılan Montaj Fotoğraf

    11 Ağustos 2022
  • Dans Ettiği Görüntülerle Beğeni Toplayan Temizlik İşçisinin Mansur Yavaş Tarafından İşten Çıkarıldığı İddiası

    10 Ağustos 2022
Yanlış bilgi sorununa karşı mücadeleyi önemsiyorsanız Patreon üzerinden bize destek olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürlerimizle.
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Youtube
  • Email
  • Rss
  • Ana Sayfa
  • Hakkında
  • Tüm Yazılar
  • Köşe Yazarları
  • Köşe Yazarlığı
  • Şehir Efsaneleri
  • Yöntem
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

@2019 - malumatfurus.org

Malumatfuruş
  • Doğrulama / Yanlışlama
  • İnceleme
  • Doğrulama Teknikleri
  • Bizden