Fotoğrafın Atatürk’ün Nazilerle Dostluğunu İşaret Ettiği İddiası Asılsız

Atatürk’ün Nazilerle dost olduğu iddiasıyla sosyal medyada paylaşılan fotoğraf Atatürk’ün vefatından sonra 1941 yılında çekilmiştir.

Yanlış İddia

 

1938 yılında vefat eden Mustafa Kemal Atatürk’ün Nazi Almanyası ile işbirliği yaptığı yönünde bazı iddiaların sosyal medyada paylaşıldığı ve bu iddialara bir fotoğrafın eşlik ettiğine rastlıyoruz.

 

Fotoğrafın Atatürk'ün Nazilerle dost olduğunu işaret ettiğini iddia eden paylaşım
Fotoğrafın Atatürk’ün Nazilerle dost olduğunu işaret ettiğini iddia eden paylaşım

 

Ancak iddianın aksine fotoğrafın Atatürk’le bir ilgisi yok. Bahse konu fotoğraf Atatürk hayattayken değil, 1941 yılında “Türk – Alman Dostluk Paktı “açıklanırken çekilmişti.

 

Türkiye ve Almanya arasında 18 Haziran 1941 tarihinde Türk-Alman Dostluk Paktı'nın imzalandığı andan bir kare
Türkiye ve Almanya arasında 18 Haziran 1941 tarihinde Türk-Alman Dostluk Paktı’nın imzalandığı andan bir kare (Kaynak: WikiCommons)

 

Fotoğrafta 18 Haziran 1941 tarihinde Türk-Alman Dostluk Paktı’nı imzalayan dönemin Dışişleri Bakanı Şükrü Saraçoğlu ile Almanya Türkiye Büyükelçisi Franz von Papen ve beraberlerindeki heyet görülmektedir.

Bahse konu fotoğrafın, Atatürk’le bir ilgisi bulunmadığı hâlde Atatürk ve Nazi Almanyası konulu çeşitli yazılarda -kapak fotoğrafı olarak- kullanıldığı görülüyor.

2. Dünya Savaşı sürerken tarafsızlık politikası izleyen Türkiye ve Nazi Almanyası arasında imzalanan bu saldırmazlık ve dostluk antlaşmasının önemi hakkında İnönü Vakfı şu açıklamayı yapmıştır:

“Türkiye’nin güvenliği, Almanların 1941 Şubat’ında Bulgaristan’ı işgal etmesinden sonra kritik bir sürece girmişti. Ancak Hitler’in asıl hedefi Rusya’ydı ve bu yüzden Türkiye’ye saldırmayacağını açıklayarak Ankara’ya bir saldırmazlık paktı önerdi. Türkiye’nin de Alman tehdidini savuşturmak amacıyla bu öneriyi kabul etmesi üzerine, Türkiye’nin daha önceki diplomatik sorumluluklarını zedelememek kaydıyla 18 Haziran 1941’de, 10 yıl süreli bir saldırmazlık paktı imzalandı.

Bundan sadece dört gün sonra Hitler orduları Sovyetler Birliği’ne saldırdılar. Sovyet tarihçiler, Almanya’nın Türkiye ile yaptığı saldırmazlık paktına güvenerek Sovyetler Birliği’ne saldırdığını yazar. Oysa ki bu tarihte Moskova, Berlin’le ittifaka benzer bir yakınlık içindeydi. O kadar ki Alman saldırısı başladığında Stalin ortada bir yanlış anlama olduğunu düşünerek, Alman ordusunun ihtiyaç duyduğu bazı stratejik maddelerin teslimatına devam edilmesi emrini vermişti.

1942 yılında Almanların hızı bir ölçüde kesilmiş ve savaşın seyri değişmeye başlamıştı. Ancak Müttefikler’in yeni güçlere gereksinimi vardı. Bu amaçla önce ABD ve İngiltere, sonra da Sovyetler Birliği, Türkiye’ye baskı yapmaya başladı. Buna rağmen İsmet İnönü’yü ikna etmeleri mümkün olmadı.”

 

 

2 Yorumlar

  1. Ulan bu fotoğraf 1941 yılından kalma Atatürk 1941 de varmıydı Atatürkü kötülemek için herşeyi yapıyorsunuz..

Yorumunuzu yazınız...