G20 Liderler Zirvesinde Liderlerin Çektirdiği G20 Aile Fotoğrafı Bazı Teamüllere Sahiptir

Daha önce birkaç yazımızda G20 platformu hakkında yanlış bilinen hususlara değinmiştik. Türkiye’nin milli gelirindeki düşüş nedeniyle G20 üyeliğinden çıkarılacağı ve G20’nin dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisinden oluştuğu iddiası bunlardan birkaçı. Ayrıca, G20 platformunun en üst düzey etkinliği olan Liderler Zirvelerine dair paylaşılan hatalı bilgileri de ifşa etmiştik. İlgilenenler Antalya ve Hangzhou Liderler Zirveleri ile ilgili yazılarımızı inceleyebilir. Bugünkü konumuz, G20 Osaka Liderler Zirvesinde G20 Liderlerinin çektirdiği aile fotoğrafı.

G20 Osaka Zirvesi Liderler Aile Fotoğrafında dikkat çeken nokta ise Cemal Kaşıkçı cinayetinin azmettiricisi olduğu iddia edilen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın yeri oldu. 2 Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi nedeniyle tepki çeken Prens Muhammed Bin Salman’ın aile fotoğrafının merkezinde yer alması birçok kişi tarafından eleştirilmişti. Ancak, Prens Muhammed Bin Salman’ın aile fotoğrafının tam ortasında yer almasının bir sebebi var: G20 platformunun teamülleri.

G20, herhangi bir resmi formata ya da prensip setine sahip olmadan, ülkeler arasında uzlaşılmış gayrıresmi teamüller üzerinden yürütülen bir işbirliği platformudur. G20 platformunun resmi bir merkezi ya da kurulu bir sekreteryası yoktur. Süreçler, esnek bir şekilde teamüller üzerinden işbirliği ve diyalogla sürdürülmektedir.

1999 yılında kurulan bu platform, 2008 yılında patlak veren küresel ekonomik krizin ardından Liderler ve Devlet Başkanları düzeyinde toplantılar gerçekleştirmeye başlamıştır. 2008-2010 yılları arasında yılda 2 kez gerçekleşen Liderler Zirvelerinin 2010 yılından sonra yılda bir düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. Böylelikle G20 Liderleri ve Devlet Başkanları, her yıl bir araya gelerek dönem başkanı ülkenin önderliğinde G20 ülkelerinin ve uluslararası kuruluşların G20 gündeminde sağladığı ilerlemeyi ele almakta ve üst düzey yönlendirmede bulunmaktadırlar.

Merkezi bir sekreteryası olmayan G20 platformu, G20 Troykası adı verilen bir üçlü yapı aracılığıyla yürütülmektedir. G20 Troykası, ilgili yıldaki G20 dönem başkanı, bir yıl önceki dönem başkanı ve bir yıl sonraki dönem başkanından oluşmaktadır. Her G20 Liderler Zirvesinde, bölgesel rotasyona ve ülke gruplarına bağlı olarak 2 yıl sonraki dönem başkanı belirlenmektedir. G20 Troykası, G20 platformunun ve gündeminin sürekliliğini sağlamakta mükelleftir.

G20 Troykasının ne olduğunu anlamanın önemi, G20 Aile Fotoğraflarının temel yapısını anlamak için önemlidir. Çünkü, G20 Osaka Liderler Zirvesinde çekilen aile fotoğrafının merkezinde Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman’ın yer almasının sebebi, 2020 yılında G20 Dönem Başkanlığı’nı Suudi Arabistan’ın üstlenecek olmasıdır. Yani Prens Salman, kara kaşının hatrı için değil, Suudi Arabistan’ın G20 Troyka üyesi olması ve gelecek yıl dönem başkanlığını üstlenecek olması nedeniyle fotoğrafın merkezinde yer almıştır.

G20 Osaka Liderler Zirvesi Aile Fotoğrafı
G20 Osaka Liderler Zirvesi Aile Fotoğrafı

G20 Liderleri Aile Fotoğrafında hangi liderin hangi noktada yer alacağı, dönem başkanı ülkenin inisiyatifinde G20 teammülleri dikkate alınarak belirlenmektedir.

2019 yılı Zirvesi için Japon G20 Dönem Başkanlığı tarafından belirlenen G20 Liderleri Aile Fotoğrafı planı incelendiğinde, resmin tam ortasında Liderler Zirvesine ev sahipliği yapan dönem başkanı Japonya’nın Başbakanı Shinzo Abe’nin sağında bir sonraki dönem başkanı Suudi Arabistan Prensi Muhammed Bin Salman’ın, solunda ise bir önceki dönem başkanı Arjantin’in Devlet Başkanı Mauricio Macri’nin yer aldığı görülmektedir.

Bu 3’lü yapı dışındaki diğer devlet başkanları ve uluslararası kuruluş temsilcilerinin fotoğraftaki yerleri dönem başkanı ülke tarafından belirlenmektedir. Örneğin, 2019 yılı için belirlenen plan aşağıdan incelenebilir.

 

G20 Osaka Liderler Zirvesi Aile Fotosu Planı
G20 Osaka Liderler Zirvesi Aile Fotosu Planı

 

G20 Osaka Zirvesi aile fotoğrafında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerinin planda belirtilenden farklı konumda olduğu dikkatinizi çekmiş olabilir. Sosyal medyaya yansıyan iddiaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan yerini Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile yer değiştirmiş.

Ancak, G20 aile fotoğraflarındaki bu teamül her dönem başkanı tarafından birebir uygulanmayabiliyor. Bu durumun bir örneği, 2015 yılında ülkemiz tarafından üstlenilen G20 Dönem Başkanlığının en üst düzey etkinliği olan G20 Antalya Liderler Zirvesinde çekilen aile fotoğrafında görülmüştü.

 

G20 Platformu Üyesi Ülkelerin Bayrakları

G20 Liderler Zirvesi Aile Fotoğrafı Hakkında Yanlış Yorumlar

Sözcü Gazetesi yazarlarından Hüsnü Mahalli’nin, 30 Haziran 2019 tarihli “Kahraman Prens” başlıklı yazısında Suudi Prensi Muhammed Bin Salman’ın aile fotoğrafındaki yerini, G20 teamüllerinden bihaber bir şekilde sorguladığı görülüyor:

"Japonya'nın Osaka kentinde yapılan G20 Zirvesi'yle ilgili geleneksel aile fotoğrafını görmüşsünüzdür. Fotoğrafın tam göbeğinde Suudi Prens Muhammed duruyor. Sağında Trump solunda Japon Başbakanı Şinzo Abe. Trump'ın sağında Erdoğan ve Abe'nin solunda Putin. İlginç bir yerleştirme."

Ömer Ekinci’nin Star Gazetesi’nde 5 Eylül 2016 günü yayınlanan “Gezi parkından G-20 fotoğrafına 3 yılda Türkiye nasıl dönüştü?” başlıklı köşe yazısından:

"G-20’deki meşhur fotoğraf. Cumhurbaşkanımız, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Çin'in Devlet Başkanı Şi Cinping’in ortasında. Fotoğrafın da neredeyse merkezinde. İki yorum akımı gelişti bu fotoğraf üzerine. Birincisi İşte bizim gücümüz! Rusya, Çin, biz bir de Amerika… En büyüklerden biriyiz, artık bir dünya deviyiz! akımı. İkincisi de hepimizin malumu olan ne olursa olsun beğenmeyiz, bir kusur buluruz akımı. Yalan yok, hoşumuza gitti o fotoğraf. İşin özeti şu ki, ne birinci akımın zannettiği kadar güçlüyüz, ne de ikinci akımın kusur bulduğu, beğenmediği kadar güçsüzüz. Ama şu kesin ki, Türkiye’nin önünde, hepimizin önünde tarihe geçmek için altın bir fırsat var. Dünyada Türkiye’nin oynamaya azmettiği rolü oynayacak bir yeni güce ihtiyaç var. Zaten son 3 yıldır sürekli karşımıza çıkan ve her seferinde maske değiştiren bu düşman akınlarının sebebi de bu role Türkiye’nin talip olması."

G20 Liderler fotoğrafında bulunduğumuz yerinde sırrı aslında küresel ölçüde sahip olunan güç değil. Belirli teamüller var. Dönem Başkanı ülke tarafından belirlenir aile fotoğrafındaki konum. Teamüller de dikkate alınır. Örneğin, G20 Troykası olarak bilinen 3’lü yapıda yer alan ülkeler fotoğrafın merkezinde yer alır. Bu yıl (soldan sağa) Almanya, Çin ve Türkiye merkezde yer almıştı. Geçen yıl da Avustralya, Türkiye ve Çin aile fotoğraflarının merkezinde yer alıyordu.

 

 

Yorumunuzu yazınız...